Радиоенциклопедия „Хлябът - символика и култура”

Хлябът в приказния свят на вещите

Крина и шиник (Регионален етнографски музей, Пловдив – постоянна експозиция).
Снимка: Соня Семерджиева
В традициите на българина хлябът е тайнство. Той притежава особени функции, които се пренасят върху процеса и вещите при неговата направа: шиникът за зърно, ситото, нощвите, ръженът за разравяне на огнището; месалът за покриване на тестото и на топлата погача… Ситото не пресява само брашно. То участва в сватбените ритуали. Преди бъдещата невяста да напусне бащиния дом, на прага тя поглежда през сито към идващата момкова рода. Дали в новия дом ще е сит животът й? Този миг е преломен и за нейното семейство. Правилно ли са „отсели” своя избор за зет?
Ситото е нравствена мяра и в ролята му на орисник. Защо го пълнят с орехи и потракват с тях при първа пита „сповойник” на бебето? Случайно ли нощвите напомнят за нощ? Кога „оживява” ръженът и защо вечер непременно го слагат „да поспи” край огнището? „Шиник жито за жълтица” – орачът трябва не само да произнесе магическата фраза, но и да напълни шиника с най-едрото зърно, като прави първа бразда за новия аграрен сезон. Впрочем, колко е обемът на един шиник? Ако моралната мяра е относителна, защо и шиникът, и крината, и оката събират „около”, а не точно количество?
Каква е причината, заради хляба, да се появи мярката за скъпоценности – карат?
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тошо Дончев по време на награждаването му

Спасяването на българските евреи – гледни точки, мнения, становища

В новата история на България има събитие, което не може да не ни изпълва с гордост – спасяването на българските евреи от старите предели на страната от зловещите газови камери на нацистките концлагери. Въпреки това обаче около този акт продължават да бушуват страсти, да се преплитат различни мнения, да се изтъква ролята на един, втори, Снимкатрети за..

обновено на 15.08.18 в 17:02

С песен към … пълно затъпяване

Не само затъпяване, но и тотално принизяване на човека до „парче плът“ с инстинкти и физиологични функции, а, и с материални мераци… Да ми простят деликатните натури, но не намирам по-меки думи, за да изразя потреса си от „текстовете“ на повечето песни, които проглушават ушите и облъчват съзнанието на милите ни деца. Те гърмят отвсякъде –..

публикувано на 14.08.18 в 17:05

Еврика! Успешни българи: Стоян Стоянов

Пчеларството е една от най-древните селскостопански дейности и рядко с него се захващат случайни хора. Повечето от големите пчелари у нас са хора, наследили „занаята“ от бащите и дядовците си. Така е станало и със Стоян Стоянов от село Гильовци, община Несебър. На 14-ото международно изложение „Пчеларство - Плевен 2016“ той грабва наградата за..

публикувано на 13.08.18 в 17:05
Ирина Вагалинска в студиото на предаването.

Археологически приключения в Хераклея Синтика

Може да ги направите и от… разстояние, благодарение на един малък, но ентусиазиран екип. Състои се от двама души, които на доброволчески принцип качват на електронна платформа новини от археологическите разкопки. Това са Ирина Вагалинска, редактор на книги и журналист с над 20 години практика в медиите на тема „Археология“; другият член на екипа е гл...

публикувано на 13.08.18 в 11:10
Прайд бели лъвове в Лайънс парк

В „Покана за пътуване”: Камбана с мисъл на Дънов в храма на айкидо в Япония, гепард целува ръка в Южна Африка

В „Покана за пътуване”  днес няма да губим време с излишно разтакаване и тюхкане, ами направо ще ви водя в устата на звяра. Знаете ли какво е гепард да ти целува ръка. Изпитала съм го и ще го споделя! Огромен, но дружелюбен гепард се е изтегнал като султан в харем и благосклонно приема почесването зад ухото и потупването по гърба. Мъркането му е досущ..

публикувано на 13.08.18 в 10:55