Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Когато гръм удари” от Пейо Яворов на фестивала „Сцена на кръстопът” в Пловдив

„Това е един от най-авторитетните театрални форуми у нас и ще продължи до 21 септември” - казва театроведът Богдана Костуркова в „Артефир”. „Аз гледах първата премиера, която е на Пловдивския театър – „Когато гръм удари” от Пейо Яворов. Дело е на младия режисьор Стайко Мурджев, едно от важните имена на българската млада режисура, заявили себе си като творци с българската класика. Като изключим първото му представление, Стайко доказа своят режисьорски безспорен талант с “Железният светилник” на Талев, с “Откат” на Карабашлиев и сега с работата си по “Когато гръм удари”.
След четири постановки вече мога да кажа, че това е режисьор, който умее да разказва история. Това, което е особено симпатично в него е, че харесва едно съвременно или класическо произведение, една пиеса със своята биография, но не е респектиран от клишетата, свързани с нея. Напротив! Той смело заявява какво харесва, изтегля го като проблем и до голяма степен завладява екипа си.
Негови партньори в случая са Петя Димянова като автор на музиката и Петър Митев като автор на сценографията и костюмите. Те изграждат един спектакъл, който атакува сетивата на зрителите, без да ги кара да се чувстват воайори. Без да имат пряко и активно участие в случващото се на сцената, те са поставени в ситуацията на съпричасното лице, което съпреживява тази история. Стайко Мурджев в началото на всеки спектакъл обявява интригата, може би защото от позицията на днешния ден не е важно разкриването на една лъжа, а осмислянето й. Това, което прави Стайко е, че съумява така да допълни текста на автора, върху който работи, че да го съизмери със световната литературна съкровищница, привнасяйки абсолютно автентично емблематични текстове.
Философията и емоцията на неговото представление правят спектакъла съпричастен на човечеството въобще. Този спектакъл говори на езика на младото поколение и ще го накара да открие за себе си Яворов. Това беше за първата премиера на фестивала, който дава възможност на обществеността в даден град и регион да се докосне до онези спектакли и съпътстващите театрални дейности, които бележат развитието на изкуството в една страна. Така хората могат в едно концентрирано време да се докоснат до това, което е най-важно или най-дискусионно.
Така или иначе Пловдив живее с фестивала. Празнично е. Пловдив е град на културата, в който се редуват ценностни интелектуални събития. И тази година на 15-ото издание пловдивчани ще могат да видят много от най-добри постановки на столичните театри, на Шумен, Русе, на две независими театрални формации, гостува театър от Украйна, както и богата съпътстваща програма.
Не мога да не поздравя Пловдивския театър, който освен премиерата, която видяхме, ще представи и “Нора” на Ибсен, дело на младия режисьор Крис Шарков. В Пловдив младата режисура е намерила място за успешни творчески изяви.”


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наближава крайният срок за "Искри" 2024

До 30 април 2024 г. всички деца, които обичат да пишат, могат да се включат в Националния радиоконкурс за детско литературно творчество "Искри". Конкурсът се организира за 41-ви път от програма "Христо Ботев" на Българското национално радио и е най-старият национален конкурс за литературни произведения, написани от деца. "Очертава се и..

публикувано на 19.04.24 в 17:15

Послеписът на художника Милко Божков

Откриването на изложбата с живопис на Милко Божков в три зали на галерията на СБХ на "Шипка" 6 изненада посетителите и зарадва приятелите на художника. За новата си мащабна експозиция с лаконичното заглавие "P.S." / "Послепис" Божков казва пред "Артефир": " Пост е, докато един художник нарисува картината, след това  скриптум е, когато..

публикувано на 19.04.24 в 15:12

"Всеки иска да живее" на българска сцена

Премиерните представления на "Всеки иска да живее" от израелския драматург Ханох Левин в Сатиричния театър "Алеко Константинов" са на 19 и 20 април . Режисьор е Елена Панайотова, сценографията е дело на Юлиян Табаков, хореографията на Росен Михайлов, музиката Христо Намлиев. Името на Ханох Левин е в списъка с водещите световни драматурзи, а..

публикувано на 19.04.24 в 14:26

Чужденци навсякъде на 60-ото Венецианско биенале

На 20 април се открива официално 60-ото издание на Венецианско биенале – най-важният световен форум за съвременно изкуство. То е под мотото "Чужденци навсякъде" и продължава до 24 ноември 2024 г. Нашият български проект също има интересно заглавие – "Съседите". Това издание е с най-голям брой артисти, екипи и артколективи – над 330.  Василена Мирчева,..

публикувано на 19.04.24 в 14:10
Ю Хуа

Десет есета за съвременен Китай

Излезе втора книга на китайския писател Ю Хуа на български език в превод на Стефан Русинов след "Живи" – един от най-популярните и превеждани негови романи.  "Китай в десет думи" е сборник с десет есета на писателя, който казва в предговора: "Ако тръгна да разказвам за всички аспекти от живота в съвременен Китай, ще се получи нещо по-дълго от..

публикувано на 19.04.24 в 14:05