Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Копродукция на БНР и полското радио Заход: Mama - мама, tata - татко, история с деца на заден план

Снимка: Архив

неделя, 18 октомври от 10.00 и 18.30 часа

Автори: Сезари Галек и Даниела Манолова.
Продуценти: Паулиана Новакова и Михал Францковиак.
Постпродукция на българската версия: Живко Марек
Музика: Цезари Галек.
Със съдействието на Теодор Иванов, Десислава Попов, Ралица Димитрова.

Въпреки че принадлежат към общото славянско лингвистично семейство България и Полша рядко и случайно са кръстосвали историческите си съдби. Полският крал Владислав Варненчик загива на 10.11.1444 г. в боя при Варна по време на кръстоносния поход срещу Османската империя. 665 години по-късно по-странен начин името Варненчик, вече като псевдоним в интернетните форуми, беше използвано за призоваване към открита антиполска атака по повод на драматичната семейна история в Асеновград.
Авторите на документалния сериал в две части Цезари Галек и Даниела Манолова проследяват Асеновградската история за отвличането на Павел и Николета в двете страни - България и Полша и на два езика - български и полски. Записите за радиодокумента са направени през периода юли - октомври 2009 в София, Варшава, Пловдив, Асеновград и Денбица, малко градче на 300 км от Варшава, където в момента живеят Павел и Николета с майка им Барбара Барнаш. В записите участват експерти от Министерството на правосъдието в София и Варшава, адвокати, прокурори, психолог, съдебни изпълнители, г-н Галонска, консул на Република Полша в България. Главните герои на историята са Тодор и Барбара Василева и техните деца и близки роднини.
В ситуация, в която медиите в България подкрепиха бащата, а медиите в Полша подкрепиха майката, двуезичният творчески екип на радиодокумента избра плуралистичен стил на изображение. В тази сложна и динамично развиваща се история най-напред е имало една първа половина, изпълнена с любов, планове и позитивност. А днес, когато истинска и истински безскрупулна война се вихри в съдилищата и медиите, ще се опитаме във вируалното пространство на радио да създадем пространство за контакт в името на децата.
“Разделете бебето” е била Соломоновата присъда в спора между двете майки, които претендирали, че всяка от тях е истинската майка. Тестът за истинската майка оставаме на слушателя. Ние не искаме да разделим бебето.

По публикацията работи: Даниела Манолова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови поети в поредицата "Спасени думи"

През последните две години програма "Христо Ботев" на Българското национално радио излъчи стиховете на стотина наши съвременни поети. Необходимостта да звучи български стих в националните ни програми е явна и наложителна. Защото заедно с техническия напредък на века вкусът на публиката към прекрасното се променяше, слизаше надолу към чалгата и още..

публикувано на 05.04.24 в 08:05

Епизод 5: Роклята на Алла

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 23.03.24 в 08:35

Неподражаемият Славомир Мрожек в неделния радиотеатър

Радиотеатърът е подготвил за своите почитатели три произведения на полския драматург Славомир Мрожек: "Лисан кандидат", "Лисан философ" и "Вода". Идеята за миниатюрите с главен герой Лисан идва на Мрожек от знаменития средновековен пародиен епос "Роман за Лисан", в който главни герои за животни – лисица, вълк, мечка… Мрожек обаче обръща нещата:..

публикувано на 22.03.24 в 14:15

Епизод 4: Кураж на неочаквани места: Серго и Мария

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 16.03.24 в 08:30

Скритата реалност

Според руския академик Козирев времето е енергия, способна да се разсейва или концентрира. Известните огледала на Козирев променят плътността на времето и доказват, че човешкият мозък е способен да получава информация независимо от географията и от времето. Те предават и приемат информация. Там миналото и бъдещето се преплитат. Според академик Козирев..

публикувано на 15.03.24 в 15:02