Превозвачи-собственици на автогари рекетират конкурентите си

Снимка: БГНЕС
Сегашното законодателство позволява на собственика на автобусна фирма, който притежава и автогарата в населеното място, да упражнява натиск върху конкурентите си, като определя цената за престой на произволен принцип. Такъв е случаят във Велинград, за който ни разказва Петър Арабаджиев, но същата ситуация откриваме и в други български градове. Ядосан от конкуренцията, притежателят на доскоро монополната фирма увеличил цената от 20 на 80 лева. За сравнение, престоят на автогара София струва 18, а на автогара Пловдив – 8 лева. Единственото изискване, поставено от законодателя към собственика на автогарата е цената за престой да е еднаква за всички превозвачи. Това му позволява да определи суми, многократно надвишаващи реалната стойност на услугата.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как се променят библиотеките днес

„Прекарвах 3 дни в седмицата в рамките на 10 години в библиотеките да се самообразовам – по-добро е от колеж. Хората трябва да се самообразоват. Можеш да имаш пълно образование безплатно. Накрая на 10-те години, бях прочел всяка книга в близката библиотека и бях написал хиляди истории.” Това пише преди близо половин век Рей Бредбъри. И със сигурност не е..

публикувано на 12.11.18 в 13:05

Майка Серафима: У всеки човек трябва да търсим Божия образ

Монахиня Серафима е родена във Велинград, завършила е средно и висше музикално училище в Пловдив, била е пет години учителка по музика, а после е следвала богословие в София. На въпроса как се е озовала в Драгалевския манастир, отговаря, че Бог е Този, който ни води в нашите пътища. За това как да разберем кой е правилният път за нас, за нуждата от..

публикувано на 12.11.18 в 12:35

XX век може да се случи отново

За конфликтите на XXI в., за предпоставките, довели до войните на XX-и, които не липсват и днес, и за това какво може да ни донесе бъдещето говорим в „Нашият ден“ с философа Валентин Калинов. Повече в звуковия файл.

публикувано на 12.11.18 в 10:25

(Р)Еволюция в журналистиката

(Р)Еволюция в журналистиката: Медийни иновации в Централна и Източна Европа – разговор с Камелия Иванова от Асоциацията на европейските журналисти – България преди конференцията, която трябва да ни каже и какво е бъдещето на медиите.

публикувано на 12.11.18 в 09:55
Ролан Барт

Ролан Барт в думите на Валентин Калинов

За това как се водят войните срещу интелекта, за това как книгата създава значение, а значението – живот, както и за предизборната снимка на един политик – „зрелищен комфорт от семейни, юридически, религиозни норми, всепроникваща собственост на буржоазни блага“ – в деня на годишнината от рождението на Ролан Барт в „Нашият ден“ говорим с философа Валентин..

публикувано на 12.11.18 в 09:25