В “Какво се случва” с Мирослава Кортенска: Сагата Давид Черни и “Ентропа”, втора част

 четвъртък, 15 октомври от 17.00 часа

Прецедентът кметът на Пловдив Славчо Атанасов да забрани достъпа на художника Давид Черни до галерията в Пловдив, където беше поканен, стана тест за взаимоотношенията власт-изкуство, стана тест за това дали наистина сме европейско общество или напротив. Стана ясно и как кметът разбира инсталацията “Ентропа” или дали въобще се е замислил за това. Стана дума и дали художниците и интелигенцията през последните 20 години бяха на мястото си, за да говорят, провокират и създадат място за модерно изкуство. Защото гледката в Пловдив пред баня “Старинна” беше повече от подтискаща- кордон с полиция, просто така, без повод, защото Черни беше ясно, че няма дойде. Просто за назидание и сплашване! Но нормално ли е да се гледа изложба под полицейски надзор?
По тези важни въпроси за това каква е българската демокрация 20 години след падането на Берлинската стена и как интелигенцията ни участва в създаването на гражданско и цивилизовано общество ще говорим в предаването. Струва ми се, че със случилото се в Пловдив, Славчо Атанасов се опита да затвори нашата врата към Европа, но не бива да го допускаме, нали?
В предаването ще участват:
• Емил Миразчиев, куратора на станалата известна изложба в баня “Старинна” в Пловдив, който лично е поканил за участие Давид Черни.
• Мария Василева и Светлана Куюмджиева, изкуствоведки, кураторки на изложби на модерно българско изкуство.
• Ивайло Мирчев, председател на Съюза на българските художници, който е подновил поканата към Черни да гостува този път в София, на “Шипка” 6.
• Божана Апостолова - поетеса и издател, една от подписалите декларацията на интелектуалци от Пловдив в подкрепа на Давид Черни.
• Иван Тотев - областен управител на Пловдив.