Сънуваме Бразилия

Природата, културата, музиката и духа на Бразилия в спомените и сънищата на Румен Стоянов и Симеон Идакиев.
Снимка: личен архив

Сънуваме Бразилия заедно с един от най-добрите й познавачи, професор Румен Стоянов. Той е преподавател в Софийския университет „Свети Климент Охридски”, където води курсове по португалска литература и странознание. Многобройни са реалните събития в биографията му, които дават на съня за Бразилия осезаемост, колорит и пластичност - дълготрайно пребиваване и работа там, преводи на поезия и проза, авторство на статии и есета. Благодарение на него притежаваме и български превод на „Попол Вух” - епоса на маите киче.

Сънуваме Бразилия от 1500-та година насам, когато според популярното схващане най-напред испанецът Висенте Яниес Пинсон, а няколко месеца по-късно и португалецът Педро Алварес Кабрал я откриват. Оказва се, че едно от първите неща, които ние, европейците сме намерили там, е Caesalpinia echinata или pau-brasil, дървото, което оцветява в кехлибарено червено текстилни материи и чиято сърцевина дава материал за лъкове на цигулки.

В предаването ще прозвучи и Мазурка Шоро на Хектор Вила-Лобос, изпълнена от Преслав Стоянов, сина на професор Румен Стоянов. Шоро е инструментален жанр на бразилската популярна музика от края на 19 и началото на 20 век.
Шоро се е свирело по кафенетата и случайни посетители често се присъединявали към музикантите, като им акомпанират с подръчни средства - прибори за хранене, чинии, кибритени кутийки.

неделя, 6 март от 18.30 часа

ВИЖТЕ ОЩЕ

С Емил Коралов по винените пътеки на познанието

Да се говори за вино в този сезон е повече от логично. Онова, което шушне в избите след летните жеги, се очаква с нетърпение да бъде опитано по това време от лозари, винопроизводители, любители – познавачи, както и от съвсем обикновени ценители. Виното е история, култура, обичаи, традиции, граждански ритуали. Но, след толкова изброени неща, знаем ли тази..

публикувано на 16.11.18 в 17:10
Анри Кулев

За морето и изкуството

Често сме гледали морето и сме си мислили, че е като нарисувано. Нерядко сме гледали рисунки и сме се опитвали да се потопим в тях. Но да правят и двете неща умеят малко хора. Дали това е специален талант или може да бъде научено ще се опитаме да разберем в един разговор с Анри Кулев – художник, аниматор, режисьор, преподавател и харпунджия...

публикувано на 16.11.18 в 16:45

Учителят Чавдар Тошков за доверието, което гради личности

Той е единият от наградените тази година от гражданската формация „Тийчинг алфа“ за смелостта да излиза от рамките на методическите стереотипи и да развива у учениците си умения за критично мислене и анализ. Не приема понятието „иновативни методи“, защото още в началото на учителската си кариера преди три десетилетия е разбрал, че по-важна от всички..

публикувано на 16.11.18 в 10:05

Тайнственият живот на бактериите

Техният брой в нас е доста повече от общия брой клетки, от които се състоят телата ни. Откривани са под арктическия лед и в термалните извори на Йелоустоунския парк при температура, близка до температурата на кипене, а има и такива, за които ръждата, петролът и радиацията са се превърнали почти в лакомства. Отгоре на всичко са рекордьори по..

публикувано на 15.11.18 в 17:05

Тялото като послание и провокация

За култа към човешкото тяло през различни епохи е писано и говорено много, но в наши дни този култ добива все по-обсебващи, екзалтирани, понякога дори маниакални варианти – при това далеч не става дума само за преклонение пред красотата, младостта, едната суета или любими пристрастия. Изразът „телесна модификация“ вече трайно навлиза не само в речника на..

публикувано на 15.11.18 в 12:25