България е новият председател на Дунавската комисия

Снимка: архив
На 2 юни 2011 г. България бе избрана за председател на Дунавската комисия през следващите 3 години.
Дунавската комисия е наследник на най-старата международна европейска организация, учредена още на 30 март 1856 г. Тогава за първи път е деклариран принципът за свободно корабоплаване по река Дунав. Самата Дунавска комисия е създадена през 1948 г. В нея членуват Австрия, Германия, Молдова, Русия, Румъния, Сърбия, Словакия, Украйна, Унгария, Черна гора, Хърватска и България. Усъвършенстването на корабоплаването по река Дунав е важна част от Европейската транспортна инфраструктура.
Сред основните приоритети на българското председателство ще бъдат: ефективното интегриране на транспортен коридор № 7 в мрежата на общоевропейските водни пътища и изпълнението на задачите на Комисията за гарантиране на свободното и безопасно корабоплаване по река Дунав.
Как премина изборът за новото председателство - пряко от Будапеща, Унгария за предаването горещата новина съобщи инж. Георги Георгиев, изпълнителен директор на Агенцията за поддържане и проучване на плавателния път по река Дунав.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Миролюба Бенатова, Ива Дойчинова, Весислава Антонова и Генка Шикерова

Заглушените гласове

Генка Шикерова, Миролюба Бенатова, Весислава Антонова и Камен Алипиев-Кедъра разговарят с Ива Дойчинова за медийната не/свобода ден след като редколегията на програмата на "Хоризонт" се срещна с членовете на СЕМ в опит за изясняване на причините за кризата в БНР. „Процесът на заглушаване на гласовете на журналистите не е спирал“ - коментира..

публикувано на 20.09.19 в 11:32
Станимира Хаджимитова и Иван Начев от БПМР връчват наградата на Ася Чанева

Българската платформа за международно развитие раздаде наградите „Журналистика за развитие“

На 19.09. на официално събитие в дома на Европа в София пред студенти, експерти и журналисти Международната група за правата на малцинствата (MRGI) представи своя годишен доклад „Тенденции при малцинствата и коренното население. Влиянието на климатичните промени“. Докладът се фокусира върху отчетливото въздействие, което климатичните промени..

публикувано на 19.09.19 в 17:03

Марина Лазу от остров Идра: момиче с морско име и морска професия

Първата дума, която се появява в ума ми, когато мисля за нея, е боец. Марина се бори с морето, бори се с предразсъдъците на една все още затворена патриархална общност, каквато е островът, към самотните майки, бори се с предубежденията на колегите си към жените в бранша, бори се да отгледа и възпита детето си без финансовата и емоционалната подкрепа на..

публикувано на 18.09.19 в 15:40

Споделени върхове: 10 години от изкачването на Монблан от алпиниста в инвалидна количка – Иван Кожухаров

През 1990 година, при изкачване в Алпите по западната стена на връх Пти Дрю, група български алпинисти попада под огромен каменопад. Един от тях – Иван Кожухаров, е  засегнат тежко. Инцидентът го обездвижва, а лекарската прогноза е, че няма да може да живее извън болнична обстановка. С голяма упоритост и усилия на волята Иван успява да преодолее тези..

публикувано на 17.09.19 в 18:05
Ива Дойчинова и проф., д-р арх. Тодор Булев

Не беше правилно в конкурса за нова визия на площад „Света Неделя“ в София да се допуснат за участие само 7 екипа

Проф. д-р архитект Тодор Булев, председател на Съюза на архитектите в България и бивш главен архитект на община Люлин, беше гост на Ива Дойчинова в „Нашият ден“. Разговорът в студиото започна с коментар на резултатите от конкурса за проект за сърцето на София – площад „Света Неделя“. До участие в конкурса бяха допуснати само 7 екипа, нещо,..

публикувано на 17.09.19 в 17:28