Различна мелодия върху еднакви стихове

Дамян Дамянов в едно свое интервю казва за Лили Иванова, че тя е "човекът, който с гласа си е занесъл мойте стихове във всеки български дом".
Снимка: личен архив - Надежда Захариева
Изпята поезия на Дамян Дамянов, Джон Ленън, Александър Петров, Дон Маклийн.
„…Няма нужда да слушаш какво ти казва Боб Дилън, важното е да слушаш как ти го казва” – споделя Джон Ленън за големия поет (при условие, че самият Ленън е бил луд по поезията на Боб Дилън).
Имате възможност да чуете различни песни, създавани в различно време, от различни автори, върху едно и също българско стихотворение. Така на практика може да се убедите, че думите на Ленън са верни и за нашата действителност. Наистина, превърната в песенна лирика, поетичната реч като изпята поезия въздейства по различен начин и зависи от мелодията, ритъма, темпото на музиката и, разбира се, от артистичността на изпълнителя, от неговата искреност…

неделя, 7 август, от 17.00 часа
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анна Томова-Синтова

Сценичните образи на Анна Томова-Синтова

В оперната вечер ще слеем в едно миналото и настоящето. Настоящето, защото ще бъдем с една от най-емблематичните ни оперни певици. Миналото - благодарение на записите, които съхраняваме в нашата фонотека и благодарение на които ще се върнем десетилетия назад, за да проследим сценичните й превъплъщения. От 20.00 до полунощ ще бъдем с изкуството на Анна..

обновено на 16.11.18 в 16:41
Лили Големинова и Аделина Александрова в студиото на

Лили Големинова: Като дете не съм си и помисляла, че ще работя в радио

Един чудесен повод доведе в студиото на „Предаване без име“ колежката от Радио София – Лили Големинова: 110-ата годишнина от рождението на нейния дядо, големия български композитор Марин Големинов. Разбира се, когато на едно място се съберат две радиоводещи, времето се оказва крайно недостатъчно, и затова решихме: този разговор ще бъде „с продължение“ –..

публикувано на 16.11.18 в 09:10
Кийт Джарет

La Fenice, Фениксът

В срещата ни звучи високотехнологичният фюжън на „Арк трио“ (Arc Trio), в съчетание с музикалната естетика на Кийт Джарет (Keith Jarrett).  На 19 октомври 2018 година на света се появи двоен компакт диск, който съдържа запис на пиано концерт на Джарет, изнесен във Венеция 12 години по-рано. Длъжен съм да кажа, че този албум, наречен La Fenice (Фениксът)..

публикувано на 15.11.18 в 18:01

С китара около света

Джаз музикантът Петър Георгиев, познат и като Пешо Китарата, гостува в „Аларма“, за да разкаже с думи и музика на живо за пътешествията си по други континенти, за любовта си към китарата и към планините.

публикувано на 15.11.18 в 09:30
Шърли Менсън

Шърли Менсън

Интересен тембър, специфично пеене, характерно излъчване… каквото и да кажем, ще бъде вярно за Шърли Менсън – шотландска певица и актриса, добре позната като вокалистка на алтернативната рок формация „Гарбидж“, сформирана в Медисън през 1994 г. Членове на групата са Дюк Ериксън, Шърли Менсън, Стив Маркър и Бъч Виг.  Шърли Менсън е родена в Единбург. На 7..

публикувано на 15.11.18 в 09:05