Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професор Румен Цонев - гост в „Мултикултурни диалози”

Снимка: Кирчо Стоичков
Проф. Румен Цонев е композитор, диригент и музикален теоретик. Завършил е Българска държавна консерватория, доктор на изкуствознанието, доктор на Парижкия университет - Сорбоната. Ръководител е на департамент „Театър” в Нов български университет. Автор е на музиката за над 200 театрални спектакъла, към игрални, документални и анимационни филми, както и на произведения за музикален театър. Спектакли с негова музика са играни в почти всички европейски страни, САЩ, Канада. Проф. Цонев е гостуващ професор в Сорбоната, в Националната консерватория за драматично изкуство в Париж, Лионската консерватория, Консерваторията за полифонична музика в гр. Тур, в Кралския колеж за музика, Лондон. Основател и главен диригент е на Френския вокален ансамбъл за православна музика.
През 2007 година Румен Цонев е удостоен с награда „Икар 2007” за авторска музика към спектакъла „Дванайсета нощ”, постановка на Младежкия театър, „Аскеер 2007” за театрално изкуство, за авторския музикален спектакъл „Ритъм енд блус” в театър „Зад канала” и авторската музика към „Дванайсета нощ”. Получава и награда за театрална музика`2007 от фондация „Маестро Димитър Вълчев”, „Златен ритон” от Международния кинофестивал, Пловдив`2007, за музиката към анимационния филм „А + Е”. Миналата седмица се състоя премиерата на „R’&’B” - 2 в „Малък театър зад канала”.
„Музиката е в главната роля в спектакъла „R’&’B”. Но тя би могла и да провали едно театрално произведение, ако не е на мястото си. Защото винаги трябва да се намери нейният генетичен код - театърът е в гените на музиката. Не случайно имам един термин, който въведох в употреба - „театрогеничната природа” на музиката. Терминът се наложи в Сорбоната, оттам се надявам да навлезе въобще в европейското музикознание”.
Около 30-минутният разговор с проф.Румен Ценов ще ви провокира непременно да отидете на театър и да си отговорите на много от поставените въпроси.

събота, 22 януари от 16.00 часа
По публикацията работи: Елиана Захариева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За скандалната пиеса на Иван Теофилов – 60 години по-късно

Скандалната навремето пиеса на Иван Теофилов "Поетът и планината" (1963) излиза за първи път като текст 60 години по-късно, като в книгата освен пиесата е отразена и нейната история.  Публикувани са отзиви, рецензии и цялата съпътстваща разгромяваща театралнокритическа рецепция, както и спомени на създателите на спектакъла с режисьор Леон Даниел...

публикувано на 25.04.24 в 17:55

Серия от лекции за тялото в киното с водещ Николай Колев

Движенческата лаборатория "Ход" е пространство, ръководено от Цвета Дойчева. В нея се провеждат работилници, посветени на танца и движението. Сега там тече цикъл лекции на Николай Колев, които преминават по-скоро като разговори на тема "Тялото в киното".  "Еросът и порастването – филми с инициация" беше темата на първата лекция. Сега предстои втората..

публикувано на 25.04.24 в 17:29

Офорти на варненски ученици по рисунки на Владимир Димитров-Майстора

Как изглеждат рисунки на Владимир Димитров-Майстора през очите на ученици от специалност "Изящни изкуства" в Националното училище по изкуства "Добри Христов" в град Варна? За това разказват художникът Георги Кенаров и неговите ученици – Виктория Стоянова, Клементина Савова и Мария Бузева. В Градската художествена галерия "Борис Георгиев" в..

публикувано на 25.04.24 в 17:15

Весела Ножарова: Българският артпазар все още не е регулиран

В сянката на пандемията един лозунг започна да се издига сред хората – "Купувайте изкуство от живи художници, на класиците пари не им трябват". Тази фраза, която бързо придоби популярност, отразява желанието на обществото да подкрепи съвременните творци, да им осигури възможност за развитие и признание. Но как да разпознаем съвременен талант, който..

обновено на 25.04.24 в 12:50

Резервно око: един различен поглед към реалността

Художникът Радослав Мъглов представя новите си творби в изложбата "Резервно око" в столичната галерия "Аросита". Кураторът Викенти Комитски споделя за експозицията: "В тази изложба на Радослав Мъглов, под формата на серия от непоказвани рисунки, се ангажира с една история за деконструкция на образа като такъв. Рисунките, с четка и..

публикувано на 25.04.24 в 07:53