Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия всеки вторник през октомври: поредицата “Промени в климата и начина на живот”

27 октомври
Зеленото бъдеще
Всеки има своя представа какво представлява “зеленото бъдеще”, но задължителното за него е технологична “зелена” революция - преминаване от изкопаеми горива към нискокарбонови водородни технологии, възобновяеми енергийни източници, рециклиране на отпадъците, ежедневни мерки за пестене на енергия, засаждане на дървета и съкращаване пътя на храната от нивата до чинията.
Предприеманите днес мерки ще имат ефект чак след 30 години. Така че, докато не е станало прекалено късно - нека започнем с пестенето на енергия още сега.

20 октомври
Ще има ли войни за вода и храна
Един от жизнено важните въпроси, пред които е изправено човечеството, е как да се управляват водните ресурси в условията на климатични отклонения, които се превръщат в източници на нови напрежения. Търсенето на прясна вода в света се удвоява на всеки 20 години, което се дължи на увеличаващото се население, като в същото време нейното количество намалява. Според изчисления на Световната банка до 2025 г. броят на страните, които нямат достъп до доставка на вода ще нарасне от 21 с население около 600 млн.души, на 36 държави и така проблемът ще засегне 1,4 милиарда души.
Търсенето на хранителни продукти ще се увеличи с 50% до 2030 г.
Как учените ще отговорят на тези предизвикателства?

13 октомври
Климатични бежанци и пришълци
Защо изникнаха понятията “климатичен бежанец и пришелец”?
Ако морското равнище продължи да се покачва (през 20-ти век то се е вдигнало с 10-20 см, а прогнозите са за 50 см до 1м през 21 век), океанът ще погълне 50 метра от крайбрежната суша. Така към 2050 г. 200 млн. души по света може да се окажат бежанци в резултат на климатичните промени. Какъв ще бъде техният статут и къде ще отидат те?
Биологичните пришълци са нарочно привнесени видове или са се появили неволно при движението на стоки и хора. Те са нахълтали в екосистема, на която са чужди, но често тяхната агресивност прави уязвими и унищожава местните видове. Така милиони години еволюция, довели до създаването на неповторимо местно биоразнообразие, отиват напразно. Какъв е изходът?

6 октомври
Промени в климата и заплахи
Някои последни тревожни данни, свързани с изменението на климата: средната глобална температура на Земята се е повишила с 0.6 градуса по Целзий през XX век, като тенденцията на покачване продължава с много по-високи темпове. 2008 г. е десетата най-топла година от началото на метеорологичните наблюдения през 1850 г. Нивото на океаните се е увеличило с 10-20 см., а ледът в Арктика е станал с 40 % по-тънък.
До какви последици водят тези, и други заплахи? Предлагаме ви мненията на учени, работещи в различни сфери на науката.

По публикацията работи: Роза Дамянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Паметник на партиарх Евтимий

Патриарси и екзарси

Как се е управлявала нашата църква през вековете и каква е връзката между управление на църквата и държавното строителство – говорим за главите на българското православие с отец Калистрат от атонския манастир "Св. Георги Зограф", с богослова Иван Йовчев, с историка доц. Христо Темелски и със социолога доцент Албена Танева. Какво е "етнофилетизъм" и..

публикувано на 25.04.24 в 12:20
Проф. Румен Кастелов

Застраховка "транспортен травматизъм"

В разговора с проф. Румен Кастелов акцентирахме върху многообразието, което предлага самата тема: новите стари автомобили, "придобивките" на века – тротинетки, електрически велосипеди, АТВ, алеи и пешеходни пътеки. Къде е безопасно и откъде пристигат най-често пациентите? – попитахме опитния травматолог и ортопед. Ръководителят на Клиниката по..

публикувано на 25.04.24 в 08:23
Арменско цивилно население ескортирано от османски войници към затвора в Мезире, април 1915

109 години от арменския геноцид

Днес светът отбелязва 109-ата годишнина от геноцида над арменците в Османската империя. На 24 април 1915 година в Цариград са арестувани, а малко след това и избити над 200 арменски интелектуалци. С това се слага началото на избиването и прогонването на 1 500 000 арменци. България е една от първите страни, които отварят границите си за бежанците. Сто..

публикувано на 24.04.24 в 07:55

Песах е!

Пролет е по нашите ширини и природата е луднала. Луднал е и светът – шарен, различен, но и еднакъв... Ние – хората, независимо от произхода си, го правим и шарен, и различен, и еднакъв. Защото всъщност не сме чак толкова различни. Доказателства – много. И едно от тях е, че дори и най-големите празници понякога съвпадат. Това се случва на всеки 33..

публикувано на 23.04.24 в 12:16

Еврика! Успешни българи: Мартин Ралчев

"Идеите са водещото и най-вече – това човек да работи онова, което иска. Човек, когато намери подходящата работа и подходящата професия, която го кара да бъде щастлив, той успява да бъде най-добрият", казва Мартин Ралчев. Той е млад учен, който в началото на тази година беше отличен с наградата "Млад изобретател" на фондация "Еврика". Мартин..

публикувано на 22.04.24 в 20:30