Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Светът през книгите” на поета Иван Есенски

Този път в предаването ще се срещнете с лириката и личността на поета Иван Есенски. Той е роден на 21 ноември 1949 г. в с. Мухово, Софийско. Завършва гимназия в Пазарджик, а философия и българска филология - в СУ “Св. Климент Охридски”. Работил е като строител, редактор в Радио Пловдив, гл. редактор на военна редакция в БНР, директор на издателство “Народна култура”. В момента е изпълнителен секретар на Академията за европейска култура “Орфеева лира”. Член е на Съюза на българските писатели. Публикувал е 12 книги с поезия и есеистика. Създал е няколко документални филма, автор на две пиеси. Негови книги и отделни творби са преведени на 17 езика, носител е на наши и чуждестранни награди. Последната получи по време на международния поетичен фестивал, състоял се в Румъния. Домакините отличиха българския поет с медал и почетен диплом “За достоен принос в културата на Балканите и Европа”.
Във фестивала участваха поети от 68 държави. Есенски изнесе авторски рецитал във вила “Флорика”, собственост на известната фамилия Братияну, от която произхождат много румънски политици, интелектуалци и общественици. За този български успех и за новата книга на поета ще разговаряме този понеделник. Ето и едно стихотворение типично за лириката на Есенски, с което ще можем вътрешно да се подготвим за раздялата ни с есента…

Ноември

Да се избистрят думи и води.
Денят да се смалява неохотно.
Да падне здрач. Дете да се роди.
Да се събуди жив и здрав животът...

И лист по лист свенливата бреза
да свлича златотканата одежда.
Да капе дъжд – сълза подир сълза.
Да лъхне тлен. Тъгата да е нежна.

А в пръстите ми – хлад и тишина.
И светлина – където през сърцето
минава тънък белег от жена,
та цял живот отвътре ми е светло.

И някъде в началото, или
накрая, или просто по средата,
отвътре плахо да ме заболи
и да напомни, че е в мен – душата.
И да ме осени – защо дойдох
и кой така съдбата ми изприда.
И да въздъхна: Господи, видох!
И като дядо Йоцо – да го видя.

Предаването “Какво се случва” може да слушате в понеделник, 2 ноември от 17.00 часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четенето като изобилие от животи, събития и чудеса

В Световния ден на книгата думата получават читателите. В "Нашият ден" за книгите, четенето и своя литературен светоглед говорят Мирена Динева , ученичка в 12 клас в ГПЧЕ "Ромен Ролан", град Стара Загора, и Сотир Узунов от град Царево. Динева разказва: "От малка съм запалена по литературата, тъй като моята майка е учителка. Още когато не..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Галин Никифоров

Галин Никифоров: Книгите са нещо, което осветява живота ни по един вълшебен начин

В Световния ден на книгата и авторското право в "Нашият ден" гостува писателят Галин Никифоров – един от най-ценените съвременни български автори и носител на всички големи национални литературни награди. Никифоров е познат на българските читатели с романите "Фотографът”, "Лисицата", "Лятото на неудачниците", "Къщата на клоуните", "Тяло под..

публикувано на 23.04.24 в 09:59

Неда Спасова: Не съм "скрита лимонка"

Спектакълът "Скрити лимонки" на австралийската Джоана Мъри-Смит е най-новото заглавие в репертоара на Театър " София ". Представлението се играе на открита сцена Театър "Сълза и смях" . Режисьор е Николай Поляков, който поставя текста за първи път на българска сцена. "Скрити лимонки" са шест истории. Обединява ги формално, видимо и..

публикувано на 22.04.24 в 16:35

"Граф Монте Кристо" на театрална сцена

Любимият ни роман "Граф Монте Кристо" от Александър Дюма оживява на сцената на Младежкия театър "Николай Бинев". През 1846 г. светът за първи път има възможност да прочете в цялост един от най-великите романи в историята на литературата. Класиката се поставя за първи път на българската театрална сцена под драматургията на Юрий Дачев и под режисурата..

публикувано на 22.04.24 в 16:17
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев за геометричната прогресия любов

Една ефирна приказка създава за слушателите Terra Култура в  разговора с участието на актьора и режисьор Момчил Карамитев и младата композиторка Михаела /Мишел/ Колева. Денят за Момчил започва с един забравен телефон, след което преминава през проблем с автомобила и… Синът на Апостол Карамитев не успява да стигне до студиото. Включва се в ефир..

обновено на 22.04.24 в 14:28