Национален радиоконкурс за детско литературно творчество „Искри"

Конкурс за деца до 16 години, без ограничения в жанра и темите.

Посетете сайта на Детското.БНР

Публикации

Българският тийнейджър - „главно действащо лице” в разказите на 14-годишния Румен Воденичаров от София

„Един български тийнейджър няма таен живот. Той се опитва да вкуси времето, в което живее. Напряга сетива, изостря мисълта си, за да улови всичко интересно, красиво, подло и трагично, което се случва с него и около него... И ето ме сега пред вас -..

публикувано на 25.11.10 в 08:14

„За къде „пътуват” мечтите, или ... как да не „събудим” заспалото раче от стиховете на 9-годишната Елена Дремова от Бургас

Ако никога не сте срещали в морето „парещото чудовище” - медузата, и дори нямате и най-малка представа как изглежда тя, 9-годишната Елена Дремова от Бургас ви я описва  веднага... На какво прилича медузата, която ми опари бузата? Прилича на желе, което не..

публикувано на 18.11.10 в 09:42

„Денят на лютичетата”... или какво се „случва” в миниатюрите на 16-годишната Радина Манчева от София

Шепне гората. Не е песен, нито вик, привлича навътре омайна. И в лютиковата безкрайност тича момиче и гали цветята. Жълта съм и краката ми са жълти от прашеца им, а те двамата вървят отзад, за да си пея. Потъвам в синхрон с шепота и мисълта за миглите..

публикувано на 10.11.10 в 12:32

За „веселия” дъжд в стихотворенията на 10-годишната Мирелла Илиева от град Костенец

Някога писателят Джани Родари измисля своята „Бърканица в приказките” и я „изпраща” на децата по... телефона. Тази забавната история много харесала на 10-годишната Мирелла Илиева от Костенец и тя написала свое продължение - за една разсеяна баба, която..

публикувано на 28.10.10 в 08:08
На снимката: 12-годишната Бистра Чиликова

За момичето, което „обръща” приказките и търси „играта” на сенките

Преди много време се случило това. Живеело козленце и хрупкало трева. Наблизо се подвизавали вълци седмина в най-страшната вълча дружина. Настъпила обаче финансова криза и всичко живо взело да излиза от горската страна. За вълците настъпили гладни..

публикувано на 21.10.10 в 12:51
Христо Карастоятов е един от участниците във финалния кръг на Националния радиоконкурс за детско литературно творчество „Искри” 2010.

Как 9-годишният Христо Карастоянов „търси” отговор на трудните житейски въпроси... или иначе казано една среща с другостта

Едно момче с чипо носле и изразителни тъмни очи пише първите си необичайни истории още когато е на шест. И както сам си признава: тези съчинения са „пълни” с „дребни” грешчици и липсата на „досадни” запетайки, кавички и тирета за пряката реч. Но това не..

публикувано на 14.10.10 в 09:44

„На лист от тетрадка”: „Очите ти в моите... винаги ще са отворени”

„Очите ти в моите... винаги ще са отворени” с това посвещение започва „съчинението за истината” на 15-годишната Весела Желева от Бургас. По-нататък изповедта й продължава така: „Когато си в пустинята и крещиш, нима наистина съществуваш? Щом няма кой да те..

публикувано на 07.10.10 в 07:49
\r\nПобедителите в Националния конкурс за детско литературно творчество 2009 г. в студиото на програма „Христо Ботев”.

Програма „Христо Ботев” обявява началото на ХХVІІ Национален литературен конкурс „Искри”

Конкурсът е за деца до 16 години, без ограничения в жанра и темите. Изпращайте творбите си, с пълни данни и телефони за връзка на адрес: София 1040, бул. „Драган Цанков” № 4 Българско национално радио за конкурса „Искри” и на имейл istorii@abv.bg ...

публикувано на 15.02.10 в 14:59

За децата на „прехода” в есето на 15-годишната Биляна Зайкова от Благоевград

„Родена съм в началото на „прехода”, раснах в „прехода” и сега узрявам в „прехода”... Той се оказа много дълъг - цяло едно детство. Когато бяхме малки, родителите ни бяха заети да скандират по митинги, после да създават частен бизнес, да ходят на гурбет в..

публикувано на 11.02.10 в 10:46

За особения „поглед” в разказите и стиховете на 14-годишната Весела Желева от Бургас

Весела Желева е еднакво изкушена в предпочитанията си към писането - и на проза, и на стихове. Ако надникнете в последните листове на нейните училищни тетрадки ще откриете чернови на разкази с неочаквай край, но и стихове, които те „докосват” веднага и ти..

публикувано на 17.12.09 в 10:37