Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес се навършват 100 години от рождението на пророчицата Ванга

Днес (3 октомври) се навършват 100 години от рождението на Ванга, по този повод в „Нашият ден” Мария Костова разговаря с Нешка Робева. Ето какво каза тя в ефира на предаването:
Пътувам в момента за Рупите, където днес ще се открие паметник, посветен на 100-годишнината от рождението на Ванга. Моето усещане за Ванга не може да бъде изразено с думи. Когато мисля за нея, когато се моля, свързвам я с българската света мъченица. Леля Ванга казваше: „Мислете за мен като за мъченица”, въпреки че от нищо не се оплакваше и беше приела съдбата си и мисията си. Аз я свързвам с България и не си представям България без леля Ванга. Аз казвам, че тя е пратеник с мисия да ни вразуми. Тя все се питаше: „Как може да се вразуми един българин?” Ако можем да бъдем вразумени България наистина щеше да бъде Швейцария. Тя ни пазеше, тя се опиваше като един родител да ни поучи, без да се натрапва. Тя много добре знаеше какво представляваме ние. Не ни вразуми леля Ванга, не успя!
И тази година имаше скандали кой точно да направи паметника й. Новият паметник е на Емил Попов, имало е предишен проект и на скулптура Иван Колев.
Емил Попов е име в света. Познавам го като творец и имам лично предпочитание към него. Това, което той прави наистина е съвсем различно. Освен това, той се познаваше лично с леля Ванга и се вслушваше в нея. Когато се прави скулптура обикновено хората казват, че не си прилича. Когато погледнеш и се докоснеш трябва да имаш усещането, че ето това е тя, а те търсят прилика като от снимка. Не може да бъде друг освен Емил. Видях проекта му още миналата година. Той години наред работи върху него. Покани ме да я видя и ме попита за усещането ми. Той се допитваше. Каквото съм мислила тогава съм го казала. Сега отивам да видя вече поставен паметника. И още нещо трябва да знаят хората за леля Ванга. На това свято място, освен че тя е живяла там, са събрани творби на наши изключителни творци – кръста на Иван Русев, стенописите на Светлин Русев, кръста върху църквата на Крум Дамянов. Аз си представям този огромен парк, защото Ванга беше висш дух, че всеки от нашите големи творци ще се гордее след време да има негова творба там.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Симеон Ананиев: Увеличението на цените в БДЖ е оправдано, но услугата си остава некачествена

Националният железопътен превозвач, БДЖ, обяви, че се налага промяна в цените на билетите за пътуване с влак. Причината за това е драстичното увеличение на разходите на дружеството през последните няколко години. Според официално изявление от държавните железници, увеличението ще бъде средно от около 20% и ще влезе в сила от 7 май 2024 година ...

обновено на 18.04.24 в 12:38

Започва кариерен форум за бъдещи енергитици

Кариерният форум "Презареди кариерата си" 2024 представлява изключително значимо събитие в България, целящо да представи възможностите за професионално развитие във възобновяемата енергетика. Организиран от сдружение "Соларна Академия България" и M3 Communications Group, Inc., този форум събира водещи представители от енергийния сектор, държавната..

обновено на 18.04.24 в 12:14

Защо децата трябва да започват четенето със съвременни автори и теми?

В ефира на "Нашият ден, Виктория Бешлийска , известна писателка и авторка на два обичани български романа  "Глина" и "Сърце" , сподели своето мнение по няколко актуални теми.  Тя изрази загрижеността си относно програмата, особено в областта на литературата и другите разказвателни предмети в училищата, като отбеляза, че децата се чувстват..

обновено на 18.04.24 в 11:38

Да рециклираш "ценната пластмаса" в домашни условия

Свикнали сме да възприемаме пластмасата като вредител, който задушава природата. Организацията "Ценна пластмаса" има за цел да промени тази представа. Как битовите пластмасови отпадъци и натрупаните вкъщи найлонови торбички могат да заживеят нов живот – в "Нашият ден" разказва Георги Балинов . "Гледах на пластмасата като на нещо много..

публикувано на 18.04.24 в 10:49
Аркади Шарков

КС отмени лимитите на болнично лечение. Какво следва?

Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционна разпоредбата на чл. 55 а, ал. 2 от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), която ограничава заплащането на извършена медицинска дейност от болниците до стойностите, посочени в бюджетите им. Това означава, че след обнародването на решението на КС и влизането му в сила НЗОК няма основание да..

обновено на 18.04.24 в 10:05