Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ага Зариан - музика, която прониква в сърцето

Ага Зариан
Снимка: Архив
В центъра на вниманието на този “Звезден експрес” е една от най-високо оценяваните джаз-вокалистки от новата генерация. За нея сънародникът й Шимон Кропачевски казва: “Надежда на полския джаз, най-добрата полска джазова изпълнителка, полската Даяна Крол – трудно е да намерим по-добри препоръки за Ага Зариан... Всичко, до което тя се докосва, се превръща в злато, всеки от проектите й получава похвали, отличия, възхищения. Ага Зариан и нейната музика са балсам за душата... музика, която прониква в сърцето, пир за ухото и душата, красота в най-чист вид...”
Ага Зариан, която представя на съвременната публика най-хубавото от историята на джаза, продължавайки традициите на велики имена като Шърли Хорн, Кармен Макрей или Джони Митчъл, е позната на меломаните в Европа и САЩ с топлия си, матов тембър и специфичен, индивидуален стил, отличаващ се с висока класа и един особен, интимен подход в интерпретациите, характерен със свежест и лекота на фразирането. Наскоро колегите от Полското Радио бяха любезни да ни изпратят два нейни компактдиска с класически джаз.
Ага Зариан е родена на 17 януари 1976 във Варшава под името Агниешка Скржипек. Баща й е класически пианист, а майка й – преподавател по английски език. Като дете много пътува с родителите си из цяла Европа, а началното си образование получава в Манчестър. Родителите й са почитатели на Стиви Уондър, Джими Хендрикс, Боб Марли и Бийтълс. След като се завръщат в Полша, Агниешка сериозно се занимава с тенис и дори на 14-годишна възраст печели Шампионата на Варшава за младежи. После решава да учи музика, постъпва в Музикалното училище ”Фредерик Шопен”, посещава семинари на различни джаз-фестивали. Днес има издадени четири албума, номинирана е за Жена на годината за 2008 от „Гадзета виборча” и е носител на няколко престижни полски и европейски награди. След успеха на дебютния й албум “Моята приспивна” от 2002, Ага се изявява на фестивали и концерти в САЩ, Германия, Англия, Израел, Чехия, Швеция, Франция, Черна Гора, Турция, Португалия, Русия и България. През 2006 е премиерата на следващия й албум – Picking up the Pieces (“Събирайки парчетата”), който представя единайсет женски истории, илюстрирайки емоционалните и духовни ситуации в живота на жената. Албумът е записан в Лос Анджелис с джаз-музиканти от световна класа. Благодарение на нежните и интимни интерпретации, песните са много добре приети от критиката и дискът се радва на търговски успех, достигайки платинен статус. С реализацията на този албум, Ага Зариан се утвърждава не само като една от водещите полски джаз-вокалистки, но и като артист от световно ниво. През лятото на 2007 е осъществен първият й албум, в който тя пее на полски език - “Красотата умира”. Освен класическото джаз-трио тук присъстват 17 струнни инструмента, обой и арфа, а деветте пиеси са по поеми на полски поети, пресъздаващи сцени от времето на Варшавското въстание през 1944, подбрани и изпяти от Ага Зариан с оригиналната музика на Михал Токай. Този диск е удостоен с награда “Фридерик” за 2008 година за “Най-добър поетичен албум”. Музикалните награди “Фридерик” (по малкото име на Шопен) са най-престижните полски отличия в областта на музиката, сравними с американските “Грами”. А Ага Зариан е много изискана дама и певица - талантлива, енергична и завладяваща!
В рубриката ни “Сапунен сериал” ще започнем да ви разказваме любовната история на главните герои в “един нов мюзикъл” на Айра и Джордж Гершуин – “Луд по теб”, чиято световна премиера бе... през 1992 година.

Петък, 27 ноември, от 14.00 часа
По публикацията работи: Цветана Тончева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30