"Устойчиво развитие се постига с духовност" - доц. Михаил Малеев в дискусията "Обединена Европа и нейното културно наследство"

България - земя на история, култура и традиции...
Снимка: архив Национална комисия за ЮНЕСКО

През последните години интерес към съдбата на културното наследство на човечеството проявяват все повече институции, неправителствени организации, учени и творци от цял свят. Нараства обществената чувствителност към въпросите за неговото опазване и съхранение и значението му за бъдещето на човешката цивилизация. Търсят се добрите практики и идеи, както и всяка възможност да се популяризира постигнатото в тази област.
С разширяването на ЕС дебатите за съдбата на европейските културни ценности, макар и да не отразяват отношение като към приоритетна тема, намират сериозен отзвук и в медиите и сред влиятелните европейски кръгове.
На 17 юни 2011 г. в Софийската градска художествена галерия се състоя дискусия - кръгла маса „Обединена Европа и нейното културно наследство”. 
Своята позиция по темите споделиха представители на науката, музейни институции, творци и други специалисти. Бе направен мониторинг на различните подходи към темите, свързани с опазването на културното наследство и възможност за свободна обмяна на мнения и опит по поставените въпроси. В условията на динамични процеси, свързани с кардинални политически промени, климатични влияния и под въздействието на световната икономическата криза, е време да се положат усилия за създаване на подходяща среда, която да улесни комуникацията между отделните институции на ЕС – културни организации и НПО, медии, администрация, представители на бизнеса и пр., за създаване на специално отношение към съдбата и бъдещата роля на културното наследство на Европа.
Кръглата маса „Обединена Европа и нейното културно наследство”, като част от поредица прояви, замислени от организаторите, бе първата стъпка към организирането на голяма международна конференция през 2012 г., посветена на Европейското културно наследство.
Сред участниците в кръглата маса бяха директорът на Националния музей на Унгария Ласло Чорба, доц. Михаил Малеев, директор на музея „Земята и хората”, Максим Бехар - PR експерт, Никола Хаджиев, директор на Националния църковно историко-археологически музей към Светия Синод, представители на научни среди, на музейни институции, творци, журналисти.

Събитието се проведе под патронажа на Н. Пр. Юдит Ланг, извънреден и пълномощен посланик на Република Унгария у нас, по инициатива на секция Култура на Съюза на българските журналисти. Съорганизатори - представителството на Европейската комисия в България и Столична община, в партньорство с Министерство на културата, медиен партньор е програма „Христо Ботев” на БНР.

ВИЖТЕ ОЩЕ

От детството към безгрижието

Как се създава и как се остава щастлив човек – за това, за препятствията в детството и за преодоляването им говорим в „Нашият ден“ с Мимоза Димитрова от Асоциация „Българско психоаналитично пространство“ в седмицата на посещението на психоаналитика Патрик Ландман, доскорошен президент на една от авторитетните и най-динамично напредващи френски..

публикувано на 24.06.19 в 10:25

Привилегировани превозвачи

Привилегировани ли са някои превозвачи и защо една фирма продължава да нарушава правата на пътниците – за това говорим в „Нашият ден“ с цигуларката Кремена Николова след едно опасно пътуване. А съвети към всички вас отправя изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски. Повече в звуковия файл.

публикувано на 24.06.19 в 10:06

Светостта и нейното въплъщение в лицето на св. Йоан Рилски

• Репортаж от Научна конференция, посветена на 550-годишнината от връщането на мощите на св. Йоан Рилски Чудотворец от Търново в основаната от него обител. • Разговор с гл. ас. д-р Венцислав Каравълчев, преподавател в Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски“ за личността и делото на св. Йоан Рилски.

публикувано на 23.06.19 в 08:05
Протестиращи държат в ръцете си плакати, на които пише „Аз съм (ние сме) Иван Голунов“, по време на шествие в подкрепа на арестувания журналист Иван Голунов.

Руснаците питат

В Русия наричат безпрецедентна реакцията на гражданското общество и журналистическата гилдия на задържането, по обвинение в притежание и разпространение на наркотици, на разследващия журналист и кореспондент на сайта „Медуза“ Иван Голунов. Освобождаването на журналиста доведе до публикации в списание „Огоньок“ и други издания за наркопрестъпленията в..

публикувано на 22.06.19 в 13:25
Василена Радева, Нейтън Купър и техните синове Робин и Леон

Василена и Нейтън - една учудващо добра комбинация

Наши семейни гости са театралната режисьорка Василена Радева, нейният съпруг Нейтън Купър и двете им момчета - Робин и Леон. Брак между българка и американец - звучи нестандартно, особено когато съпругът избира за свое място за живеене България. Тук се раждат и двете им момчета, а защо се чувстват толкова щастливи и удовлетворени – ще ви разкаже на..

публикувано на 22.06.19 в 11:10