В „Звезден прах”: Маргарита Заберска

\r\nМладата певица ще представи кавърверсията на песента „Лунната соната”, написана от нейния  баща през 1968 година.
Снимка: личен архив

Маргарита Заберска завършва училище за приложни изкуства, специалност металопластика през 1991 г. През 1996 завършва естрадния отдел на Българската държавна Консерватория, специалност джаз пеене, при баща си - проф. Ангел Заберски.
По време на студенството си и след това работи с най-изявените и актуални джаз музиканти като Румен Тосков, Димитър Шанов, Димитър Димитров, Христо Йоцов, Михайл Йосифов, Стоян Янкулов, Васко Пармаков, но най-много работи с брат си Ангел Заберски-син, който е аранжирал целия й репертоар от джаз стандарти и евъргрийни.
Участва като бек вокал в няколко албума на именития джаз певец Васил Петров.
Като всеки музикант, и тя пее в различни джаз клубове в София. Взема участие и в големите джаз форуми в Банско, Смолян, София, концерти в БНР, БНТ.
През 2001 г. изнася концерт в предаването „Джаз тайм” по БНТ заедно с триото на брат си Ангел Заберски.
Имала е изяви в Скандинавия и Франция.

сряда, 21 април от 11.00 часа

ВИЖТЕ ОЩЕ
Сцена от операта на Леош Яначек „Йенуфа“, поставена от Националната опера в Амстердам (в центъра Евелин Херлициус в ролята на Клисарката

В Брюксел и Амстердам поставиха опери на Леош Яначек

Вторите продукции за сезона на Националната опера в Амстердам и театър „Ла Моне“ в Брюксел предложиха на меломаните творби на бележития чешки композитор Леош Яначек. В холандската столица се игра „Йенуфа“, а в белгийската – „От мъртвия дом“. Третата опера на Яначек – „Йенуфа“, върху която той работи девет години, е първият голям успех в кариерата му...

публикувано на 18.11.18 в 12:05
Белият албум на Бийтълс и Джордж Харисън, Ринго Стар, Джон Ленън и Пол Макартни

Фауна и музика

Песни, песенна лирика и текстове, посветени на разнообразната, пъстра фауна предлагаме на Вашето внимание в „Изпята поезия“. Намираме ги в творчеството на Джони Мичъл, Лед Дзепелин, Джеймс Тейлър, Доналд Фейгън, „Бийтълс“, Нино Ферер, „Ролинг Стонс“, Карла Бруни, „Щурците“, Кейт Буш, „Стийли Ден“… и други наши и чужди артисти.  Без да прибавяме..

публикувано на 17.11.18 в 09:05
Анна Томова-Синтова

Сценичните образи на Анна Томова-Синтова

В оперната вечер ще слеем в едно миналото и настоящето. Настоящето, защото ще бъдем с една от най-емблематичните ни оперни певици. Миналото - благодарение на записите, които съхраняваме в нашата фонотека и благодарение на които ще се върнем десетилетия назад, за да проследим сценичните й превъплъщения. От 20.00 до полунощ ще бъдем с изкуството на Анна..

обновено на 16.11.18 в 16:41
Лили Големинова и Аделина Александрова в студиото на

Лили Големинова: Като дете не съм си и помисляла, че ще работя в радио

Един чудесен повод доведе в студиото на „Предаване без име“ колежката от Радио София – Лили Големинова: 110-ата годишнина от рождението на нейния дядо, големия български композитор Марин Големинов. Разбира се, когато на едно място се съберат две радиоводещи, времето се оказва крайно недостатъчно, и затова решихме: този разговор ще бъде „с продължение“ –..

публикувано на 16.11.18 в 09:10
Кийт Джарет

La Fenice, Фениксът

В срещата ни звучи високотехнологичният фюжън на „Арк трио“ (Arc Trio), в съчетание с музикалната естетика на Кийт Джарет (Keith Jarrett).  На 19 октомври 2018 година на света се появи двоен компакт диск, който съдържа запис на пиано концерт на Джарет, изнесен във Венеция 12 години по-рано. Длъжен съм да кажа, че този албум, наречен La Fenice (Фениксът)..

публикувано на 15.11.18 в 18:01