Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На всеки басейн мерудия: „Аларма пънк джаз” като загрявка за тържествата по случай 75-годишнината на БНР

Дизайн www.myspace.com/vayanima
Снимка: Архив
На 22 януари от 21.00 до 24.00 часа в Първо студио на БНР ще се проведе „Аларма пънк джаз фест”, който програма „Христо Ботев” ще излъчи директно. Входът е свободен!
За „Аларма пънк джаз” новата година тръгва като по вода с „олд скул фънк” от Северозапада и реге с кавал. Или с други думи с бандите Bassein от Враца и „Мерудия” от София – и двете, добре познати от клубните си ъндърграунд-участия в столицата (през последната година – все по-често съвместни). Формалната връзка между тези две на пръв поглед доста различни в жанрово отношение групи е басистът на „Мерудия” Ивайло Лозанов-Лози, който миналата година „басистваше” за известно време и в Bassein, но това, което наистина ги обединява, е по-скоро оригиналният им и подчертано авторски подход към т.нар. „класически понятия за жанр”. Защото на MySpace-профила на „Мерудия” може и да пише „реге”, но в цялата история се намесват и боса нова, и инди рок, и балканско „ърбън” звучене. Както и Bassein може да произлизат от добрия стар фънк, но това не пречи в музиката им да се прокрадва и жица, пък и някои дарк-елементи. Някои от музикантите от „Мерудия” са добре познати на публиката и от другите банди и формации, в които свирят – Весо (в „Ревю”), Петър (в „Способ” и „Ирфан”), Християн (в „Ехоо”), докато членовете на Bassein, по думите на вокалиста им Явор, „са съсредоточени само и единствено върху музиката на Bassein”.
Ден преди петъчния концерт – в четвъртък, във времето на предаването „Аларма” от 21.30 ч. по програма „Христо Ботев” – ще можете да чуете малко повече за двете групи от самите тях. А петъчният „Аларма пънк джаз” ще изиграе ролята и на „загрявка” за тридневните тържества по повод 75-годишнината на БНР, които започват на следващия ден (събота, 23 януари). Самият „Пънк джаз” през февруари ще излезе в заслужен едномесечен отпуск, но през това време (на 11 февруари, пак в Първо студио, във времето на „Аларма”) можете да посетите концерта по проекта „Фюжън Ембаси”, чийто домакин е програма „Христо Ботев” на БНР.
А ние се завръщаме през март с камерно ембиънт представление от Холандия във Второ студио – концертът е съвместно начинание на „Студио Даухаус” и „Аларма пънк джаз”. Следват и други подобни „копродукции”, като най-скорошната ще е през лятото, на 18 юли – заедно с „Беглика Фест”. Но дотогава има още много – руска фрий джаз вечер навръх Деня на космонавтиката (12 април), трето издание на „Аларма пънк джаз фест” (в края на април). И на 3 май – пак в обновеното Второ атудио: Юджийн Чадборн! – най-известният комик в американския фрийк джаз, дългогодишен съратник на Джон Зорн, Джими Карл Блек от Mothers Of Invention, Хан Бенинк и Паул Ловенс; един от най-интересните интерпретатори на музиката на Хендрикс, Запа и Кептън Бийфхарт; поет с китара (и доста често с банджо); автор на стотици сатирично-философски песни, коментиращи абсурдите на западната политика.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Еротика в рамки – изложба на Веселин Боришев

В пространството Куб на "Топлоцентрала" Веселин Боришев откри еротична фотоизложба "Фрейминг | Framing". Тя е в рамките на фестивала "ФотоФабрика" и преди време имаше мини вариант в пространството на Музея на фотографията в Казанлък. Тук вече изложбата е в цялост. Боришев не използва модели, а това са кадри от личния му живот, които той снима 20..

публикувано на 19.04.24 в 13:10

"Интервенция": Пиеса, която разкрива отношенията и личните избори

"Интервенция" е пиеса, която се впуска в света на взаимоотношенията, личността и личния избор. Представлението разглежда сложната връзка между мъж и жена, между лицата А и Б, както и между двама най-добри приятели, чиито различия ги притеглят и отдалечават едновременно. На ефира на "Нашият ден" гостуват актьорите Илиян Стаменков и Цветина..

обновено на 19.04.24 в 11:35

Артинсталация на мястото на мавзолея обединява миналото и бъдещето

Започна поставянето на временната инсталация на художника Красимир Терзиев "Между миналото, което е напът да се случи, и бъдещето, което вече е било" в Градската градина в София от 15 април. Очаква се програма от тематични събития да бъде представена на мястото през целия период, в който проектът ще пребивава в градската среда. Според плана..

обновено на 19.04.24 в 10:34

Лекции по теми на съвременността през призмата на архитектурата

Цикъл публични лекции на тема "Архитектура, медии, критика" на фондация "Ново архитектурно наследство" с подкрепата на Гьоте-институт, България, поставят фокус върху наболели проблеми на архитектурната среда, в която живеем. Две от лекциите са вече факт, предстоят още две.  Третата е на тема: "Make Architecture Great Again! | Паметници, паркове,..

публикувано на 19.04.24 в 08:45

"Анна непоправимата" – театрален разказ за Анна Политковская

Премиерният спектакъл "Анна непоправимата" очаква първата си среща с публика тази вечер. Пиесата е на италианския драматург Стефано Масини и е посветена на руската журналистка и защитник на човешките права Анна Политковская. На 7 октомври 2006 година Политковская е застреляна в асансьора на сградата, където живее в Москва. Предполага се,..

публикувано на 19.04.24 в 08:35