Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов роман на Рада Александрова

Снимка: Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий”
Надя Попова разговаря с авторката в „Артефир”:
Попова: Рада Александрова няма нужда от особено представяне, защото известността й като поетеса, драматург, автор на  проза за деца и възрастни я прави една от знаковите фигури в съвременната българска литература и това се знае от нашите слушатели. Повод за срещата е новата й книга „Другия”. Чела съм всичко писано от теб. Бързо ли написа книгата си?
Александрова: Хората казват, че са прочели книгата ми за една вечер, но аз я писах 10 години. Изчаквах времето да се натрупа, за да видя по-ясно нещата. Това е книга за нашия преход, който никак не беше лек и удари  няколко поколения.
Попова: Аз мисля, че ти си намерила особен ъгъл към този двойник, към другия, към целия ад, който носи в себе си мислещият човек. В това време на изпитание е подложено не толкова физическото, а преди всичко нравственото оцеляване.
Александрова: Аз обичам хубавата проза, но ми е скучно да пиша в традиционен стил. Тук се опитах да намеря всички ъгли, от които мога да осветля и героинята, и събитията, въобще цялата тази мозайка, от която се състои живота ни. Може би съм останала вярна на усещането си за света. Той не е единен, той е някак си разпокъсан. Струва ми се, че тази мозаична форма отговаря и на нашия вътрешен хаос, на вътрешното ни напрежение и на външния хаос също. Хората се сблъскаха с едно много напрегнато време, в което нещата се разкъсват. Всеки автор си намира своята форма. Тук напипах образа на „другия”, който се движи на ръба на фантастичното и битовото. Този, „другият”, отговаря на нашия вътрешен глас и дори на нашите противоречия. В интелигентния човек винаги има един глас, който поставя под съмнение нещата и търси друга гледна точка. Винаги се самонаблюдаваш, винаги разговаряш със себе си. Това е вътрешният конфликт на човека, който той си носи.
Попова: Аз се радвам, че в романа не си допуснала никакво политизиране, въпреки че е за преходното време.
Александрова: Няма нужда от политизиране. Ние показваме живота, който сме изживели. Това пенклерство на българската интелигенция, това изритване от спокойната посока на живота - всичко това исках да кажа и затова писах много бавно, за да осмислям всичко. Повечето от нещата са писани като стихотворения, с един сгъстен темпоритъм. Чаках да дойде следващото, което ще осветли тези образи. Това е една галерия и от силуети. Така се обогатява и картината на нашия живот, която се опитах да предам чрез романа си.
Попова: Дали изтласкването на болката чрез изговарянето на всички тези неща носи облекчение и кое ти беше най-трудно чисто психологически и художествено?
Александрова: Кое е онова състояние на подем, което ние преживяхме в началото на промяната. Ако сега бях започнала да пиша такъв тип книга, в този момент тя щеше да е много по-трагична. Тук има драматизъм, но все пак книгата е светла. Сега ми се струва, че в общ план нещата в България просто вървят в една по-мрачна посока, особено за нашата интелигенция. Не напразно съм сложила този епизод за пенкилера. Това се отнася за всички профили по принуда. За мен това е трагично в нашето общество. Ако трудът ни продължава да се подритва, гледам с голяма скръб към тази част на обществото, която е онеправдана като стойност, като оценка.
Попова: Как хората посрещат книгата ти и дали тяхното усещане съвпада с твоето послание?
Алекстандрова: Имам радостното усещане за едно паралелно гледане. Получавам отзиви, които говорят за съпричастие и разбиране. Мисля, че от прослойката, за която говоря романът ще се приеме.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

По стъпките на творците в "Кварталът на писателите"

Нов пътеводител ни разхожда из "Кварталът на писателите", за да опознаем някои от най-забележителните ни творци, но и една по-лична София. Той включва подробна информация за 50 обекта, свързани с литературното минало на столицата от периода между Освобождението и края на Втората световна война. Сред тях са десетки домове и временни квартири на известни..

публикувано на 18.04.24 в 11:58
Емил Джасим

Емил Джасим: Историята е благодатна в създаването на критично мислене

Във време, в което исторически наративи биват изопачавани с цел манипулация, в което се появяват все повече бели петна в българското историческо самосъзнание, обучението по история в училище е особено важно предизвикателство. В "Нашият ден" Емил Джасим , учител по история с ярко изразена обществена позиция, говори за необходимостта в представите на..

публикувано на 18.04.24 в 10:30

Ловешкият театър представя "Малката книжарница" в София

Драматичният театър "Борис Луканов" в Ловеч гостува на софийската публика с един от най-новите си спектакли – "Малката книжарница". Автор на пиесата и режисьор на постановката е Кристиана Бояджиева, която въплъщава в тази история една своя мечта. "В света на технологиите хората все по-рядко посягат към книгите. Този тъжен факт не спира..

публикувано на 17.04.24 в 16:10

"Тайните на линогравюрата" разкриват във Варна

Галерията за графично изкуство във Варна, съвместно с Градската художествена галерия "Борис Георгиев", организират образователния модул – "Тайните на линогравюрата". Той е част от програмата "Въведение в графичното изкуство".  Тя е създадена за всички граждани, които биха желали да се занимават любителски с различни графични техники и ще продължи..

публикувано на 17.04.24 в 13:53

200 произведения на Салвадор Дали в Ямбол

За първи път жителите и гостите на Ямбол имат уникалната възможност да видят оригинални произведения на Салвадор Дали в рамките на изложбата Design Works. Изложбата представя около 200 оригинални творби на художника, включително литографии, произведения от сребро, злато, бронз, гоблени, копринени вратовръзки, ситопечат върху коприна, разпределени в..

публикувано на 17.04.24 в 12:11