Нашият ден

от понеделник до петък
от 7.15 до 10.00 часа

Предаването е разделено на три отрязъка.
Първият въвежда слушателите в деня - календар на деня, събития, личности, преглед на културните сюжети от информационните източници. Вторият час е посветен на публицистиката - експерти и участници в събитията ги коментират, анализират и прогнозират развитието им. Третият час е насочен към културните сюжети - културен афиш, записи от Златния фонд, анонсиране на предстоящи културни събития, разговори с интересни личности.

Екип на предаването: Александър Райчев, Мария Костова, Мария Христова, Росица Александрова, Кирил Чобанов, Грациела Ингелска

За връзка в студиото на предаването "Нашият ден" тел.: 964 02 60 (от 7.15 до 10 часа).

За още информация за предаването и връзка с екипа можете да използвате и страницата на предаването във Фейсбук

Публикации
Древният град Болгар. Културният комплекс в днешен Татарстан бе включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Волжска и Дунавска България в исторически спомен и геополитическо бъдеще

Три години след включването в списъка на паметниците на културата под закрилата на ЮНЕСКО древният град Болгар продължава да разкрива тайните си и да подканва съвременните българи да се обединят в името на общото бъдеще. Гид в това предизвикателно пътуване..

публикувано на 23.06.17 в 14:15

Биткойн не е за всеки

Важно ли е всеки да има своя собствена банка, или по-точно - възможно ли е? Доколко цифровата/виртуална валута биткойн е за всеки, анализирано от различни гледни точки. Защо прогнозите по отношение на биткойн се сбъдват с потресаваща точност и къде е..

публикувано на 23.06.17 в 14:10
Румяна Николова и Николай Генов.

От Юкатан до Хималая, чак до планините на България

Необикновеното семейство на журналистите Румяна Николова и Николай Генов може да се опише с няколко думи: андреналин на приключенията, приятели на номадството, фотографията, любовта, непознатото и написаните книги… Тя е журналист, отдал повече от 30 години..

публикувано на 23.06.17 в 14:00

Проф. Венцеслав Николов: Очаквам по навик ръкопляскания след всеки написан текст

Много рядко разговорите в радиоефира са в състояние да обединят музиката, писменото слово, философията на вековете, включително и тази на свободните зидари. Не толкова често и в многообразието на живота се срещат личности като проф. Венцеслав Николов, който..

публикувано на 22.06.17 в 10:00

Илюзията за съ-участие

За това за какво служат гражданите/гражданското общество в условията на специфичната българска демокрация, за илюзията за съ-участие, за ефекта от съпротивата срещу вземащите решения, в „Нашият ден” говорим с журналиста Манол Глишев и с Десислава Христова..

публикувано на 20.06.17 в 09:30
На 16 май 2017 г. в залата на БКИ Братислава се откри изложба на зографа и реставратора Красимир Костадинов (в средата), посветена на 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Ваня Радева - посланик на българския дух в Братислава

Срещата с Ваня Радева, директор на Българския културен институт в Братислава, е подарък - една усмивка от България в центъра на словашката столица. Вратите на културната институция са гостоприемно отворени за творците, посланиците на духа, българите,..

публикувано на 16.06.17 в 11:10
Кадър от фотоизложбата „Мястото, наречено детство“.

За „Мястото, наречено детство” и за различния прочит на фотографиите

Да колекционираш снимки означава да събираш света, казва голямата Сюзан Зонтаг преди близо половин век. Ако погледнем вчерашния ден през световните новинарски агенции, ще установим, че светът изглежда странно място - от една страна са участниците в..

публикувано на 15.06.17 в 14:00

За книгите и способността им да отключват енергията

Яна Букова е поет, писател и преводач. От онзи тип хора, които твърдо следват вкуса си и не правят компромиси. Преводач на Катул, Пиндар и Сафо, автор на романа „Пътуване по посока на сянката”, тя е един от най-добрите съвременни поети, от години живее в..

публикувано на 15.06.17 в 12:45

Катя Георгиева: Много е важно в живота да докосваме хората с любов

Знаете, винаги ме интересува когато се запозная с някого как той се усеща, как би искал да бъде представен, как той сам себе си вижда и чувства. Затова историята на Катя започва именно с въпроса как да я представя? И продължава без отговор до края ѝ, защото..

публикувано на 15.06.17 в 10:35

Националната младежка среща 2017 ще бъде на тема „Младежки пространства”

Осмото поред издание на т.нар. Национален дебат във Варна е организирано от Младежкото сдружение за мир и развитие на Балканите (МСМРБ), община Варна, в партньорство с Националния младежки форум и Сдружение „Варна - Европейска младежка столица” (Varna..

публикувано на 14.06.17 в 09:30