Нашият ден

от понеделник до петък
от 7.15 до 11.00 часа

Предаването е разделено на три отрязъка.
Първият въвежда слушателите в деня - календар на деня, събития, личности, преглед на културните сюжети от информационните източници. Вторият час е посветен на публицистиката - експерти и участници в събитията ги коментират, анализират и прогнозират развитието им. Третият час е насочен към културните сюжети - културен афиш, записи от Златния фонд, анонсиране на предстоящи културни събития, разговори с интересни личности.

Всеки петък „Нашият ден“ от 9.45 часа продължава със „Законът и Темида“.


Екип на предаването: Ива Дойчинова, Александър Райчев, Любомира Константинова, Мария Христова, Нина Цанева, Мартина Кръстева, Таня Любенова, Оля Стоянова, Росица Александрова, Кирил Чобанов, Грациела Ингелска, Светлана Тодорова.

За връзка в студиото на предаването "Нашият ден" тел.: 964 09 70 (от 7.15 до 11 часа).

Публикации

14 юни, Орлов мост: щастливи хора

Петък – ден за добри новини

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Nashiyat den/120622_Starsheli.mp3 Този път добрите новини на стършелите ще ви запознаят с отговорите на следните въпроси: ● Колко пари са нужни за пълното щастие? ● Защо щастливи хора прегръщаха щастливи полицаи на Орлов мост..

публикувано на 21.06.12 в 10:24

На 21 юни в галерия „Средец” се открива изложба на персийски килими

Това се случва по повод 115-годишнината от установяване на дипломатически отношения между България и Иран. В студиото ни гостуват Мохсен Пенаханде - културно аташе при посолството на Иран в София, и Дартиш Табар - представител на Асоциацията на ръчно тъкани..

публикувано на 20.06.12 в 12:27
Христо Атанасов (вляво) и един от сираците - Данчо, със своя син

Сираците от Леденик – има ли кой да ги обича

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Nashiyat den/120620_Istorii v efira.mp3 Какво се случва с младите хора, които вече са навършили пълнолетие и напускат домовете за сираци? Никой не знае и никой не се интересува. Тази история е за тях – изоставените деца на..

публикувано на 20.06.12 в 11:25
Симеон Идакиев на фона на Мачу Пикчу - съвременното име на архитектурен комплекс, създаден като свещена високопланинска резиденция на великия владетел на инките Пачакути около 1440 година - близо век преди империята на инките да бъде завладяна от испанците.

Свещените градове на инките

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Nashiyat den/120622_Posoki_inki.mp3 Според една жизнена легенда в Перу, когато от езерото Титикака божественото Слънце изпратило децата си Манко Капак и Мама Окьо да помогнат на хората, то им дало вълшебна златна пръчка. Там,..

публикувано на 20.06.12 в 08:30

Драгомир Шопов за новата си книга „По хребета на дните”

Това е една книга със спомени, статии, критики и интервюта на поета и публициста Драгомир Шопов. Обикновено той редува своите стихосбирки с книги, както е и в този случай. Времето е едно ключово понятие и в поезията и в публицистиката му. Заглавията..

публикувано на 19.06.12 в 12:58
Участници в протестите на Орлов мост срещу промените в Закона за горите се върнаха на мястото, за да засадят цветя - там, където те са били изпотъпкани. Те са готови обаче да се върнат и да протестират отново, ако преговорите с правителството се провалят.

Сега накъде

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Nashiyat den/120619_gorata.mp3 Ще се сближат ли позициите след президентското вето върху промените в Закона за горите. Спорния закон, ветото и предложенията коментираха в студиото на “Нашият ден” Борислав Сандов от „Зелените” и..

публикувано на 19.06.12 в 09:32

Летният фестивал "Опера в парка" представя балета “Силфида”

Тази вечер (15 юни) Софийската опера и балет представя в парка на Военната академия балета “Силфида” - една приказка за феите и хората, за невъзможната любов и пропиляното щастие. Красимира Стаменова ни среща с двама от участниците в това представление...

публикувано на 15.06.12 в 10:18
Тревата ичу е изключително подходяща за покрив – изолира, не пропуска дъжд и влага, вирее в планината и издържа 3-4 години.

Алтиплано - високото плато в Андите

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Nashiyat den/120615_Posoki.mp3 В района няма никаква промишленост. Разчита се главно на животновъдство и земеделие, това е царството на една много жилава трева, която се казва „ичу” . Мнозина жители разчитат на риболова...

публикувано на 15.06.12 в 07:51

Жега? Не и за стършелите!

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Nashiyat den/120615_Starsheli.mp3 Нищо не може да спре истинския стършел и това за пореден път се доказва в “Гнездото на стършелите”. Този път ще научите: ● Актуален ли е девизът “Днеска седалки за БМВ, утре двигатели за..

публикувано на 15.06.12 в 07:08

Цените на тока и възобновяемите енергийни източници

ВЕЦ, биомаса, слънчева енергия, геотермални източници, битови и промишлени отпадъци - за мнозина това е цивилизационен избор, който може да съхрани екологичните баланси и да осигури оцеляването на човечеството. За други, обаче, този сектор е поредният..

публикувано на 14.06.12 в 12:37