Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ефирът като пространство за повече авангард и щастие

„Културно-уметнички работници” в подземното си студио в предградията на Скопие в трескава подготовка за „Аларма Пънк Джаз”
Снимка: Цветан Цветанов
Второто фестивално издание на инициативата „Аларма Пънк Джаз” на програма „Христо Ботев” ще се проведе в Първо студио на БНР идната седмица, от 23 до 27 ноември, с участието на близо дузина банди от България, Гърция и Македония, селекционирани под мотото „Южните Балкани: ъндърграунд срещу предразсъдъците!”. Сред хедлайнерите са Ambient Anarchist, безспорно една от най-интересните „извънжанрови” формации на софийската сцена от последното десетилетие, пънк-рокабили динозаврите от Скопие „Културно-уметнички работници”, No Sin от Солун (с вокалист Лия Йока, преподавател в катедра „Изкуствознание” на Солунския университет и активист за човешки права) и 4х4, които ще представят специална програма, посветена на творчеството на Джими Хендрикс навръх рождения ден на Хендрикс – 27 ноември.)
Всички фестивални вечери започват от 21,30ч., времето на вечерната линия на програма „Христо Ботев” „Аларма”, като „изключение по правило” е денят четвъртък, когато първите два концерта ще се предават по Радио София в рамките на шоуто на Илиян Ружин „Фалшименто” от 19,00 до 21,00ч. А в петък ще начинанието ще премине и на вълните на регионалните радиостанции със заключителния концерт, който ще се предава в рамките на нощния блок „Заедно след полунощ”. Групата, която организаторите са ни спретнали за тогава носи звучното и многозначително име „Орангутаните бият лошо” и е авторски проект на китариста на Sub Zero Farm Пламен Байрактарски.
Но финалът още е далече – дотогава имат да се случват още много работи в ефир: акустично шоу на „Ша-Ша” в сряда; Георги Дончев, Арабел Караян и Росен Захариев с музиката към филма Moon Lake на режисьора Иван Станев – на 27 ноември, точно след премиерата на филма на „Киномания”; мултимедия и рисуване на живо – музикално-визуален проект на Спартак Йорданов, който като част от групата „Осил Амук” е и сред основателите на феста. И още много рокендрол, психеделия, елетро-акустични имровизации, реге, фрий джаз, джипси суинг и филмова и театрална музика.
Част от концертите ще бъдат заснети от международен филмов екип, чието ядро са група рокендрол-документалисти от кръга на „Радио Канал 103” в Скопие, като идеята е после да се направи и филм за рокендрола на Южните Балкани от 80-те години до днес. Досега на „Аларма Пънк Джаз” (на първото издание на фестивала, което се проведе през април, и на месечните концерти) са свирили общо 30 групи от България, Франция, Канада, Сърбия и Македония. Начинанието на програма „Христо Ботев” е вдъхновено както от Алън Фрийд и Джон Пийл, така и от някои сродни авангардни рокендрол и джаз хепънинги на Балканите като N.O.Jazz Festival (Загреб), Ring Ring (Белград), “Ако никой не свири” (Скопие) и „Клубски маратон” (Любляна). С единствения по рода си такъв фестивал у нас, провеждащ се в пред многобройна жива публика и изцяло излъчван в реално време на всички честоти на програма „Христо Ботев” в страната, „Аларма” се включва и в честванията на 75-годишнината на БНР, под чийто надслов ще мине цялата 2010 г.
Всички концерти се записват, като програма „Христо Ботев” има доста сериозни идеи за издателска дейност в обозримото бъдеще. Входът е свободен и единственото условие е да не се влиза с цигари, бутилки и шумолящи вафли в Първо студио. И ако не сте чели Момчил Цонев и се чудите каква е връзката между „авангарда” и „щастието”, заповядайте на „Аларма Пънк Джаз” и веднага ще започнете да откривате взаимовръзките, от които медиите тъй умело ни отклоняват десетилетия наред.

(Материалът е публикуван в сп. „Паралели”)
По публикацията работи: Цветан Цветанов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Резервно око: един различен поглед към реалността

Художникът Радослав Мъглов представя новите си творби в изложбата "Резервно око" в столичната галерия "Аросита". Кураторът Викенти Комитски споделя за експозицията: "В тази изложба на Радослав Мъглов, под формата на серия от непоказвани рисунки, се ангажира с една история за деконструкция на образа като такъв. Рисунките, с четка и..

публикувано на 25.04.24 в 07:53
Радостин Радев

Като на филм: пътят от България до Англия на актьора и продуцент Радостин Радев

Вместо да стане полицай, какъвто си е представял, че иска да бъде, той избира да е от хората, които могат да изиграят всеки, дори човекa на реда. От школата в Симеоново до самолета, който каца в Лондон, Радостин Радев извървява пътя на самоосъзнаването и вечното усъвършенстване в преследване на влечението – актьорското майсторство. Британската..

публикувано на 24.04.24 в 16:46
Кадър от снимачния процес

Музикален клип говори за любовта на човек към родината

Предстои премиерата на музикалния клип "Оставам" на певицата Вили Русева. Сюжетът на клипа представя една история за силната и непреходна любов между човек и родина. Идеята се ражда от режисьора Борислав Костов, който от години работи по сценарий за филм за българската история – "Коси в прахта".  Самият късометражен музикален филм е продуциран от..

публикувано на 24.04.24 в 16:04

Привидният парадокс на непреходната култура

От какво зависи непреходното в културата на прехода – обобщения на културолога и филолог проф. Александър Кьосев по повод заключителната му лекция в рамките на проекта "Култура на прехода", която ще се състои днес (24 април) от 18:30 ч. в Театралната зала на Софийския университет. Проф. Александър Кьосев, директор на Културния център на..

публикувано на 24.04.24 в 11:36
Анди Готс (вдясно) и Георги Тошев

Фотографията като среща

Анди Готс неслучайно носи прякора "фотографът на звездите". Сам се хвали, че от първите си стъпки в изкуството не е снимал нищо друго, освен знаменитости. И докато в началото му се е налагало да ги ухажва за да застанат пред камерата му, днес известните сами го търсят. Фотографът печели популярност с вниманието, което отделя на личностите зад..

публикувано на 24.04.24 в 11:30