Покана за пътуване

неделя, от 18.00 до 19.00 часа

„Покана за пътуване” е предаване за приключения! От 18 до 19 часа всяка неделя вечер по програма „Христо Ботев“ водещата Магдалена Гигова ще ви среща с интересни личности, с пътешественици, с неизвестни, но цветни люде, които правят живота ни по-шарен и ни подбуждат да тръгнем на път. Без значение накъде и по какъв начин – до незнайно българско кътче или далечна страна, с куфар в ръка или с копнеж в душата.
„Покана за пътуване” е предаване за мечтатели! Всяка седмица то ще ви отвежда до местенце в България, за което не сте чували, а може да оставите сърцето си там. В своята рубрика „50 важни за българите места извън страната” младите автори Светослав Марков и Теодор Борисов ще ви разкриват малко известни факти за свързани с нашата история обекти в странство. Няма да липсва и екзотика – от първо лице. Независимо дали ще „се запознаете” с орангутаните в Борнео или ще „ходите” в джунглите на Амазонка, дали гепард „ще ви целува ръка” или ще „отксубнете” косъм от опашката на слон за късмет – всички авантюри из далечни земи ще бъдат споделени от разказвачи, които наистина са били там и са ги преживяли лично.
А и самата водеща Магдалена Гигова ще се вклинява с някоя сочна история от пътешествията си из 86 държави.
Освен на сайта на БНР, можете да четете, видите и чуете още интересни приключения на страницата на предаването във Фейсбук – „Покана за пътуване” и на едноименния канал в youtube.

Екип на предаването: Магдалена Гигова, Весел Цанков, Ани Маринова, Албена Велева и Весела Цанкова

Публикации

Залез над свещеното езеро в Пушкар

Кореспондентки на БНР на ръждив мотопед из Индия

В един от романите на Джеймс Клавел прочетох китайската пословица „Когато карате някого да ви чака, му давате време да си припомни всичките ви недостатъци". Затова направо започвам разговора с Наталия Бояджиева, която е влюбена в Поднебесната империя,..

публикувано на 11.11.19 в 08:15
Караджов камък

Където и да те ухапе комодският варан, все умираш

Преди време обявиха Наталия Гуркова за Мис България на всички времена. И наистина, нито една хубавица не е достигнала нейния рекорден брой титли от конкурси за красота. Но дъщеря ѝ Джорджия Михалевич току-виж, минала майка си по корони. Защото стана..

публикувано на 04.11.19 в 08:10
Тошка Михайлова-Чендова пред паметника на Ботев в пекински парк

В Китай „състарили“ Ботев за паметника му

Каквото и да прочетете за Китай, колкото пъти да ходите, все няма да е достатъчно. Аз съм била три пъти там и всеки път се чувствах сякаш са сменили държавата. Днес ще погледнем към Поднебесната империя от необичайната гледна точка на виден академик в..

публикувано на 28.10.19 в 08:05
Хармония и покой по японски

В Токио не можеш да си купиш кола, ако нямаш паркомясто

Щом искате да тръгнете надалеч и бързо, вземете по-малко багаж. Разтоварете се от завистта, суетата, егоизма и страховете си. Ако сте го сторили, значи сте готови за „Покана за пътуване“, известна още като ефирният пробиотик. Студен чай и студен ориз се..

публикувано на 21.10.19 в 08:35
Едноетажна Америка по крайбрежието на Кейп Код

Снежана Тодорова: В Сочи отглеждат киви и банани

Какъв е смисълът да купуваш кола, с която да пътуваш по асфалта. Там, където е асфалтът, няма нищо интересно, а там където е интересно, няма асфалт. „Покана за пътуване“ започва с тази мисъл на писателите фантасти Аркадий и Борис Стругацки, за да стане..

публикувано на 13.10.19 в 08:45
Старият Самоков, от който все още има запазени къщи.

От тавана валят дрехи в опера на Росини в Пезаро

Изискано пиршество за ухото – директно от оперния фестивал в Пезаро. Той празнува 40 години от създаването си и отбелязва 150 години от кончината на своя патрон – Джоакино Росини. Сега е моментът да развихрите въображението си, защото онова, което ще..

публикувано на 07.10.19 в 10:45
Паметта за Мандела е навсякъде в Кейптаун.

Да яхнеш костенурка на Сейшелите

Искате ли за миг да скочите в обувките на принц Хари и Меган Маркъл или поне да последвате стъпките им? Преди време височайшата двойка посети шести район в Кейптаун, а първата ми гостенка Наталия Николова ще ни отведе тъкмо там. Като куратор и изследовател..

публикувано на 30.09.19 в 10:15
Гери Кехайова с току-що излязлата Книга на рекордите Гинес и сертификатът, че е вписана в нея.

Българска циркова династия с четвърти Гинес рекорд в Лас Вегас

„Книгата за рекорди на Гинес“ излиза непрекъснато от 1954 година насам и събира международно признати постижения на хора, животни, природни стихии и феномени. Любопитното е, че изданието е вписано само в себе си, тъй като държи рекорда за най-продавана..

публикувано на 23.09.19 в 09:35
Посланик Пуджа Капур (в средата) на миналогодишното издание на фестивала Ратха Ятка

Тайните но Ориндж Каунти, кварталът на богатите

Спомняте ли си сериала „Ориндж каунти, кварталът на богатите“? В него, пропусналите някой епизод, трудно схващаха кой с кого от героите спи в момента, но в замяна на това всички въздишаха по красивите къщи, прилежно подстриганите морави и забележителните..

публикувано на 16.09.19 в 09:05
Слонско СПА в Гоа, Индия

Древни църкви в Етиопия, танго в Буенос Айрес, слонско СПА в Индия

Днес ми е едно околосветско… Силно се надявам и на вас да ви е така, защото в „Покана за пътуване” посоката е от Африка през Латинска Америка до Азия с чупка в кръста към Израел. Затегнете коланите. Излитаме към Етиопия. На онези, които се мръщят..

обновено на 03.09.19 в 09:50