Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Людмила Чешмеджиева – сцена и екран, комедия и драма, блясък и чар, интелект и хумор

Кадър от филма „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” с участието на Людмила Чешмеджиева (на снимката вдясно).
Снимка: Архив

Людмила Чешмеджиева е много красива, изискана и елегантна дама, добре позната както от музикалната ни сцена, така и от екрана. Във всички случаи тя е човек, който със сигурност знае, че „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” (последният й филм, чиято премиера бе през октомври 2008). 
Родена е на 12 юни 1941 в село Марино до Димитровград. Когато е двегодишна, семейството й се премества в Перник и там преминава детството й. В гимназията пее в хора, играе балет и художествена гимнастика, изучава художествено слово. На 17-годишна възраст кандидатства в Музикалната академия и е приета на първо място. Завършва пеене при Христо Бръмбаров, след това и две години майсторски клас. По това време Светозар Донев я кани в Държавния музикален театър за роля в първия български мюзикъл – „Момичето, което обичах” на Жул Леви.
Още като студентка, едва 19-годишна, е избрана за ролята на Цвета във филма „А бяхме млади” на режисьора Бинка Желязкова по сценарий на Христо Ганев. Премиерата на филма е на 13 март 1961, същата година той е отличен с няколко награди: Златна роза и първа награда за оператора Васил Холиолчев във Варна, Златен медал от Международния кинофестивал в Москва, награда за операторска работа в Прага. През 1964 филмът печели и първа награда на Международния фестивал в Картахена, Колумбия. Най-важното в случая е, че на фестивала „Златна роза” във Варна през 1961 Людмила Чешмеджиева също е отличена – с първа награда за женска роля. Сред останалите й участия в киното са филми като „Крадецът на праскови”, „Късче небе за трима”, „Деца играят вън”, „Хирурзи”, „Войната на таралежите”, „Баш майсторът на море”, „Асистентът” и разбира се, „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”.
Людмила Чешмеджиева е солистка на ДМТ „Стефан Македонски” от 1962 година в продължение на 36 сезона. През 1991-92 е директор и главен художествен ръководител на театъра. Последната й роля от 1999 е Доли Ливай в „Хелоу, Доли!”. Има огромен сценичен репертоар. Сред изключително популярните й партии са Кристъл от „Птицепродавецът” на Целер, Адела от „Прилепът” на Щраус, Щаси и Цилика от „Царицата на чардаша” на Калман, Ми от „Страната на усмивките” на Лехар, Янка от „Българи от старо време” на Карастоянов, Виола и Себастиан от „Дванайсета нощ” на Димитър Вълчев, Мария от „Уестсайдска история” на Бърнстейн, Дороти от „Магьосникът от Оз” на Арлън.
Отличена е с наградата „Златна лира” на Съюза на музикалните и танцови дейци в България.

По публикацията работи: Цветана Тончева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30