Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на София Йорданка Фандъкова: “Позитивната фантазия си струва да се стимулира, защото разкрива дарбите на детето”

\r\nЙорданка Фандъкова: „Детството ми ухае на борова гора и планина”.
Снимка: БГНЕС

Учителка в 73 СОУ с преподаване на чужди езици “Владислав Граматик” в София, а след това и директор на училището.
През 2005 г. е назначена на поста заместник-кмет на Столична община.
През юли 2009 г. е избрана за депутат от партия ГЕРБ.
През същата година става министър на образованието, младежта и науката в правителството на Бойко Борисов.
На 15 ноември 2009 година Йорданка Фандъкова е избрана за кмет на София.

“Когато имам свободно време в неделя, правя неща като всички обикновени хора...
Родена съм в Самоков, но цялото ми детство премина в Боровец. Там работеха моите родители. Затова и споменът ми е от боровата гора. Детството ми ухае на борова гора и планина. Цялата тази природа е в мен, защото съм била сред нея... Картина?... Имаше една особена атракция в Боровец по онова време. Пред стария хотел имаше едно езерце, в което фонтаните замръзваха по специфичен начин - разпръскват водата и тя замръзва, и така се получаваха интересни фигури. И този хотел с вид на планинска хижа, и гората зад него създаваха незабравима романтична картина... Бях затворила този период от детството задълго, и когато за първи път ме попитаха ваши колеги си дадох сметка, че в този период човек се формира и не може без него, без спомена за детството!!!
Аз съм родена в Деня на космонавтиката и винаги съм била горда - като че ли и аз имам принос към това събитие. Исках да стана космонавт, но никога не съм си мечтала да бъда учителка...
Убедена съм, че няма случайни неща в живота ни - попаднах в добро училище с много добра атмосфера, която въвлече и децата. А децата много допринесоха да не се променям, те са толкова искрени и не търпят фалш. Фалшът не върви при тях. Така те ме държат нащрек.
Фантазията в детството е нещо задължително и трябва да се поощрява, да се стимулира. И родители, и учители трябва да знаят, че фантазията не бива да се бърка с лъжата, иначе се получават конфликти. По-емоционалните деца разказват понякога в къщи много страшни картини от училище, като преобръщат или преувеличават нещата. Затова е нужно внимателно да пресяваме случилото се около тях. Позитивната фантазия си струва да се стимулира, защото това разкрива потенциала, дарбите на детето и това е важно за неговото развитие.
Аз и като дете бях много прагматична, занимавах се с много неща, но и до ден-днешен не умея да рисувам добре. Може би прекалено много се занимавах със спорт, с работа в училище...
Моите родители не са ме поучавали, както и аз го правя спрямо моята дъщеря... но по-голямата ми сестра изпълняваше тази роля... Копирането на родителите – това е елегантен процес, когато взимаш това, което ти е потребно. Майка ми не почиваше, тя работеше непрекъснато и все беше усмихната. Харесваше й да работи... Сега аз се усмихвам много, когато имам най-много работа. И усмивката със сигурност съм взела от нея.
Родителите ми не ми четяха много приказки, но ми разказваха неща от своето детство, истории за фамилиите. Важно е човек да знае корена си, дава му спокойствие и стабилност.
Играехме на продавачки с момичетата, а с момчетата - футбол. На учителки не ми допадаше много. Много приятелства имам от това време на детството, те са най-трайните. С една от приятелките се виждаме много рядко, но когато се срещнем, имам чувството че вчера сме се разделили.
Обичах приказките, индианските романи и всичко, което излизаше тогава по книжарниците. Ние бяхме от всеядното поколение четящи деца - баба Цоцолана, Пипи. Много ми харесваше Аника, но извън училище избирах да приличам на Пипи. С годините разбрах, че много често книгата помага да се ориентираш за дадено емоционално състояние - отваряш книга и попадаш на мястото, което ти трябва!!!
Сега чета приказки на моя внук, и на приказката за Хензел и Гретел ме кара да прескачам страшната история ...с ръчичка хваща и обръща страниците... Бабите трябва да четат на внуците си. Не можем да кажем, че днешното поколение е по-лошо от нашето... забравяме и приписваме на нашите деца нашите грешки - това е нашият страх... А децата имат време, трябва да го имаме и ние, за да им обърнем достатъчно внимание ...”
Затвърдихме усещането да бъдем мъдри и внимателни към децата и позитивната им фантазия след гостуването на екипа ни при столичния кмет Йорданка Фандъкова. Убедени сме, че и вие, слушателите на програма “Христо Ботев”, ще се приобщите към нашето възприемане и “разбиране” на детството, след като чуете целия ни разговор в предаването.

неделя, 31 януари от 10.00 часа
водещ: Ирина Вълчанова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наближава крайният срок за "Искри" 2024

До 30 април 2024 г. всички деца, които обичат да пишат, могат да се включат в Националния радиоконкурс за детско литературно творчество "Искри". Конкурсът се организира за 41-ви път от програма "Христо Ботев" на Българското национално радио и е най-старият национален конкурс за литературни произведения, написани от деца. "Очертава се и..

публикувано на 19.04.24 в 17:15

Послеписът на художника Милко Божков

Откриването на изложбата с живопис на Милко Божков в три зали на галерията на СБХ на "Шипка" 6 изненада посетителите и зарадва приятелите на художника. За новата си мащабна експозиция с лаконичното заглавие "P.S." / "Послепис" Божков казва пред "Артефир": " Пост е, докато един художник нарисува картината, след това  скриптум е, когато..

публикувано на 19.04.24 в 15:12

"Всеки иска да живее" на българска сцена

Премиерните представления на "Всеки иска да живее" от израелския драматург Ханох Левин в Сатиричния театър "Алеко Константинов" са на 19 и 20 април . Режисьор е Елена Панайотова, сценографията е дело на Юлиян Табаков, хореографията на Росен Михайлов, музиката Христо Намлиев. Името на Ханох Левин е в списъка с водещите световни драматурзи, а..

публикувано на 19.04.24 в 14:26

Чужденци навсякъде на 60-ото Венецианско биенале

На 20 април се открива официално 60-ото издание на Венецианско биенале – най-важният световен форум за съвременно изкуство. То е под мотото "Чужденци навсякъде" и продължава до 24 ноември 2024 г. Нашият български проект също има интересно заглавие – "Съседите". Това издание е с най-голям брой артисти, екипи и артколективи – над 330.  Василена Мирчева,..

публикувано на 19.04.24 в 14:10
Ю Хуа

Десет есета за съвременен Китай

Излезе втора книга на китайския писател Ю Хуа на български език в превод на Стефан Русинов след "Живи" – един от най-популярните и превеждани негови романи.  "Китай в десет думи" е сборник с десет есета на писателя, който казва в предговора: "Ако тръгна да разказвам за всички аспекти от живота в съвременен Китай, ще се получи нещо по-дълго от..

публикувано на 19.04.24 в 14:05