Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рокендрол-документалисти ще снимат филм за „Аларма пънк джаз”

Кадър от биографичния филм „Културно-уметнички работници” (2009) на Александър Сандрески-Марсо. Камера: Александър Ников
Снимка: Архив
Международният екип, ръководен от македонския режисьор Яне Алтъпармаков пристига заедно с рокабили-пънк-динозаврите „Културно-уметнички работници” специално за феста
Най-после и София влезе в маршрутите на балканската рокендрол-документалистика. И макар още да е рано за нашенска версия на „Музиката на Истанбул” на Фатих Акин, като алтернативно място за култура и трибуна за независимата музика в България „Аларма Пънк Джаз” вече привлече вниманието на няколко култови ъндърграунд режисьори, специализирани в историята на рокендрола из нашите земи.
Пръв на феста, който, припомняме, ще се проведе следващата седмица от 23 до 27 ноември в Първо студио на БНР и в ефира на програма "Христо Ботев", пристига екипът на македонския режисьор Яне Алтъпармаков, в който участва и небезизвестният Александър Сандрески-Марсо – водещ от кръга на скопското инди-радио „Канал 103” и човекът, заснел почти всички концерти, продуцирани и издадени от „Канал 103” в серията „Ако никой не свири”. За заснемане на документални репортажи за фестивала и на материал за бъдещ филм са подали заявка още словенският фотограф, оператор и режисьор Броз Урханчич и гръцкият журналист от студентското радио „1431АМ” Сакис Галис. А за последните два дни на фестивала в София ще гостуват и колеги от бранша от Загреб – Зденко Франич, основател на независимия лейбъл „Слушай най-гласнье”, който вече второ десетилетие е специализиран в издаването на балкански авангарден и некомерсиален рок и джаз, и Владимир Хорват – топжурналист от най-големия музикален интернет портал в Хърватия – www.terapija.net.
Рокендрол-докуметалистиката е жанр, който в последните години изживява нечуван ренесанс – и то в земи, отстоящи на хиляди километри от родината на Чък Бери, Литъл Ричард и Франк Запа. Което значи, че и самата музика е налице, колкото и официалните канали за информация да са отвърнали лице от нея. А „пънкът” и „джазът” в заглавието радио-фестивала само подсилват стилистичното разнообразие, което всъщност е доста присъщо на дяволската музика, на всяка „дяволска музика”.
Другите две филмови събития на „Аларма Пънк Джаз” са концертът на Георги Дончев, Арабел Караян и Росен Захариев (на 27 ноември от 23,00ч.) с музиката към филма Moon Lake на живеещия в Берлин режисьор Иван Станев… и разбира се традиционните вече „филми по радиото”, дело на младия художник, музикант и мултимедиен артист Спартак Йорданов и неговия екип.
Входът, както винаги, е свободен, а програмата на втория „Аларма Пънк Джаз Фест” можете да прочетете по-долу:
Ambient Anarchist @ Alarma Punk Jazz Fest
на 23 ноември 2009 от 21.30 ч., БНР, бул. „Драган Цанков”4, Първо студио, вход свободен.
No Sin (Солун) @ Alarma Punk Jazz Fest
на 24 ноември. 2009 от 21.30 ч., БНР, бул. „Драган Цанков”4, Първо студио, вход свободен.
6a-6a Unplugged @ Alarma Punk Jazz Fest
на 25. 11. 2009 от 21.30 ч. , БНР, бул. „Драган Цанков”4, Първо студио, вход свободен
“Културно-уметнички работници” (Скопие), „Град”, Mitdown & „Наркооп” @ Alarma Punk Jazz Fest
на 26. 11. 2009 от 19.00 ч., БНР, бул. „Драган Цанков”4, Първо студио, вход свободен.
Moon Lake Film Music Project, 4x4 Hendrix Tribute, Little Bitch Company & „Орангутаните бият лошо” @ Alarma Punk Jazz Fest
на 27 11. 2009 от 21.30 ч., БНР, бул. „Драган Цанков”4, Първо студио, вход свободен.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Радостин Радев

Като на филм: пътят от България до Англия на актьора и продуцент Радостин Радев

Вместо да стане полицай, какъвто си е представял, че иска да бъде, той избира да е от хората, които могат да изиграят всеки, дори човекa на реда. От школата в Симеоново до самолета, който каца в Лондон, Радостин Радев извървява пътя на самоосъзнаването и вечното усъвършенстване в преследване на влечението – актьорското майсторство. Британската..

публикувано на 24.04.24 в 16:46
Кадър от снимачния процес

Музикален клип говори за любовта на човек към родината

Предстои премиерата на музикалния клип "Оставам" на певицата Вили Русева. Сюжетът на клипа представя една история за силната и непреходна любов между човек и родина. Идеята се ражда от режисьора Борислав Костов, който от години работи по сценарий за филм за българската история – "Коси в прахта".  Самият късометражен музикален филм е продуциран от..

публикувано на 24.04.24 в 16:04

Привидният парадокс на непреходната култура

От какво зависи непреходното в културата на прехода – обобщения на културолога и филолог проф. Александър Кьосев по повод заключителната му лекция в рамките на проекта "Култура на прехода", която ще се състои днес (24 април) от 18:30 ч. в Театралната зала на Софийския университет. Проф. Александър Кьосев, директор на Културния център на..

публикувано на 24.04.24 в 11:36
Анди Готс (вдясно) и Георги Тошев

Фотографията като среща

Анди Готс неслучайно носи прякора "фотографът на звездите". Сам се хвали, че от първите си стъпки в изкуството не е снимал нищо друго, освен знаменитости. И докато в началото му се е налагало да ги ухажва за да застанат пред камерата му, днес известните сами го търсят. Фотографът печели популярност с вниманието, което отделя на личностите зад..

публикувано на 24.04.24 в 11:30

Инициатива насърчава деца в неравностойно положение да посещават театрални постановки

"60 от сърце" е благотворителната инициатива на младата продуцентска компания The Balkan Theatre Factory. На всяка нейна постановка се пазят 60 места, които се предоставят на деца от домове или деца в неравностойно положение или деца на бежанци. Първият спектакъл на компанията е "Островът на съкровищата", пиратско комедийно приключение за деца и..

публикувано на 24.04.24 в 10:10