Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртата сесия на 41-ото Народно събрание през погледа на социолозите и политолозите

Борис Попиванов, политолог:
„Тази четвърта сесия на 41-ото Народно събрание като цяло не изненадва с някаква изключително нова тенденция, която не сме забелязвали преди. Продължават всичките недостатъци в работата му. Продължава конюктурното и не добре разработено законодателство от юридическа гледна точка, минаваме през лобизма, и то в най-арогантната му форма. И тъй като това е краят на 4-ата сесия на този парламент, няма основания да вярваме, че нещо ще се промени. Разбира се, има и нови неща, свързани с конкретното конюнктурно политическо развитие на България. В тази сесия за първи път се отива към опит за промяна на конституцията. За първи път депутати от ГЕРБ бяха осъдени за конфликт на интереси, заради лобиране, но по-важното е защо се допусна. Ново за тази парламентарна сесия беше и появата на Ахмед Доган. И още, за първи път се случва такава голяма част от законодателната продукция на Народното събрание през последните месеци да бъдат предлагани от независими народни представители и да бъдат приемани като цяло от парламентарното мнозинство на Герб. Предложения и досега е имало, но сега се приемат. Явно управляващата партия в случая не желае да поеме отговорност за дадени инициативи. Темите през есента ще бъдат обичайните - АЕЦ Белене, икономическото положение, мястото на гражданите в политическия процес.”
олитолог

Димитър Ганев, политолог:
"Лобирането не е изолирано явление на тази парламентарна сесия. Ако не се предприеме по-сериозно законодателство, тази тенденция няма да се прекрати и в бъдеще. Качествено новото е, че имаме осъдени за такова нещо, но защо беше допуснато? Какви теми ще се експлоатират от политиците през есента? Етническата тема е на първо място. Всяко подобно заиграване е изключително антидържавнически ход. Герб постъпи правилно в случая с джамията. Не очаквам резки промени през есента. Парламентарното пространство се е стабилизирало, няма вече място и за политическо номадство."

Първан Симеонов от “Галъп интернешънъл”:
"Правим всеки месец проучване и вече трайно Парламентът е с крайно ниски нива на доверие. Това не е от вчера. Дължи се на това, че Парламентът е съсредоточие на ненавист към политическия процес въобще, към партийния процес. За хората законодателят фокусира недоволството. И още, Народното събрание в последните сесии придоби една второстепенна роля. Прерогативите се изместиха към изпълнителната власт. Това е свързано и с концентрацията на атрибутите на управлението върху един човек - премиера Борисов. Отчасти това се дължи и на това, че народните представители от управляващото мнозинство бяха откровено непознати на обществото. Дължи се и на факта, че тяхното риторично присъствие в пленарната зала не беше убедително. Що се отнася до законодателната продукция и публичния образ на Народното събрание, в последните месеци се наблюдава една парадоксална еманципация на образа на Народното събрание - като че ли то става едно малко по-интересно място.Това се дължи не на завишената обществената оценка за работата му, а на случващото се вътре. Примерно, пропука се мнозинството по един ключов закон за конфискацията, приеха се двама нови членове във Висшия съдебен съвет, което предизвика един тих скандал, формира се групата от 12-е, Бойко Борисов ходи да чете доклада на народните представител сякаш е съавтор на този доклад, а други са виновните и т.н. Народното събрание в последно време стана по-интересно не с работата си, а със събитията около нея. Навремето на Народното събрание се гледаше със страхопочитание, а сега не е така. Знаете ли, че от една година в Народното събрание отлежава Закон за референдумите, което си е закононарушение. И друго, има наказани за лобизъм, но защо се допусна лобизъм в Народното събрание? Като че ли сегашните управляващи се интересуват повече от публичния образ. Премиерът пренебрегва представителните институции за сметка на директния контакт и популизма. Мнозина у нас са склонни да се ядосват на глупостите, но на други това им харесва. Това е обидно, но е реалност. Ако си спомняте - Бойко Борисов разнасяше една декларация за отстраняване от парламента на депутатите, напуснали парламентарните си групи. Сега, макар да е комично и парадоксално, той разчита именно на такива депутати."

Емил Георгиев от Института за модерна политика:
"Няколко думи за законодателството. Трудно може да се каже, че има законопроекти, които са направени прецизно. Нашите наблюдения показват, че на четирите сесии бяха приети 87 закона, които ние класифицираме като “сиви”, създаващи предпоставки за корупция и защита на корпоративни интереси. Като започнем с поправката за нотариалната дейност, която беше направена заради Искра Фидосова и стигнем до тези законопроекти, които пък вече влизат направо в “черното” законодателство, в които пряко се толерира корупцията. Това са измененията в закона за концесиите, в закона за Българския червен кръст, както и изменението в Кодекса за социалното осигуряване за национализация на частни пенсионни фондове, което Конституционният съд отмени и др. Всичко това показва, че има една много сериозна ерозия на парламентаризма и оттук - ерозия на държавността."


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25
Благослав Михайлов

Благослав Михайлов: Да се фокусираме върху качеството на населението, а не върху количеството

Политиката и демографията изглеждат като две противоречиви области. Един политик, ако се задържи на власт за 2 или 3 мандата,  може да управлява около 12 години. Същевременно насърчителната демографска политика би дала своите плодове след 40, дори след 60 години. Политиците нямат стимул да провеждат подобна политика, тъй като няма да са на власт, за..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

"Крайни разкази" и реидеологизация – редуцира ли се политическият процес?

Социологът Стефан Георгиев е гост в рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден". Той участва с коментар по темата, свързана с мобилизационния потенциал на крайните десници в Европа и България преди изборите за Европейски парламент. Според него факторите, които създават предпоставки за развитието на различни крайни разкази срещу..

обновено на 25.04.24 в 11:10

Споделено родителство – кое е идеалното решение?

Катина Клявкова е медиатор с богат опит от над 20 години. Тя не само упражнява професията си като медиатор, но също така споделя своите знания като обучител и ментор на медиатори от цялата страна. Нейното образованието в областта на психологията и правото е съществен фактор, който я подготвя да работи като посредник между страни с различни..

обновено на 25.04.24 в 08:53