Нашият ден

от понеделник до петък
от 7.15 до 11.00 часа

Предаването е разделено на три отрязъка.
Първият въвежда слушателите в деня - календар на деня, събития, личности, преглед на културните сюжети от информационните източници. Вторият час е посветен на публицистиката - експерти и участници в събитията ги коментират, анализират и прогнозират развитието им. Третият час е насочен към културните сюжети - културен афиш, записи от Златния фонд, анонсиране на предстоящи културни събития, разговори с интересни личности.

Екип на предаването: Ива Дойчинова, Александър Райчев, Любомира Константинова, Мария Христова, Нина Цанева, Мартина Кръстева, Таня Любенова, Оля Стоянова, Росица Александрова, Кирил Чобанов, Грациела Ингелска, Светлана Тодорова.

За връзка в студиото на предаването "Нашият ден" тел.: 964 02 60 (от 7.15 до 11 часа).

Публикации

Театър на маса или кой се интересува от драматургия

В рамките на няколко дни ще чуем текстовете на Вацлав Хавел, на австрийския журналист Карл Маркус Гаус и на драматурзите Лукас Берфус, Даниел Келман и Андре Сарк, представени под формата „театър на маса“. Каква форма е т.н. „Театър на маса“? Друг вид..

публикувано на 10.10.18 в 13:15
Част от корицата на книгата „Всички лъжат“ на Сет Стивънс-Давидовиц

За малките и големите тайни и защо всички лъжат

„Микроскопът ни показва, че в една капка езерна вода има далеч повече от това, което си мислим, че виждаме. Телескопът ни показва, че в нощното небе има повече, отколкото си мислим, че виждаме. А сега новите дигитални данни ни показват, че човешкото..

публикувано на 10.10.18 в 13:01

Къде е България в развитието на иновациите в творческите индустрии?

На 4 октомври, в рамките на Австрийското председателство на Съвета на ЕС, във Виена се състоя Осмата среща на високо равнище на европейските творчески индустрии. Това беше поводът в „Нашият ден“ да гостува Николай Михайлов, съосновател и управител на..

публикувано на 10.10.18 в 10:15
Мария Христова и Даниана Коева (вдясно)

Изкуството в ранна възраст облагородява за цял живот

Каква е ролята на обучението по изкуства от ранна детска възраст и как българската образователна система и допуснатите от нея съпътстващи образователни дейности поощряват и развиват таланта на българските деца? Чуйте отговор на този и други въпроси в..

публикувано на 09.10.18 в 16:45
Мария Христова и Цвети Пчелински

Цвети Пчелински: Без радио не мога

В Световния ден на пощата се срещаме с телеграфопощенеца Цвети Пчелински, който посвещава 35 години от живота на изследователска дейност за българските пощи и връзката им със световната цивилизация. Като резултат от този грандиозен труд се ражда и..

публикувано на 09.10.18 в 16:30

Ремонти: „Граф Игнатиев“ разбуни духовете

Ремонтни дейности made in BG, обрисувани и като параноята на българското общество по отношение на обществени поръчки, ремонти и строителство, с право или без, изправи стотици възмутени граждани пред Столична община на 5 октомври. Те искаха да знаят защо..

публикувано на 09.10.18 в 16:10

Изтъкнатият физик и дългогодишен ректор на СУ проф. Иван Лалов - на 80 години

На рождения ден на „бащата на компютъра“ Джон Атанасов – 4 октомври, в „Нашият ден“ навръх своята 80-годишнина гостува изтъкнатият български физик, дългогодишен ректор на Софийския университет и министър на образованието в служебното правителство на Стефан..

публикувано на 09.10.18 в 10:00
Ива Дойчинова

Кои са днешните будители?

"Целта на гласуването за " Будител на годината " не е да определим кой е по будител, а да насърчим номинираните, да им покажем подкрепата си и да ги окрилим" - каза Ива Дойчинова при гостуването си в "Култура.бг ". БНТ са партньори на инициативата, а..

публикувано на 08.10.18 в 16:45
Ружа Смилова

В тези дни, в тази държава

За събирането на безобразията на властта, за националното псевдоединство, за България между вотовете на недоверие, за взаимоотношенията граждани-институции, за поемането на отговорност и за популистките референдуми в „Нашият ден“ говорим с политолога,..

публикувано на 08.10.18 в 11:15

Дугинизмът като инструмент на хибридната война

Заплаха ли е неоевразийството за националната сигурност на България? Има ли връзка между неоевразийство и Православие? Как Русия инструментализира Православието в хибридната война? Как Москва се опитва да оказва натиск върху Църквата, за да влияе върху..

публикувано на 08.10.18 в 10:50