Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Запазена марка Радиотеатър” – всяка петъчна вечер през януари, от 23.00 часа

Снимка: архив
Никак не ми се иска да нарека 1974 годината, в която е създадена постановката „Българи от старо време” – далечната 74-а! Защото за мен това е година от моята бунтуваща се младост. Една от годините, в които воювах с еснафството и конформизма на тогавашното общество. За жалост за днешните млади това си е една далечна и непозната година. За някои тя дори не влиза в мислите и биографиите им, защото още не ги е имало на тази земя.
За младия бунтар Любен Каравелов темата на повестта му е същата – борбата на поколенията, ретроградността, но и мъдростта на старите срещу любовта и безпардонността на младите. Онова, с което тази повест остава вечна и интересна за цели поколения българи, е преди всичко обичта, с която Каравелов описва героите си. Чорбаджията – ретоградният дядо Либен, и неговият неизменен опонент и приятел – добродушният, но юначен хаджи Генчо. А между тях влюбените им деца Павлин и Лила, нещо като български Ромео и Жулиета.
Архивите на Златния ни фонд са огромното богатство на БНР, защото пазят постановки и гласове на творци, отдавна напуснали този живот. В това е и неповторимостта на Радиотеатъра. Актьори и режисьори идват и си отиват. Тяхното творчество е като думи, писани върху пясъка. Идва вълната и ги отмива, остава само споменът на съвременниците. Които обаче също си отиват. Но в Златния фонд на Радиотеатъра постановките и гласовете дори на тези, които вече ги няма, са живи и неповторими. Те са интересни за младите и до днес, те са училище за тях.
В постановката, с която започва рубриката „Запазена марка Радиотеатър”, след малко ще чуете в ролята на хаджи Генчо, любимия герой на Каравелов, защото е имал предвид своя дядо, актьора Димитър Панов. Или бай Пано, както го наричахме в далечната 74 година. Признавам, че през безпардонната ми младост тогава аз го смятах за стар; и вечен; с треперещите си ръце, треперещ глас и старчески петна по кожата; но неповторим, велик! А хаджи Генчо е една от най-хубавите му роли.
Строгият и лют дядо Либен ще се представи пред вас чрез уникалния глас на актьора Ламби Порязов. Този глас напълно отговаря на назадничавия, старомоден и непоклатим в невежеството си Либен, когото местните клюкарки смятат за дяволски.
Тази година през месец януари, в новата и рубрика „Запазена марка Радиотеатър”, Радиотеатърът и Златният фонд на БНР са ви подготвили подаръци за слушане всяка вечер в петък. Запомнете, скъпи приятели и почитатели на златните актьорски гласове в архивните ни спектакли, всеки петък, късно вечерта от 23,00 часа през януари 2010 година, можете да се насладите на великолепни постановки от български автори.
На 8 януари слушайте „Службогонци” от Иван Вазов. Режисьор: Георги Аврамов; постановката е записана през 1965 година и в нея участват актьорите: Владимир Трендафилов, Константин Коцев, Татяна Лолова, Григор Вачков и други.
15 януари ще услади нощта на почитателите с неповторимата драма на П.Ю. Тодоров „Змейова сватба”, постановка на Мария Нанчева с гласовете на актьорите: Виолета Бахчеванова, Йордан Матев, Георги Черкелов, Васил Стойчев и други... Спектакълът е записан през далечната 1965 година от миналия век.
На 22 януари ще ви поднесем приказния подарък „Еленово царство” от Георги Райчев. Режисьор: Мария Вълчанова, актьори: Цонка Митева, Васил Стойчев, Йордан Матев, Олга Кирчева, Стефан Димитров, Лили Енева и други. Записът е осъществен през 1963 година.
И както започнахме месеца с комедията „Българи от старо време”, така ще завършим с култовата някога смешка „Михал Мишкоед” от Сава Доброплодни. В ролята на Михал е неповторимият, незабравим комедиант Георги Парцалев. Режисьор е не по-малко култовия за времето Методи Андонов. Останалите актьори са също така прочути и неповторими: Иван Андонов, Невена Коканова, Стоянка Мутафова, Георги Калоянчев. Спектакълът е осъществен през далечната 1964 година.
Макар и осъществени в отдалечени за едни и напълно непознати за други, години, тези жизнерадостни постановки могат да ви донесат радост през дългите зимни вечери. Защото са съхранили таланта, енергията и неповторимостта на актьорските гласове, повечето от които все още съществуват само на тези златни ленти.
Слушайте всяка петъчна вечер „Запазена марка Радиотеатър”!
По публикацията работи: Майя Динева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

По стъпките на творците в "Кварталът на писателите"

Нов пътеводител ни разхожда из "Кварталът на писателите", за да опознаем някои от най-забележителните ни творци, но и една по-лична София. Той включва подробна информация за 50 обекта, свързани с литературното минало на столицата от периода между Освобождението и края на Втората световна война. Сред тях са десетки домове и временни квартири на известни..

публикувано на 18.04.24 в 11:58

Езикът – граница и безграничност

За границите на грамотността, на превода, на културните търсения през езика – разговор в "Нашият ден" с доц. д-р Ани Бурова , литературен историк, критик, теоретик и специалист по превода, и доц. д-р Дария Карапеткова , преводач, преподавател и теоретик на превода. За доц. Бурова, която преподава чешки език и бохемистика в рамките на..

публикувано на 18.04.24 в 10:44
Емил Джасим

Емил Джасим: Историята е благодатна в създаването на критично мислене

Във време, в което исторически наративи биват изопачавани с цел манипулация, в което се появяват все повече бели петна в българското историческо самосъзнание, обучението по история в училище е особено важно предизвикателство. В "Нашият ден" Емил Джасим , учител по история с ярко изразена обществена позиция, говори за необходимостта в представите на..

публикувано на 18.04.24 в 10:30

Ловешкият театър представя "Малката книжарница" в София

Драматичният театър "Борис Луканов" в Ловеч гостува на софийската публика с един от най-новите си спектакли – "Малката книжарница". Автор на пиесата и режисьор на постановката е Кристиана Бояджиева, която въплъщава в тази история една своя мечта. "В света на технологиите хората все по-рядко посягат към книгите. Този тъжен факт не спира..

публикувано на 17.04.24 в 16:10

"Тайните на линогравюрата" разкриват във Варна

Галерията за графично изкуство във Варна, съвместно с Градската художествена галерия "Борис Георгиев", организират образователния модул – "Тайните на линогравюрата". Той е част от програмата "Въведение в графичното изкуство".  Тя е създадена за всички граждани, които биха желали да се занимават любителски с различни графични техники и ще продължи..

публикувано на 17.04.24 в 13:53