"Светът през книгите" с Румен Леонидов: този път с книгата “Съдби на 33 оборота” на Иван Георгиeв

понеделник, 26 октомври от 17.00 часа

Този път предаването ще бъде хем ретро, хем музикално. Не защото гост в студиото ще бъде певец, музикант, композитор или някой  заслужил изпълнител на стари градски песни. Наопаки - гостът ни е млад столичен журналист - Иван Георгиев. Той е автор на две книги. Новата се нарича “Съдби на 33 оборота” и чрез нея, в продължение на един час, ще се завъртим с бързината на грамофонна плоча около съдбите на Леа Иванова, Ирина Чимихова, Ахинора Куманова, Лиана Антонова, Паша Христова, Маргрет Николова, Димитър Йосифов, Мими Николова, Грета Ганчева и другите първопроходници на родната попмузика, наричана някога българска естрада.
Какво още ще научите от този разговор? За нелегалната среща на Леа Иванова с царя-изгнаник Симеон, състояла се в някогашната Западна Германия. Била ли е Леа Иванова агент на ДС? Защо Ирина Чмихова помага на Леа след затвора и как е вдъхновила Лили Иванова за песента “Камино”. Защо през тоталитаризма сексапилът и суингът “скопиха” кариерата на Лиана Антонова, а в същото време румънската преса пише: “Ленин създаде ленинизъм, Лиана - лианизъм”. Днес Лиана е по-известна като авторка на езотерични книги.
Ше разберете още как някогашната ни суперзвезда Ахинора Куманова, днес по-популярна като Нора Нова, успява да избяга от комунистическа България и по какъв повод Марлене Дитрих й е подарила палто от визон.
Сложна е съдбата на певицата Мария Косева, жената на големия актьор Никола Анастасов, която престава да пее, за да отгледа децата му, но успява да предскаже успеха на Емил Димитров, а своята кариера решително зарязва от любов към семейството си. По-възрастните слушатели сигурно още помнят певицата Мария Мицева - тя отдавна живее в Лос Анжелис, защото там намира убежище. Малко известен факт е, че Мицева е роднина със Силви Вартан и че някога американците са я наричали “Том Джоунс в пола”. Ще стане дума и за драмата на Борис Гуджунов, който признава: “Прекрасно беше, когато умирах в операционната, но поисках да се върна”. А вечният шегаджия Боян Иванов заявява пред автора: “Забранил съм на Стефан Данаилов да готви. Неговите ръце са създадени, за да галят жени...”
Не пропускайте да се завъртите поне за един час около тази книга, която може да се нарече и “Живот на 33 оборота”.