Нашият ден

от понеделник до петък
от 7.15 до 10.00 часа

Предаването е разделено на три отрязъка.
Първият въвежда слушателите в деня - календар на деня, събития, личности, преглед на културните сюжети от информационните източници. Вторият час е посветен на публицистиката - експерти и участници в събитията ги коментират, анализират и прогнозират развитието им. Третият час е насочен към културните сюжети - културен афиш, записи от Златния фонд, анонсиране на предстоящи културни събития, разговори с интересни личности.

Екип на предаването: Александър Райчев, Мария Костова, Мария Христова, Росица Александрова, Кирил Чобанов, Грациела Ингелска

За връзка в студиото на предаването "Нашият ден" тел.: 964 02 60 (от 7.15 до 10 часа).

За още информация за предаването и връзка с екипа можете да използвате и страницата на предаването във Фейсбук

Публикации
На 16 май 2017 г. в залата на БКИ Братислава се откри изложба на зографа и реставратора Красимир Костадинов (в средата), посветена на 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Ваня Радева - посланик на българския дух в Братислава

Срещата с Ваня Радева, директор на Българския културен институт в Братислава, е подарък - една усмивка от България в центъра на словашката столица. Вратите на културната институция са гостоприемно отворени за творците, посланиците на духа, българите,..

публикувано на 16.06.17 в 11:10
Кадър от фотоизложбата „Мястото, наречено детство“.

За „Мястото, наречено детство” и за различния прочит на фотографиите

Да колекционираш снимки означава да събираш света, казва голямата Сюзан Зонтаг преди близо половин век. Ако погледнем вчерашния ден през световните новинарски агенции, ще установим, че светът изглежда странно място - от една страна са участниците в..

публикувано на 15.06.17 в 14:00

За книгите и способността им да отключват енергията

Яна Букова е поет, писател и преводач. От онзи тип хора, които твърдо следват вкуса си и не правят компромиси. Преводач на Катул, Пиндар и Сафо, автор на романа „Пътуване по посока на сянката”, тя е един от най-добрите съвременни поети, от години живее в..

публикувано на 15.06.17 в 12:45

Катя Георгиева: Много е важно в живота да докосваме хората с любов

Знаете, винаги ме интересува когато се запозная с някого как той се усеща, как би искал да бъде представен, как той сам себе си вижда и чувства. Затова историята на Катя започва именно с въпроса как да я представя? И продължава без отговор до края ѝ, защото..

публикувано на 15.06.17 в 10:35

Националната младежка среща 2017 ще бъде на тема „Младежки пространства”

Осмото поред издание на т.нар. Национален дебат във Варна е организирано от Младежкото сдружение за мир и развитие на Балканите (МСМРБ), община Варна, в партньорство с Националния младежки форум и Сдружение „Варна - Европейска младежка столица” (Varna..

публикувано на 14.06.17 в 09:30

Доц. д-р Георги Николов: Разказите на майка ми и старите книги ме запалиха по историята

Човекът е, който твори историята. Някои остават в нея, други не. Трети я изследват и като добри изследователи остават в личната история на хората, на които са предали наученото и откритото. Заместник-деканът на Историческия факултет на СУ „Св. Климент..

публикувано на 13.06.17 в 15:30

За другите „други”

За културните малцинства, които се нуждаят от собствен прайд в България - за интелектуалците, осмивани от практичните нискообразовани, за алтернативните младежи, подигравани от увлечените по попфолка, за другите „други” в обществото ни, които не подлежат..

публикувано на 13.06.17 в 09:30

„Да се влюбиш в пеперуда” с Параскева Джукелова

Да, пеперудите са свободни Ние не сме И слава Богу! С цитат от Уолт Уитман започва разговорът с Параскева Джукелова и продължава в търсенето на измеренията за полета на пеперудата, свободата и раните от любов, скрити в драматургичния текст на Ленард..

публикувано на 12.06.17 в 12:15

Проф. Диана Гергова: Случайностите са неслучайни

Тя е сред най-известните български археолози-траколози. Името й е познато в Полша, САЩ, Япония и къде ли още не. Където и по света да се каже Сборяново или Свещари, всички добавят проф. Диана Гергова. Освен с високия си професионализъм, тя е известна и с..

публикувано на 09.06.17 в 16:30

Мисия „БГ училище” в чужбина

Българското училище като храм на духа, просветата и културата изживява своя възход, но... зад граница. По различен начин в различните общности се търси пътя към обучението по български език и литература и на стотици хиляди км от България и повечето от..

публикувано на 08.06.17 в 14:30