Покана за пътуване

неделя, от 18.00 до 19.00 часа

„Покана за пътуване” е предаване за приключения! От 18 до 19 часа всяка неделя вечер по програма „Христо Ботев“ водещата Магдалена Гигова ще ви среща с интересни личности, с пътешественици, с неизвестни, но цветни люде, които правят живота ни по-шарен и ни подбуждат да тръгнем на път. Без значение накъде и по какъв начин – до незнайно българско кътче или далечна страна, с куфар в ръка или с копнеж в душата.
„Покана за пътуване” е предаване за мечтатели! Всяка седмица то ще ви отвежда до местенце в България, за което не сте чували, а може да оставите сърцето си там. В своята рубрика „50 важни за българите места извън страната” младите автори Светослав Марков и Теодор Борисов ще ви разкриват малко известни факти за свързани с нашата история обекти в странство. Няма да липсва и екзотика – от първо лице. Независимо дали ще „се запознаете” с орангутаните в Борнео или ще „ходите” в джунглите на Амазонка, дали гепард „ще ви целува ръка” или ще „отксубнете” косъм от опашката на слон за късмет – всички авантюри из далечни земи ще бъдат споделени от разказвачи, които наистина са били там и са ги преживяли лично.
А и самата водеща Магдалена Гигова ще се вклинява с някоя сочна история от пътешествията си из 86 държави.
Освен на сайта на БНР, можете да четете, видите и чуете още интересни приключения на страницата на предаването във Фейсбук – „Покана за пътуване” и на едноименния канал в youtube.

Екип на предаването: Магдалена Гигова, Весел Цанков, Ани Маринова, Албена Велева и Весела Цанкова

Публикации

Скулптурата „Търбухът“ на Аниш Капур отразява хората като извънземни.

Да целунеш делфин в Куба

Куба е морска въздишка и конга, аромат на пури, на слънце и усмивки. И сянка от униформата на Фидел. Испански крепости и грамотност на населението 99 процента. Кабаре „Тропикана“ и американски ретро коли. Хемингуей и коктейлите Дайкири и Мохито...

публикувано на 17.06.19 в 09:10
Гергана Цанкова пред мелниците на Дон Кихот.

С екшън-баба и внук тийнейджър до Япония

"Ако избереш пътя на добродетелта и се стремиш да вършиш само праведни неща, няма защо да завиждаш на тези, чиито прадеди са били  князе и сеньори, защото кръвта се наследява, а добродетелта се придобива и струва сама по себе си много повече от..

публикувано на 10.06.19 в 09:45
Мая Кикерезова постига детската си мечта – да води гепард на каишка.

Да водиш гепард на каишка в Замбия

Легендарни африкански сафарита, водопадите Виктория, дивата река Замбези, богата природа и сурова пустиня, всичко това е събрано в една приятелска страна – Замбия. Според местните – най-безопасната държава на черния континент, благословена с изобилие от..

публикувано на 03.06.19 в 10:00
Всички, които са ходили в Малта имат снимка на тази тераса.

С Ива Дойчинова по стълбите за никъде в Малта

Рицари, каменни крепости, причудливи скали, арабски средновековни улички, начумерени зъбери и усмихнато море. Всичко тава е Малта. Обичам да си говоря с Ива Дойчинова за места, които и двете сме посещавали, защото… все едно сме били в различни държави...

публикувано на 27.05.19 в 10:00
Батуми се гордее не само с красивата си природа, ами и с модерната архитектура

Посланикът на Грузия: Чакаме ви със страхотни черноморски и ски курорти, храна и вино

За българите Грузия звучи приятелски и близка по дух, но я да се замислим какво всъщност знаем за тази страна на източния бряг на Черно море! За мнозина това е държавата на безкрайните тостове и хубавото вино, сервирано в рог. Така не можеш да го оставиш на..

публикувано на 20.05.19 в 10:00
Светлана Тилкова-Алена с шеф Готфрид Ганстерер, официален готвач на Виенския бал

Световен шампионат по фойерверки в Панагюрище

Отлагате ли пътуването си, защото сте в Сатурнова дупка? Обвинявате ли Ретроградния Меркурий за проваленото пътешествие? Боите ли се да не промените асцендента си, ако не посрещнете рождения си ден в посочената от някой гадател държава? Ако сте от хората,..

публикувано на 13.05.19 в 10:00
Тейбъл маунтийн

С Деляна Маринова-Джуджи до Италия и Южна Африка

Пътуването се измерва по-добре в приятели, отколкото в километри. Всеки пътешественик би се подписал под тези думи на Великото Кенгуру, легендарният австралийски футболист Тим Кейхил. Ако имате телевизор и го пускате от време на време, познавате първата ми..

публикувано на 07.05.19 в 10:25
Златният храм в Амритсар.

Четири българки на лудо пътешествие в Индия

Древна индийска мъдрост гласи: Умният човек не вярва на всичко, което чуе, не казва всичко, което знае, и не харчи всичко, което има. Ние с музикалния редактор Сибила Лилова, обаче сме готови да дадем и последния си грош, за да отидем отново в Индия. Затова..

публикувано на 30.04.19 в 11:20
Яхтеното пристанище на Барселона

Завладяващите тайни на непознатата Барселона

При пътешествието и яденето е достатъчно да оставиш нещата да се случват сами. Започвам „Покана за пътуване“ с мисъл на Антъни Бурдейн, за да ви подскажа, че в това предаване доста ще става дума за храна. Така че , ако сте пощеливи, дръжте нещо..

публикувано на 22.04.19 в 10:00
Динозавърският гръбнак е най-ценната находка, останала в замъка Бласинор.

Принцеса-палеонтолог показва динозавърски запъртък в Гуджарат

Казват, че Гватемала на езика нахуат означава „място с много дървета”. В Централно американската държава, където живеят най-голям брой преки потомци на маите, има повече от 30 действащи вулкана. Като добавим факта, че от Втората световна война чак до 1996..

публикувано на 15.04.19 в 11:05