Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикална радиоенциклопедия: в поредицата „Другият живот на музиката” - три киноверсии на „Ромео и Жулиета”

“Ромео и Жулиета” изглежда е най-филмираната пиеса на всички времена. Сред най-ярките екранизации са тези на режисьора Джордж Кюкър от 1936, на Дзефирели от 1968 и знаменитата съвременна версия в стил MTV “Ромео и Жулиета на Уилям Шекспир” на Баз Лурман. Първият филм “Ромео и Жулиета” е заснет още в епохата на нямото кино от Жорж Мелие, но тази версия днес е изгубена. За първи път фрагмент от шекспировия текст звучи от екрана във филма “Холивудско ревю от 1929”, където Джон Гилбърт рецитира репликите от сцената на балкона заедно с Норма Шиърър. Именно Норма Шиърър и Лесли Хауърд играят влюбените тийнейджъри във филма на Кюкър от 1936, продуциран от Метро Голдуин Майер, който не е приет особено ентусиазирано нито от критиката, нито от публиката, защото годините на двамата актьори, събрани заедно, надхвърлят 75!
През 1954 Ренато Кастелани печели Голямата награда на Венецианския фестивал за филма си “Ромео и Жулиета”. Неговият избор за Ромео е опитният актьор Лоурънс Харви, затова пък Жулиета е студентката Сюзън Шентал, открита от режисьора в някаква лондонска кръчма и избрана заради “прозрачната й, бяла кожа и меденорусите коси”. Критиката определя “Ромео и Жулиета” на Франко Дзефирели от 1968 като “пълен с красиви млади хора”. Външните качества на тези младежи будят точно толкова възторг, колкото и вътрешната им енергия. Главните герои на Дзефирели - Ленард Уайтинг и Оливия Хъси, нямат никакъв актьорски опит, но играят изключително зряло. Филмът все пак предизвиква спорове заради разголването в сцената на брачната нощ, защото Оливия Хъси – Жулиета, е едва 15-годишна.
А днес всички познават прекрасната мелодия, създадена от Нино Рота специално за филма “Ромео и Жулиета” на Франко Дзефирели. Седем години преди този филм обаче, през октомври 1961, на екраните триумфира киноверсията на мюзикъла “Уестсайдска история” - шедьовъра на Ленард Бърнстейн, в който аристократичните родове от Верона Капулети и Монтеки са заменени от нюйоркски младежки банди – белите “Ракети” и пуерториканските “Акули”. Филмът е дело на режисьора Робърт Уайз и постановчика на танците Джеръм Робинс, и печели единайсет номинации и десет награди “Оскар”. Любопитно е, че американските Ромео и Жулиета - Ричард Баймър и Натали Ууд, остават дори без номинации. Всъщност, двамата даже не пеят в саундтрака, въпреки че Натали Ууд много настоява да изпълни трудната вокална партия на Мария със собствения си глас. По време на снимките музикалните продуценти Сол Чаплин и Джони Грийн я оставят да вярва, че филмът ще излезе с нейното пеене, но в крайна сметка саундтракът е издаден с дубльори – Джими Брайънт за Ричард Баймър, Марни Никсън за Натали Ууд и Бети Уонд за Рита Морено.
35 години по-късно, през 1996 американско-австралийската адаптация “Ромео и Жулиета на Уилям Шекспир” на Баз Лурман, подплатена от вълнуващ саундтрак, жъне огромен успех сред публиката, за която е предназначена: млади хора, близки по възраст до героите на пиесата. Много по-груб и кървав от версията на Дзефирели, този филм представя “тъпото, жестоко и повърхностно общество” на измисления град “Верона Бийч”, който прилича на всеки съвременен американски мегаполис. Ромео на Леонардо Ди Каприо и Жулиета на Клеър Дейнс печелят наградите за най-добър актьор и актриса в любовен филм на Blockbuster Entertainment Awards - 1997.
През същата 1997 на MTV Movie Awards Клеър Дейнс е отличена за най-добра женска роля, Ди Каприо е номиниран за най-добра мъжка, а двамата заедно са номинирани за най-красива целувка и най-добър екранен дует. На 51 награди BAFTA Баз Лурман печели наградата за най-добра режисура, Лурман и Крейг Пиърс - наградата за най-добре адаптирана пиеса за екран, Нили Хуупър - за най-добра музика, а съпругата на Лурман Катрин Мартин - за най-добра сценография. На Берлинския филмов фестивал Леонардо Ди Каприо печели Сребърна мечка, а Баз Лурман - наградата на името на Алфред Бауер. Лурман е номиниран и за Златна мечка за най-добър филм. На 69 раздаване на Оскари художничките Катрин Мартин и Бриджит Броч са номинирани за най-добро оформление и декори. Саундтракът е стилна компилация с участието на звезди като рокбандата от Орегон “Евърклиър” и ирландският поет, композитор, актьор и художник Гевин Фрайдей, а честта да изпълни любовната тема във филма “Ромео и Жулиета на Уилям Шекспир” е поверена на прочутата поп-и соулпевица, родена в Барбадос - Дезире Анет Уийкс, известна като Дез`рее. Това е нейният хит “Целувайки те”, създаден заедно с Тимъти Атак и записан специално за саундтрака. Песента звучи, когато Леонардо Ди Каприо и Клеър Дейнс - съвременните американски Ромео и Жулиета, се виждат за пръв път.

четвъртък, 3 декември от 16.30 часа

По публикацията работи: Цветана Тончева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Светлин Русев

Програма "Христо Ботев" излъчва директно концерти от МФ "Мартенски музикални дни"

Със солов рецитал на световноизвестния цигулар и почетен гражданин на Русе Светлин Русев на 17 март ще бъде официално открит 63-ият Международен фестивал "Мартенски музикални дни" . В периода до 31 март фестивалът ще предложи още много музикални изненади както за почитателите на класиката, така и за любителите на джаза и съвременната музика. Своя дебют..

обновено на 27.03.24 в 18:06

Михаил Белчев с концерта "Пак ще се прегърнем" и нова книга

Обичаният от поколения българи певец и поет Михаил Белчев представя своя концерт "Пак ще се прегърнем" в Националния дворец на културата заедно със съпругата си Кристина Белчева днес (22 март). Участие ще вземат и обичани певци и артисти сред които – Маргарита Хранова, Кристина Димитрова, Веселин Маринов, Мария Илиева, Мариан Бачев. Михаил Белчев ще..

публикувано на 22.03.24 в 15:10

Веско Ешкенази с турне "В света на музиката"

Световноизвестният български цигулар Веско Ешкенази тръгва на националното турне "В света на музиката" за 2024г, заедно с Плевенската филхармония. Концертите са подкрепени от Вероника Тодорова и Георги Милтиядов и предстояща изява е в град Долна баня, на 22-ри март. През юли се очакват още дати в морските курорти, Варна и Бургас. Програмата..

публикувано на 22.03.24 в 14:30
Дани Лосито

"Музикална мрежа" представя Дани Лосито

Дани Лосито (Donato Losito) е едно от водещите имена на съвременната италианска поп сцена. Освен очарователен вокалист и диджей, дейността му е свързана и с продуцирането на музика. Роден е през 1965 година и е израснал в красивото южноиталианско градче Джоя дел Коле, скътано между Йонийско и Адриатическо море. Това кътче със средиземноморски..

публикувано на 20.03.24 в 10:30
Цигуларката Мира Глодеану и бароковият ансамбъл „Семпер“

Ден на ранната музика с изпълнения от Букурещ

По случай Деня на ранната музика (21 март) в предаването "Музика хисторика" представяме запис на концерт на бароковия ансамбъл "Семпер", състоял се на 11 ноември 2023 г. по време на Фестивала за ранна музика в Букурещ. Програмата, озаглавена "Soli и Tutti", се базира на редуването на оркестрови творби и произведения за соло инструменти или камерни..

публикувано на 18.03.24 в 17:35