Сънуваме Бразилия

Природата, културата, музиката и духа на Бразилия в спомените и сънищата на Румен Стоянов и Симеон Идакиев.
Снимка: личен архив

Сънуваме Бразилия заедно с един от най-добрите й познавачи, професор Румен Стоянов. Той е преподавател в Софийския университет „Свети Климент Охридски”, където води курсове по португалска литература и странознание. Многобройни са реалните събития в биографията му, които дават на съня за Бразилия осезаемост, колорит и пластичност - дълготрайно пребиваване и работа там, преводи на поезия и проза, авторство на статии и есета. Благодарение на него притежаваме и български превод на „Попол Вух” - епоса на маите киче.

Сънуваме Бразилия от 1500-та година насам, когато според популярното схващане най-напред испанецът Висенте Яниес Пинсон, а няколко месеца по-късно и португалецът Педро Алварес Кабрал я откриват. Оказва се, че едно от първите неща, които ние, европейците сме намерили там, е Caesalpinia echinata или pau-brasil, дървото, което оцветява в кехлибарено червено текстилни материи и чиято сърцевина дава материал за лъкове на цигулки.

В предаването ще прозвучи и Мазурка Шоро на Хектор Вила-Лобос, изпълнена от Преслав Стоянов, сина на професор Румен Стоянов. Шоро е инструментален жанр на бразилската популярна музика от края на 19 и началото на 20 век.
Шоро се е свирело по кафенетата и случайни посетители често се присъединявали към музикантите, като им акомпанират с подръчни средства - прибори за хранене, чинии, кибритени кутийки.

неделя, 6 март от 18.30 часа

ВИЖТЕ ОЩЕ
Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН

Наука нависоко

В Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН се случват любопитни и важни неща. Сред тях е мащабен научен проект, който проследява въздействието на естествения радиоактивен фон и влиянието на ултравиолетовото излъчване на различна надморска височина върху три вида мишки при естествени и лабораторно контролирани условия в наши планински..

публикувано на 21.03.19 в 17:10

Бети Картър

Бети Картър е единствената, която не прекланя глава пред законите на шоубизнеса, не допуска компромис, дори след като става ясно, че звукозаписните компании ще се разпореждат с музиката й, независимо нейните желания. Така тя създава своята музикална компания “Bet-Car“. Всичко това се случва през 60-те години на м.в. Дуетът на Бети Картър..

публикувано на 21.03.19 в 14:25
Нели Колева, ръководител на проекта „Нов път за нови таланти в преподаването“

Нов път за мотивирани учители

Недостиг на учители, слаба практическа подготовка на бъдещите педагози и неспособност на училището да даде нужното за 21-и век образование на учениците – пред тези проблеми е изправена не само нашата страна. Един от начините да се запълнят празнините е достъп до учителската професия да имат успешни и мотивирани професионалисти от различни сфери...

публикувано на 21.03.19 в 11:42
Иван Евстратиев Гешов

Премълчаната история на академика-банкер

Той е от най-големите имена в българското финансово и банково дело. Казва се Иван Евстратиев Гешов.Същевременно е виден политик и държавник, изявен дипломат и учен от голяма величина. Въпреки че през последните години българската общественост имаше възможност да се запознае с неговата биография, със спомените му и с част от неговото, макар и..

публикувано на 20.03.19 в 17:10
Добрин Петков

90 години от създаването на Софийската филхармония – 3 част

Ето какво си спомнят четирима музиканти, които по това време са били в оркестъра - Михаил Чакъров, Богомил Караконов, Георги Йоцов и Георги Велков: „И двамата бяха големи личности. Всеки със собствения си характер. Без съмнение Константин Илиев беше с по-острия характер, по-твърдия. Добрин Петков като че винаги отстъпваше, но между двамата..

публикувано на 20.03.19 в 13:02