"Устойчиво развитие се постига с духовност" - доц. Михаил Малеев в дискусията "Обединена Европа и нейното културно наследство"

България - земя на история, култура и традиции...
Снимка: архив Национална комисия за ЮНЕСКО

През последните години интерес към съдбата на културното наследство на човечеството проявяват все повече институции, неправителствени организации, учени и творци от цял свят. Нараства обществената чувствителност към въпросите за неговото опазване и съхранение и значението му за бъдещето на човешката цивилизация. Търсят се добрите практики и идеи, както и всяка възможност да се популяризира постигнатото в тази област.
С разширяването на ЕС дебатите за съдбата на европейските културни ценности, макар и да не отразяват отношение като към приоритетна тема, намират сериозен отзвук и в медиите и сред влиятелните европейски кръгове.
На 17 юни 2011 г. в Софийската градска художествена галерия се състоя дискусия - кръгла маса „Обединена Европа и нейното културно наследство”. 
Своята позиция по темите споделиха представители на науката, музейни институции, творци и други специалисти. Бе направен мониторинг на различните подходи към темите, свързани с опазването на културното наследство и възможност за свободна обмяна на мнения и опит по поставените въпроси. В условията на динамични процеси, свързани с кардинални политически промени, климатични влияния и под въздействието на световната икономическата криза, е време да се положат усилия за създаване на подходяща среда, която да улесни комуникацията между отделните институции на ЕС – културни организации и НПО, медии, администрация, представители на бизнеса и пр., за създаване на специално отношение към съдбата и бъдещата роля на културното наследство на Европа.
Кръглата маса „Обединена Европа и нейното културно наследство”, като част от поредица прояви, замислени от организаторите, бе първата стъпка към организирането на голяма международна конференция през 2012 г., посветена на Европейското културно наследство.
Сред участниците в кръглата маса бяха директорът на Националния музей на Унгария Ласло Чорба, доц. Михаил Малеев, директор на музея „Земята и хората”, Максим Бехар - PR експерт, Никола Хаджиев, директор на Националния църковно историко-археологически музей към Светия Синод, представители на научни среди, на музейни институции, творци, журналисти.

Събитието се проведе под патронажа на Н. Пр. Юдит Ланг, извънреден и пълномощен посланик на Република Унгария у нас, по инициатива на секция Култура на Съюза на българските журналисти. Съорганизатори - представителството на Европейската комисия в България и Столична община, в партньорство с Министерство на културата, медиен партньор е програма „Христо Ботев” на БНР.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Корица на книгата “Евлогий и Христо Георгиеви - Живот и дейност” от проф. Христо Глушков

Честването на делото на Евлоги и Христо Георгиеви продължава в Букурещ

През този месец фондация „Евлогий и Христо Георгиеви” и Инициативният комитет в Карлово за отбелязване на 200 години от рождението на Евлоги Георгиев и 195 години от рождението на Христо Георгиев стартираха поредица инициативи, посветени на годишнината на тези най-големи благодетели в българската история. Братята са дарили не само 6 млн. златни лева и..

обновено на 16.10.19 в 11:31

Времето е наше – всъщност било ли е?

„Чие беше и чие е времето? Било ли е въобще някога времето „наше“, тоест на народа, който викна „Болници вместо резиденции“? Ще бъде ли някога времето „наше“? При какви условия? Какво искаме от него?" Това са въпросите, които поставя четвъртият сборник на списание dВЕРСИЯ. По темата „Времето е наше“ – всъщност било ли е?“ говорим в „Нашият ден“ с..

публикувано на 15.10.19 в 09:20

Грижата за бездомните хора и изпадналите в крайна бедност в България

Според официалната статистика всяко шесто жилище в България отдавна пустее. Същевременно броят на бездомниците в страната расте – особено в София и в другите по-големи градове. Статистиката е само на базата на регистрираните случаи и е тъжна: през 2106-а са регистрирани 1300 души, през 2017-а – 1727, а през изминалата 2018-а те са били 1884...

публикувано на 14.10.19 в 16:05

Животът на архивите в дигиталния свят

"В архивистиката обемите документи се измерват в линейни метри и километри. В системата на българските архиви има около 94 линейни километра архиви. Те се държат в различни архивохранилища в страната. Разбира се, съхраняването на архивите изисква ресурс – поддържането на модерен архив е скъпа работа, а в цялата страна хората, които работят в архивите,..

публикувано на 14.10.19 в 12:37

Мария Донева за малките и тихи неща

Мария Донева е поет, драматург, автор е на книга с къси разкази, сега има нова книга – сборник с поезия и проза, който е нарекла „Животните“. „Да, аз си мисля, че животните не лъжат. И се опитвам да уловя някакви моменти, някакви нюанси, които се случват с хората, и тези неща са неназовими и неописуеми“, казва тя. Мария Донева обича да шие кукли, пише..

публикувано на 12.10.19 в 09:05