Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богдана Карадочева и Стефан Димитров тръгват на турне с песни и книги

Двете книги ще бъдат представени на следващото издание на „София диша” (21 август), което е посветено на театралното изкуство и литературата и е под наслов „Словото зове”.
Снимка: Архив

„Това ще е едно мини турне из Пловдив и Стара Загора в края на седмицата - каза за „Нашият ден” Богдана Карадочева. Това са две малки събития, организирани от издателите на написаните от нас биографични книжки. Заглавията вече са известни, но ще ги припомня. Това са „Мъжът на 60 интимно” и „Богдана на 20 и на 30 x 2”. Издателите го организират и на 20 август от 13.30 ч. ще бъдем в Стара Загора. След това в 17.30 ч. в Пловдив. Ще се появяваме главно в МОЛ-ове. На следващия ден в неделя ще бъдем на „София диша”, което този път е за книги. Там нашите книжки ще бъдат представени в Солунската градинка. Хората се вълнуват защо сме написали тези книги. Започнахме случайно и реших, че е добре децата да знаят какво ни се е случвало. Жълтите издания пишат какво ли не за нас, така че трябва да оставим на децата си истината.
При писането със Стефан се криехме един от друг, не сверявахме написаното. Той на пишещата си машина, аз на ръка и така станаха нещата. После се обадих на моята любима поетеса Маргарита Петкова и тя изписа всичко на компютъра, като аз й диктувах. Общо взето, много се забавлявахме. Има и смях през сълзи. Питаха ме хората много за Емил, защото знаят, че сме били много близки. Той е една голяма част от моя живот. Разказвам им всичко - за родителите ни, за семейството. Всеки човек трябва да седне и да опита. Аз пиша и текстове на песни. Обожавам поезията и от дете е така. Тя ме вълнува и това е свързано с работата ми. Моето не е поезия, моето е думи върху музика. Аз без музика не мога да напиша текст, поетът го посещава музата, то е друго. Аз нямам такъв талант.
И сега по една актуална тема, която вълнува доста хора - ще участваме ли по някакъв начин в изборите. Още не сме говорили, но вече 22 години подкрепяме сините. В този живот аз съм и ще бъда синя. В следващия може да съм като калинка. Не обичам ренегатството, не обичам и прекалената еуфория. Аз съм там, където съм била толкова години. А колкото до Стефан, той отказа да е синьо вице. Много е сложно такова решение. И той е последователен в отношението си към сините и прие номинацията като Оскар. Поласкан е, благодарен е, но в същото време сме наясно, че нито той, нито аз можем да се занимаваме с такива неща.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30

Музиката на "Молец", която носи усещане за свобода

Един мъдър човек каза, че откакто се е появило радиото, самотата вече не била същата. А какво да кажем за музиката в такъв случай?! Какъв разговор само водим с нея, без дума да кажем. Когато душата има нужда да замълчи и търси друга душа, музиката говори като за двама. Когато живееш между невъзможности, музиката ти показва пътя. Разкрива ти..

публикувано на 16.04.24 в 08:05