Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кораби в Перловската река

Снимка: Архив

Предаването съдържа изпята поезия на Ина Григорова, Емил Енчев, Георги Константинов, Петя Йорданова, Клаудио Матоне, Франко Милиачи, Александър Петров.
Имате възможност да чуете песента „Плува ли корабче”, създадена като музика от Иван Платов по думите на поета Александър Петров, стихове, изначално предназначени за музика към тях. „Плува ли корабче” на Александър Петров е поетична словесна снимка на 50-те и 60-те години на ХХ век; години на детство, съпроводено от мечти, надежди и… неизбежно светло бъдеще. В текста си поетът ни поднася кратки, сякаш – кодирани послания и скрити образи, които намират подробно обяснение в предаването „Изпята поезия”: космическата надпревара („и вярвахме наистина, че в утрешния свят ще бъдем с професия летец и космонавт”); новините на „вражеските” радиостанции и чуждата музика от тях, хващана с късовълнови радиоапарати („ловяхме тайно слънцето през своите очила”); периодът на Студената война и противостоянието между Изток и Запад („студено беше лятото, но пареше светът”); грандиозният (неосъществен) проект за плавателен канал около София, по който ще се движат и акостират корабни съдове…
„Плува ли корабче” е елегантна алегория за едно противоречиво време, в което Александър Петров ни връща и с ироничния, малко тъжен, риторичен въпрос: „…но плува ли корабче в Перловската река?

неделя, 25 септември, от 17.00 часа

Кристиян Бояджиев (продуцент) и Александър Петров (автор на текста и продуцент) след записа на песента „Плува ли корабче”, музика Иван Платов, изпълнител Чочо Владовски.

 

Александър Петров и Кристиян Бояджиев – 15 години по-късно, все още с мечтата за кораби в Перловската река.
По публикацията работи: Кристиян Бояджиев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25