Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В “Какво се случва” с Мирослава Кортенска: Сагата Давид Черни и “Ентропа”, втора част

 четвъртък, 15 октомври от 17.00 часа

Прецедентът кметът на Пловдив Славчо Атанасов да забрани достъпа на художника Давид Черни до галерията в Пловдив, където беше поканен, стана тест за взаимоотношенията власт-изкуство, стана тест за това дали наистина сме европейско общество или напротив. Стана ясно и как кметът разбира инсталацията “Ентропа” или дали въобще се е замислил за това. Стана дума и дали художниците и интелигенцията през последните 20 години бяха на мястото си, за да говорят, провокират и създадат място за модерно изкуство. Защото гледката в Пловдив пред баня “Старинна” беше повече от подтискаща- кордон с полиция, просто така, без повод, защото Черни беше ясно, че няма дойде. Просто за назидание и сплашване! Но нормално ли е да се гледа изложба под полицейски надзор?
По тези важни въпроси за това каква е българската демокрация 20 години след падането на Берлинската стена и как интелигенцията ни участва в създаването на гражданско и цивилизовано общество ще говорим в предаването. Струва ми се, че със случилото се в Пловдив, Славчо Атанасов се опита да затвори нашата врата към Европа, но не бива да го допускаме, нали?
В предаването ще участват:
• Емил Миразчиев, куратора на станалата известна изложба в баня “Старинна” в Пловдив, който лично е поканил за участие Давид Черни.
• Мария Василева и Светлана Куюмджиева, изкуствоведки, кураторки на изложби на модерно българско изкуство.
• Ивайло Мирчев, председател на Съюза на българските художници, който е подновил поканата към Черни да гостува този път в София, на “Шипка” 6.
• Божана Апостолова - поетеса и издател, една от подписалите декларацията на интелектуалци от Пловдив в подкрепа на Давид Черни.
• Иван Тотев - областен управител на Пловдив.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Юрий Рахнев

"Странично осветление" – монолог на актьора Юрий Рахнев

Книгата "Странично осветление" от актьора Юрий Рахнев е яростен монолог на един фоторепортер, градски човек, тръгнал по следите на заплатената история. Юрий Рахнев е роден в Бургас. Изучавал е социологически и културологични теории в Бристолския университет. Работил е като фотожурналист, участвал е в игрални филми, сериали и телевизионни..

публикувано на 16.04.24 в 18:54

Фотографска изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти

"Небеса" (The Heavens) е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики, на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти. В продължение на повече от две години двамата посещават тринайсет офшорни центъра, олицетворение на укриване на данъци,..

публикувано на 16.04.24 в 17:29

Потопените български села в артистичен проект

Изложбата "Изгубени под водата" прави артистично изследване на емоцията и спомена за потопените български села по времето на социализма, които са изселени заради масираното строителство на язовири.  Създателките на проекта Ралица Каменова и Стела Бизева разказват, че едно от потопените села е част от тяхната семейна история и така се заражда..

публикувано на 16.04.24 в 17:15

България представя тревожна артинсталация на Венецианското биенале 2024 г.

STIR е многократно награждавана глобална медийна къща и кураторска агенция. Това е разностранна организация с дигитални и физически платформи, която е основана през 2014 г., за да раздвижи творческата мисъл, практиката, дискурса и индустрията, като същевременно насърчава, разпространява и насърчава творчеството и иновациите в областта на дизайна,..

публикувано на 16.04.24 в 16:00
Силвия Атипова

Силвия Атипова: От петък до неделя пиша книга, а от понеделник се занимавам с политика

Един глас, който заслужава да бъде чут – този на Силвия Атипова , която е писателка, граждански активист и общественик. Атипова гостува в "Нашият ден", за да говори за писането, политиката и темите, които вълнуват Белгия, където тя живее, и България. Атипова споделя, че детската ѝ мечта е била да пише книги, но професионалното развитие я..

публикувано на 16.04.24 в 10:35