Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божидар Томов забавлява преди всичко себе си, а доколкото може и слушателите, и читателите

Божидар Томов
Снимка: Нина Божидарова
Б. Т. - наричан скромно “Бащата на радиото”, е назначен в БНР лично от Сирак Скитник, макар да се спори дали Сирак Скитник не е назначен от Б. Т. (Б. Т. е правил радиопредавания преди Маркони и Попов да измислят това Нещо)
Роден в Перник (евакуация, бомбардирано мансардно жилище на “Патриарх Евтимий”, срещу НДК) - 1944 г.
Започнал да учи в 22-ро средно мъжко училище, но впоследствие завършил 21-во средно девическо в София (така пише на печата) и после Българска филология. Също доста девическа специалност. По време на ученето си се занимавал предимно със спорта гребане и посещения на заведения с незабравими имена - "Бамбука", "Грозд", "Дълбок зимник", "Прага", "Варшава", "Москва" и други такива с повече или по-малко славянски названия. Снима се в малки ролички в разни филми - първият гол мъж показан в цял ръст в свенливото ни по онези времена кино. За съжаление не в сексуална сцена, а като момък, привикан на военен преглед. В същия филм играе главна роля, а после филмът печели награда на някакъв фестивал в Хавана. За наградата само е чувал, не я е виждал.
Започва като спортен журналист в младежки вестник, а после в радиото за 2 години. В “Хумор, сатира и забава”. Където се запознава с велики личности - актьори, писатели, музиканти. Това му държи влага и до днес. Бил е редактор и завеждащ отдел в литературни вестници и списания, в издателство - също. 9 месеца ръководи художествено-творческия отдел на Главната дирекция на цирковете, където работата му е да кара балерините да се усмихват и учи потомствени акробати да въртят салта и да правят разни работи на нещо, което се нарича трапец, моли оркестъра да свири тихо. Софийският цирк обаче изгоря след напускането на Божидар.
От 13 години се забавлява в родната си хумористична редакция на Националното радио с водене на сатирични нощни или дневни предавания, а също и музикални.
Автор на 20 книги - поезия, проза за деца и възрастни. Предпоследните му 3 книги са издадени в чужбина - Германия, Русия (тираж 250 хиляди, щото е криминале) и в Македония. Последната е "Моите очи". 1 пиеса, поставена на сцената, 3 отпечатани. Както и 1 сценарий за игрален филм сниман, 2 - спрени, платени и неснимани. 1 - плащан 2 пъти и 3 пъти спиран. Текстове за песни – с музика от Димитър Вълчев, Вили Казасян, Тодор Върбанов, Рашко Младенов, Тончо Русев. Изпълнители: Татяна Лолова, Рашко Младенов, Васил Попов.
Участва във “Втора бира”, квартет в условията на валутен борд. Единственият квартет в света от двама души – Любомир Методиев, тенор, и Божидар Томов, България. Другите двама, които можели да пеят, били съкратени. Под ръководството на музикалния си шеф Христо Попов издават диск "Втора бира с приятели" - участват Костадин Гугов (това е последният му запис), Вели Чаушев, Надежда Михайлова (но не тази, за която първо ще си помислите), известни инструменталисти. А музиката е на Курт Вайл, Чарли Чаплин или крадена от други места.
Награди: много, за писане на книги и отделни текстове, а напоследък - "Чудомир", номинация за международната "Алеко" и награди (заедно с Христина Илиева) за специализирано музикално предаване сред всички телевизионни и радиостанции у нас и по света - "Осма муза" и "Златен чадър", с което се оборва мнението на някои негови приятели, че е бил най-глухият радиоводещ.
Женил се е няколко пъти, все по-щастливо и по-щастливо.
Има дъщеря и внук. За да се види с тях, някой трябва да прекоси 2222 км. по въздушна линия. Което и се прави.

Прочети още:

"Писателят Божидар Томов на 60 лазарника"

"Какво по-голямо шоу от жената днес" от Божидар Томов

"Храната, наречена любов" от Божидар Томов

"Прави ли дума дупка?" от Божидар Томов

"Прес-стихотворение" и "Между небето и земята" - стихове от Божидар Томов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Елена Кортел: Зад мен е цяла България

Елена Кортел – журналист и публицист, работи в Българското национално радио от 1981 година, а в програма „Христо Ботев” от 1985 година. От 1985 година тя е автор и водещ на предаванията „Земя и хора” и „Часът на петела”, в последствие обединени в едно издание „По изгрев“, а след това – „Изгрев“. То се излъчва всяка неделя от 6 до 7 часа и продължава да..

публикувано на 29.07.16 в 09:05
Юлия Гатдерова

Юлия Гатдерова: един глас от програма „Христо Ботев“ огласи Лувъра

Юлия Гатдерова е завършила СМУ „Широка лъка“, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в град Пловдив – бакалавър по музикална педагогика и магистър в специалност „Арт мениджмънт“. Магистър в специалност „Музикален бизнес“ от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, град София. Работила е във фолклорните ансамбли..

публикувано на 28.07.16 в 12:00

Милен Панайотов

Милен Стефанов Панайотов е композитор и музикален журналист в Българското национално радио. Завършва Държавната музикална академия „Панчо Владигеров” с композиция в класа на проф. Димитър Тъпков. По-късно се усъвършенства в майсторските класове по композиция на Дьорд Куртаг, Хулио Естрада, Петер-Михаел Хамел, Алехандро Иглесиас-Роси, Паул-Хайнц Дитрих. В..

обновено на 31.05.16 в 10:04

Лицата на нашите гласове: Росица Панайотова

Речено е, че хората са като думите: ако не са на мястото си в точното време, губят своя смисъл. 20 години в програма „Христо Ботев” на БНР непрекъснато се убеждавах в това. Неведнъж ми се налагаше да узнавам как едно съществително трябва да се превърне в глагол и защо се налага „да прежалиш” доста прилагателни, които излишно украсяват неща, събития и..

публикувано на 16.10.14 в 14:40

Гергина Дворецка: Заедно по пътищата на Европа

Гергина Иванова Дворецка, журналистка и поетеса, е родена в София. Завършва софийската гимназия с преподаване на френски език и българска филология в Софийския университет „Свети Климент Охридски”. Още като студентка започва работа в тогавашната „Младежка редакция” на програма „Христо Ботев”. Целият й професионален път е свързан с БНР – била е..

обновено на 20.02.14 в 17:35