Довечера чакаме пълно лунно затъмнение

Снимка: БГНЕС
Пълното лунно затъмнение довечера ще събере любители-астрономи на най-различни места по света. В България всички обсерватории са обявили „отворени врати” довечера. Сунай Ибриамов от Националната астрономическа обсерватория в Рожен, откривател на три астероида с повече информация за събитието:
„Довечера може да бъде наблюдавано първото лунно затъмнение за 2011 г. Тогава луната ще се намира в съзвездието Змиеносец по посока на съзвездието Стрелец. Довечера луната ще изгрее в 20.56 часа. Затъмнението ще започне в 21.22 часа, като пълната фаза ще трае 100 минути и ще продължи до 0 часа и 2 минути.
Моментът на най-голяма фаза ще настъпи в 23.12 часа, а цялото затъмнение ще завърши в 1.02 часа, когато Луната ще излезе от сянката на Земята. За разлика от слънчевите затъмнения, които могат да се наблюдават само от определени части на земното кълбо, лунните затъмнения се виждат от всяка точка на неосветената в този момент част от Земята, т.е. онази част, където е нощ.
Вече всички явления и процеси са добре изучени в астрономията, така че от научна гледна точка те не предизвикват интерес. На нас само ни остава да фотографираме. Аз следя от 2006 г. затъмненията. Интересното е, че толкова продължително затъмнение с фаза около 100 минути имаше през далечната 2000-на година. При всяко астрономическо събитие, студентското ни астрономическо общество в Шуменския университет организира свободен достъп до телескопите на астрономическия център. Довечера ще стане същото. Отваряме от 21.00 ч. днес до 1.00 ч. на 16 юни, така че всеки може да види затъмнението. Всъщност лунното затъмнение може да се види с невъоръжено око, без предпазни средства от всякъде.”