На 17 юни в читалище "Николай Хайтов" в София се открива 8-ият национален фестивал на бардовете

„Бардовете изразяват много важни настроения, характерни за цялото общество.” – с тези думи университетският преподавател Ангел Ангелов-Джендема сякаш ни кани на фестивала на бардовете.
„Когато се изправят пред голяма аудитория и пеят своите песни, това изисква смелост, съсредоточаване, защото те изпяват едва ли не под формата на лозунги мислите на големи групи хора. Това са поети и тяхната поезия, съчетана с музиката, става нещо по-силно. Песните им се запяват и повтарят като рефрени. Това е много важно за самобитността на един народ. Мъдростта на редица поколения се вмества в техните текстове. Бардът съчетава умението и да пее, и да свири, и да бъде актьор, и да не преиграва, разбира се. Можем да кажем редица имена на бардове, които оставиха трайна диря в културата на 20 век, когато музикантите и бардовете бяха много уважавани. Джон Ленън беше бард, Боб Дилън, Жо Дасен, Тото Котуньо, Окуджава, Висоцки и още една плеяда автори. Бардовете са съвестта на обществото и отстояват своите позиции и възпитават хората към по-добро.”
Искра Арсенова е председател на читалището „Николай Хайтов” зад някогашното кино „Изток”, където от 17.00 ч. на 17 юни ще се състои фестивалът.
„За радост това е 8-ото издание на фестивала. Така изпълняваме мисията не само на читалището, но и на появата на бардовете. Те са пазители на родовата памет, каквато е и идеята на читалищата, появили се в далечната 1865 г. Така ние продължаваме този фестивал и да регистрираме все повече участници. Имаме гости от цялата страна и от чужбина. Песните носят болката и радостта на днешното време. Младите хора изразяват проблемите си така, както ги чувстват. Правят достъпна музика. Конкурсното начало слага едни по-други условия за протичане на това иначе развлекателно мероприятие, дава по-голям стимули за качество.”