Нашият ден

от понеделник до петък
от 7.15 до 10.00 часа

Предаването е разделено на три отрязъка.
Първият въвежда слушателите в деня - календар на деня, събития, личности, преглед на културните сюжети от информационните източници. Вторият час е посветен на публицистиката - експерти и участници в събитията ги коментират, анализират и прогнозират развитието им. Третият час е насочен към културните сюжети - културен афиш, записи от Златния фонд, анонсиране на предстоящи културни събития, разговори с интересни личности.

Екип на предаването: Александър Райчев, Любомира Константинова, Мария Христова, Оля Стоянова, Росица Александрова, Кирил Чобанов, Грациела Ингелска.

За връзка в студиото на предаването "Нашият ден" тел.: 964 02 60 (от 7.15 до 10 часа).

За още информация за предаването и връзка с екипа можете да използвате и страницата на предаването във Фейсбук

Публикации

Пътят на книгата от идеала през комерсализацията до бъдещето

За развитието на българската библиотечна наука, за пътя на книгата от идеала през комерсализацията до неподозираното бъдеще, за издателския замисъл и читателската пасивност в „Нашият ден“ говорим с Васил Загоров, ръководител на катедра "Библиотечни..

публикувано на 11.05.18 в 16:15
Политологът Георги Киряков

Най-успешният мирен проект на човечеството е на кръстопът

„Ангела Меркел и Eманюел Макрон - ядрото на еврозоната, притежават потенциал на лидери, които могат да влияят на процесите в Европа, но не го желаят. Защитават най-вече интересите на собствените си страни - коментира политологът Георги Киряков. -..

публикувано на 11.05.18 в 13:28

За новата българска драма

За новата българска драма в „Нашият ден“ говорим с Димитър Димитров, директор на шуменския Драматично-куклен театър, в деня на откриването на Друмевите театрални празници "Нова българска драма".

публикувано на 11.05.18 в 12:00
На преден план, вдясно Петя Алтимирска с постер против жестокостта към животните

Срещу фермите за ценни кожи

В деня преди регионалния марш срещу фермите за ценни кожи в „Нашият ден“ говорим с Петя Алтимирска, председател на инициативния комитет, създал сдружение “КАЖИ” (Кампании Активизъм за Животните в Индустрията”). Какво се случва с жителите на..

публикувано на 11.05.18 в 11:25

Защо броим врабчетата

Само преди двайсетина години може би щеше да звучи странно идеята, че се налага да броим врабчетата. Какво се промени за тези години и кои са основните причини броят на врабчетата да намалява в градовете? С Мариана Вълчева от Българското дружество за..

публикувано на 04.05.18 в 15:22
Майстор Михаил Маранов и синът му Мирослав Маранов

Вековното наследство в занаята

Михаил Маранов е потомствен дърворезбар – четвърто поколение. На занаят се учи от съвсем малък, хванал е длетото на дядо си в неговото ателие преди години и оттогава е изминал километри дърворезба. Завършил е „Средно специално художествено училище по..

публикувано на 04.05.18 в 15:10

За „гражданската наука” и за птиците

„Дали канарчетата ще пеят толкова много, ако им се даде възможност да живеят на открито и да летят на воля?” Това се пита преди време американският писател Уилям Уортън. Романът е „Пилето” и в следващите минути имаме поводи да говорим за птици – за често..

публикувано на 04.05.18 в 14:15

За Индия и историите, в които има равновесие

„В преплетените водни пътища на Сундарбан Амитав Гхош е открил чудесна метафора за вплитането на човешката с естествената история, на миналото с настоящето. Романът му изпълнява една рядка задача – да постави обичайните ни тревоги в нов и стряскащ..

публикувано на 04.05.18 в 14:10

Никола Чочев: Нека направим така, че и децата ни да са горди със своята родна страна

Никола Чочев е млад изпълнител на забавна, но и на народна музика, започнал пътя си в градчето Лясковец преди двайсет и осем години. Между Лясковец и София, където живее в момента, има една необичайна спирка – Русия, в която прекарва шест-седем години. В..

публикувано на 03.05.18 в 11:26

Майчинството – цялата любов започва и свършва там

Тя е красива, интелигентна, много борбена и невероятно силна жена, казва се Анжела Илиева. Започва своята битка с живота след раждането на дъщеря си Катрин. Детето се ражда с увреждания, които се проявяват, когато Катрин става на година и половина...

публикувано на 27.04.18 в 11:20