Започва Осмият фестивал на древните тайнства „Слънце Луна”

Снимка: Архив

„Един фестивал прелетял над Родопа, достигнал Пирин, в момента се приземява в Шоплука. Това е нашият фестивал” – казва организаторът Момера Здравкова.
„Където се появи, започва бурен разцвет на туризма. Такава му е идеята. Това е много стар проект, вече 10-годишен, за фестивален и културен туризъм.
Каним хората от днес на главния път между града и гарата на Елин Пелин. Там има една чудна градина, наречена „Артцентър-деца на земята”. Там посрещаме гости днес, когато откриваме 8-oто разширено издание на фестивала „Слънце Луна”.
Откриваме с бистришките баби, тъй като тази година главен акцент е шопският фолклор. Правим много добро триединство между Родопите, Пирин и Шоплука, където са най-интересните фолклорни области от туристическа гледна точка. Идеята на този фестивал е да създава туристически атракции, като заедно с това отваря едно поле на хората с артистични заложби да се срещат. Тази година сме поканили и учени, които се занимават с алтернативни практики в медицината. Те биха били полезни на посетителите на фестивала със съвети и дългата си практика. Ще има лекции за здравето, за арттерапията, за ароматерапията, за масажите, ще има демонстрация, ще говорим и за космическата геометрия, за обемността на формите, за сакралността на глаголицата и нейната символика. Постарали сме се да дадем една по-широка представа за духовния свят, който българите отдавна обитават. В крайна сметка се събираме да празнуваме лятното слънцестоене или Еньовден - древен празник както за траките, така и за всички древни култури, включително и за прабългарите. Каним хората да се присъединят. Ще има много цветна програма, даже и цирк за децата.”

Програма на фестивала