Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво ни предстои в икономически и социален план

Две мнения в предаването „Нашият ден”:
Пламен Димитров, президент на КНСБ:
„Ако погледнем назад, ще видим че има доста конкретни критики, които ние сме отправяли през годините. Най-сериозната критика, наред със запазената стабилност и устойчивост на страната, беше свързана с отказа от стимулиране на  бизнесите, особено през втората година на управление на ГЕРБ. Оттук нататък има възможности за по-друг вид икономическа политика, която, без да залита вляво или дясно и без прекалена рестрикция, да разхлаби възела в рамките на икономическата логика, в рамките на фискалната рационалност и финансова стабилност. Така може да се стимулира икономиката да расте повече. Трябва да се обърне повече внимание на потреблението. Нужно е стимулиране на инвестиционното и лично потребление, иначе не можем да растем напред. Най-важното си остава да започнем да създаваме работни места. 360 хиляди работни места бяха загубени през последните две години. В малките селища това е основен ключов проблем. Тези пък, които имат работа, са с крайно свити доходи и реален драматичен спад на покупателната способност. Задължителни са реформи. Ето това формулира двете ни основни искания към управляващите. Ние искаме секторни диалози и започваме да правим такива срещи за уточняване на параметрите, на минималните прагове за следващата година. Вече част от бизнеса договаря нови условия, защото се забелязва ръст в производствата им. Важното е, че от тази есен тенденцията на замразяване на доходите се пречупва”.

Димитър Ганев, икономист в Института за пазарна икономика:
„Възможности има много, но дяволът е в детайлите. Хубаво е да си припомним, че освен сектори, има и конкретни фирми. Ако някой се е договорил със синдикатите за увеличение от 10 на сто или 20 на сто, това е окей. Едно е да препоръчаш увеличение на доходите в един сектор, друго е да го разпоредиш. Лошо е, когато правилата стават задължителни и за фирмите, които не са участвали в това договаряне, било на национално ниво при договаряне на минималната заплата, било на секторно ниво с вменяване на минимален осигурителен праг. Колкото до бюджетния сектор, замразяването на заплатите беше включено при обсъждане на дефицита.
Тази година потвърдихме, че до 2013 година няма да се пипат доходите. Основният проблем си остава липсата на работни места. И доходите са проблем, но не толкова. Върху този проблем трябва да се фокусира. Това с административно покачване на заплатите няма да се получи. Акцентът е върху по-добра среда за правене на бизнес, по-гъвкав пазар на труда, а не просто да се наливат пари и да се стимулира потреблението.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как хора със зрителни нарушения могат да създават комикси?

В утрешния 20 април и вдругиден в Националното читалище на слепите "Луй Брайл 1928" ще се проведе творческа работилница, която обещава да събере зрящи и незрящи в интерактивна игра за създаване на комикси . Идеята зад събитието е да се изгради връзка между различни хора и да се предостави възможност за творческо изразяване. Проектът, наречен "Социално..

обновено на 19.04.24 в 14:21

Измеренията на домашното насилие и родителските конфликти?

Домашното насилие остава една доста трудна и вечна тема. Какви могат да бъдат измеренията на домашното насилие и родителските конфликти? Как и от кого се упражнява насилие върху бащата и доведената майка на 10-годишно момиче?  Частният случай на Вяра Врагова от София. "От почти 7 години живея с мъжа си, който има 3 деца. Третото дете е от жена, за..

публикувано на 19.04.24 в 12:40

В Париж показаха български килими на повече от век

Изложбата на автентични български килими в Париж, открита на вчерашния 18 април, събра вниманието на много почитатели на изкуството. Първата такава изложба в Париж отвори врати за показване на уникални килими от XIX и XX век. В галерията на Българския културен институт в Париж се събра експозицията с  невероятни примери на българското килимарство...

обновено на 19.04.24 в 09:18

В очакване на третото издание на Technovation

Третото издание на "Техновейшън" (Technovation) се очаква да стартира скоро, събирайки вниманието на иноваторите и ентусиастите в технологичния сектор. Рубриката “Денят делово“ на предаването е посветена на предстоящото събитие, гост е Таня Кръстева, главен редактор на списание "Мениджър“. Кръстева подчертава важността на технологичния сектор за..

обновено на 18.04.24 в 15:12

Симеон Ананиев: Увеличението на цените в БДЖ е оправдано, но услугата си остава некачествена

Националният железопътен превозвач БДЖ обяви, че се налага промяна в цените на билетите за пътуване с влак. Причината за това е драстичното увеличение на разходите на дружеството през последните няколко години. Според официално изявление от държавните железници, увеличението ще бъде средно от около 20% и ще влезе в сила от 7 май 2024 година ...

обновено на 18.04.24 в 12:38