Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алан Менкин и Хауърд Ашман – един звезден бродуейски и холивудски тандем

Алан Менкин (вляво) и Хауърд Ашман на церемонията по връчване на наградите „Оскар” през 1990 г.
Снимка: Архив
Този петък – само два дни преди Цветница, решихме да припомним на уважаемата публика най-ярките музикални номера от прочутия мюзикъл на Алън Менкин и Хауърд Ашман „Магазинчето на ужасите”. Някой ще попита – как така Цветница и ужаси? В отговор – съвсем кратко съдържание на творбата:
Сиймор, беден сирак, е отгледан от мистър Мушник, собственик на малък магазин за цветя в един от западналите квартали на техния град. Мистър Мушник е наел Сиймор на работа в магазина, където младежът прекарва времето си, решавайки интелектуални задачи и мечтаейки за продавачката Одри. Един ден, точно след слънчево затъмнение, Сиймор открива странно растение, купува го и го нарича „Одри Втори” (или Втора?)... Докато се грижи за растението, Сиймор открива, че новият му любимец има уникален апетит за... човешка кръв. Растението расте, и расте, и расте, заедно с любовта на Сиймор към Одри, но кой пръв ще притежава девойката?...
Ще разберете, ако останете с нас до финала. А що се отнася до въпроса за Цветница – според звездния ни екип, като всички растения и това бедно извънземно същество – Одри Втори, би трябвало да си има някакъв празник, а щом е растение – какъв по-подходящ за него от Цветница?...
Световната премиера на мюзикъла „Магазинчето на ужасите” с музика от Алън Менкин и либрето и стихове от Хауърд Ашман е била на 6 май 1982 в театър Workshop of the Players' Art. На 27 юли 1982 започват спектаклите в нюйоркския Orpheum Theatre на оф-Бродуей. Оригиналната постановка е режисирана от Хауърд Ашман и Еди Кауън и веднага става хит както сред публиката, така и сред критиката, като през 1982-1983 печели няколко награди, сред които New York Drama Critics Circle Award за най-добър мюзикъл, Drama Desk Award за изключителен мюзикъл, и Outer Critics Circle Award. В предговора към либретото Хауърд Ашман пише, че шоуто „иронизира много неща, сред които фантастиката, филмите на ужасите, музикалната комедия и дори легендата за доктор Фауст”. Четири години по-късно режисьорът Франк Оз заснема киноверсия на мюзикъла, в която са направени някои промени в партитурата – едни песни са отхвърлени, добавени са други, но най-важната разлика е, че страшният финал е заменен с геройска постъпка на Сиймор.
„Магазинчето” е първият успех на творческия тандем Ашман – Менкин. В началото на 90-те години на ХХ век те създават партитурите на три изключителни анимационни хита на Дисни – „Малката русалка”, „Красавицата и Звяра” и „Аладин”.
Днес Алан Менкин всъщност е най-популярен с работата си за Дисни и музиката за прочути анимации. Сред най-известните му заглавия, освен споменатите три, са „Покахонтас”, „Гърбушкото от Нотр Дам”, „Херкулес” и игралният „Омагьосана”. Композиторът е удостояван с двойни академични награди – за най-добра партитура и най-добра песен за четири от своите филмови проекти. Носител е на осем „Оскара” и само композиторът Алфред Нюман е с девет, а самият Уолт Дисни – с 22, го изпреварват като носители на повече награди „Оскар” от Алан Менкин. В момента той е рекордьор в качеството си на жив човек с най-много присъдени награди на Академията. Обявен е за Легенда на Дисни още през 2001, а освен „Оскари”, „Златни Глобуси”, „Тони” и други американски театрални награди, има в колекцията си няколко златни грамофончета – от прочутите „Грами”.
Първият анимационен хит, за който Алан Менкин и Хауърд Ашман са удостоени с награди за най-добра партитура и песен е „Малката русалка”, появила се на екраните през 1989 и донесла на авторите си два „Оскара”, два „Златни Глобуса” и „Грами”. Режисьори на филма са Рон Клемънтс и Джон Мъскър, а оскароносната песен е Under the Sea. В края на ноември 1991 на екраните излиза вторият невероятно популярен филм на Дисни с партитура от Менкин и Ашман – „Красавицата и Звяра”. Този път кошницата на победителите е пълна с два „Оскара” (плюс още четири номинации), три „Златни глобуса” и цели четири награди „Грами” – две за цялата партитура и две за едноименния хит – Beauty and the Beast, изпят във филма от бродуейската легенда Анджела Лансбъри.
За съжаление талантливият писател и поет Хауърд Ашман не доживява да види триумфа на своето творение. Той умира от СПИН на 14 март 1991 – осем месеца преди „Красавицата и Звяра” да излезе на екраните. Ашман така и не успява да гледа този филм, както и следващия – „Аладин”, над който с Менкин вече са започнали работа. Партитурата на „Аладин” е довършена от текстописеца на Андрю Лойд Уебър – Тим Райс. Но на финала на „Красавицата и Звяра” създателите оставят посвещение: „На нашия приятел Хауърд, който даде на Русалката нейния глас, а на Звяра – душата му. Ще останем вечно признателни. Хауърд Ашман: 1950-1991”.

петък, 15 април, от 14.00 часа
По публикацията работи: Цветана Тончева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30

Музиката на "Молец", която носи усещане за свобода

Един мъдър човек каза, че откакто се е появило радиото, самотата вече не била същата. А какво да кажем за музиката в такъв случай?! Какъв разговор само водим с нея, без дума да кажем. Когато душата има нужда да замълчи и търси друга душа, музиката говори като за двама. Когато живееш между невъзможности, музиката ти показва пътя. Разкрива ти..

публикувано на 16.04.24 в 08:05