Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Аларма пънк джаз” цели пет дни напук на свинския грип и рецесията

„Наркооп” на „Аларма Пънк Джаз” в Първо студио на БНР
Снимка: Цветан Цветанов

23-27 ноември 2009 г., БНР, бул. „Драган Цанков” 4, Първо студио - вход свободен!


Сега му е времето. В музиката няма „неподходящи моменти”, както при фондовата борса и епидемиите. След близо 30 банди от по-неконвенционалните жанрове, представени на живо по програма „Христо Ботев” в рамките на една година от създаването си, „Аларма пънк джаз” реши да изпълни обещанието си, дадено през пролетта, и да организира втори едноседмичен фестивал в Първо студио на „Драган Цанков” 4.
Фестът ще се проведе в последната седмица на ноември (от 23 до 27), като в програмата ще вземат участие общо 10 групи от София, Скопие и Солун – градовете не са подбрани случайно: досега на „Аларма пънк джаз” са участвали и банди и музиканти от Франция, Канада, Русия и Сърбия, но този път идеята е да се акцентира върху ъндърграунда на Южните Балкани като сфера на общуване без предразсъдъци.
Всичките фестивални вечери започват точно в 21.30 (началния час на „Аларма” по програма „Христо Ботев”), като на двата главни дни – 26 и 27 ноември – инициативата ще се разпростре и из други ефирни ширини – „Фалшименто” по Радио София (19,00-21,00ч. в четвъртък) и „Заедно след полунощ” в петък срещу събота, в малките часове на 28 ноември, когато фестивалът ще бъде закрит от култовата гаражна фрийк-ембиънт дружинка „Орангутаните бият лошо”.
Останалите имена в програмата са не по-малко атрактивни за публиката с вкус към авторското и оригиналното – Ambient Anarchist (които ще открият фестивала на 23 и които през последната година имаха много плодотворно сътрудничество с Радиотеатъра на програма „Христо Ботев”); гърците No Sin, инди-рок проект на Лиа Йока, преподавател към катедра „Изкуствознание” на Солунския университет и активист за граждански права; „Ша-Ша” – все по-нашумяващия китарно-вокален дует на Светослав Колев-Цвъри и Гергана Добрева (специално unplugged шоу в сряда вечер); македонските пънк-рокабили-кабаре ветерани „Културно-уметнички работници” (нещо средно между „Джендема” и Франк Запа); Георги Дончев, Арабел Караян и Росен Захариев с музиката към филма Moon Lake на Иван Станев; 4х4 със специален трибют-проект за рождения ден на Джими Хендрикс (27 ноември); „Наркооп” с психеделичен рокендрол от Бразилия до Хладилника, мултимедия и рисуване на живо (или „филми по радиото”) с екипа на Спартак Йорданов… И някои изненади, защото без изненади не е интересно!
И не забравяйте: в Първо студио, най-доброто звукозаписно радио студио на Балканите, не се влиза с цигари, бутилки и шумолящи вафли. Музиката не е ресторантско забавление, а преди всичко изкуство.
Във фестивала от 23 до 27 ноември ще вземат участие 10 групи, сред които „Културно-уметнички работници” (Скопие), No Sin (Солун), Ambient Anarchist, 4х4 с авторски композиции и музика на Хендрикс, Георги Дончев, Арабел Караян и Росен Захариев с музиката към филма Moon Lake, „Наркооп” и др. Входът е свободен.

Концертите могат да се слушат всеки ден от 23 до 27 ноември от 21.30 часа на честотите на програма „Христо Ботев” из цялата страна, както и online на сайта на БНР.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

По стъпките на творците в "Кварталът на писателите"

Нов пътеводител ни разхожда из "Кварталът на писателите", за да опознаем някои от най-забележителните ни творци, но и една по-лична София. Той включва подробна информация за 50 обекта, свързани с литературното минало на столицата от периода между Освобождението и края на Втората световна война. Сред тях са десетки домове и временни квартири на известни..

публикувано на 18.04.24 в 11:58

Езикът – граница и безграничност

За границите на грамотността, на превода, на културните търсения през езика – разговор в "Нашият ден" с доц. д-р Ани Бурова , литературен историк, критик, теоретик и специалист по превода, и доц. д-р Дария Карапеткова , преводач, преподавател и теоретик на превода. За доц. Бурова, която преподава чешки език и бохемистика в рамките на..

публикувано на 18.04.24 в 10:44
Емил Джасим

Емил Джасим: Историята е благодатна в създаването на критично мислене

Във време, в което исторически наративи биват изопачавани с цел манипулация, в което се появяват все повече бели петна в българското историческо самосъзнание, обучението по история в училище е особено важно предизвикателство. В "Нашият ден" Емил Джасим , учител по история с ярко изразена обществена позиция, говори за необходимостта в представите на..

публикувано на 18.04.24 в 10:30

Ловешкият театър представя "Малката книжарница" в София

Драматичният театър "Борис Луканов" в Ловеч гостува на софийската публика с един от най-новите си спектакли – "Малката книжарница". Автор на пиесата и режисьор на постановката е Кристиана Бояджиева, която въплъщава в тази история една своя мечта. "В света на технологиите хората все по-рядко посягат към книгите. Този тъжен факт не спира..

публикувано на 17.04.24 в 16:10

"Тайните на линогравюрата" разкриват във Варна

Галерията за графично изкуство във Варна, съвместно с Градската художествена галерия "Борис Георгиев", организират образователния модул – "Тайните на линогравюрата". Той е част от програмата "Въведение в графичното изкуство".  Тя е създадена за всички граждани, които биха желали да се занимават любителски с различни графични техники и ще продължи..

публикувано на 17.04.24 в 13:53