"За" и "против" добива на шистов газ в България - дискусия в студиото на "Нашият ден"

Протест на граждани против проучванията и добива на шистов газ в България.
Снимка: БГНЕС

Аз съм не по-малко еколог, каза заместник-директорът на Геологическия институт  на БАН доц. д-р Радослав Наков пред "Нашият ден", като уточни, че екологията не открива работни места, за разлика от геологията.

Припомняме ви и едно от първите му изявления по темата. На 19 юли 2011 година по повод на намерението на правителството да подпише договора с "Шеврон" "до броени дни" доц. д-р Радослав Наков направи следното изявление в медиите:
Евентуалното намиране на шистов газ е голям шанс за нашата икономика, който не бива да изпуснем.

Шистовият газ, образно казано, се намира в "кирпичена тухла", за да го извадим, трябва да я напукаме, това е основната разлика с природния газ, извлечен от порьозни скали, иначе по състав двата газа са идентични, няма допълнителна опасност, обясни Наков. Според него трябва да свикнем със сондажите и изкопите, независимо че те са "рани" върху ландшафта, и трябва да намерим начин за минимални нарушения върху околната среда.

Нашата земя се оказа не много богата на конвенционални находища на нефт и газ и понеже в природата всичко се компенсира с нещо друго, защо да не се окаже, че сме много богати на шистов газ? Ами нали ако се открие шистов газ, тогава няма да има повишения на цените на парното и на газа, аргументира се Наков.

Темата предизвика изключителна слушателска активност. Можете да прецените сами на колко от поставените въпроси беше даден отговор, като чуете в звуковия файл дискусията в “Нашият ден” с водещ Иво Христов и участници доц. Радослав Наков и Марияна Христова.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Симеон Идакиев на островите Галапагос

Симеон Идакиев като главен герой

Едва ли е нужно да представям Симеон Идакиев – дългогодишен журналист и пътешественик, автор на много филми и радиопредавания, на няколко книги и въобще – човек, който не обича да стои на едно място. В началото на този месец Симеон Идакиев отбеляза и два юбилея - 50 години „Атлас“ и 50 години журналистическа дейност. А юбилеите винаги са повод и за..

публикувано на 22.10.18 в 13:31
Доц. д-р Алексей Пампоров

За гордостта, омразата и раненото ни общество

Кой какво пише и какво казва? Какви знаци и какви белези остава това във времето? Ако изберем трите водещи стълба от последните дни, то те биха могли да се подредят така: „Локо София“ е над всичко, джендърите и соросоидите са адови създания, а едни „кресливи жени…“ и техните „…. уж болни деца“ клатят държавата... Заплахи, грубост и примитивизъм,..

публикувано на 22.10.18 в 12:28

Магия ли е химията?

През изминалата седмица малки изследователи забъркваха големи открития. Причината е Научната лаборатория за деца на Байер, която посрещна близо 1000 деца между 6 и 12-годишна възраст в София. Сега лабораторията се готви за своите малки изследователи от Пловдив и Варна. Сесиите в образователната инициатива са повече от тези в предишните издания на детската..

публикувано на 22.10.18 в 10:15
Райна Василева, Калина Станева и Живко Василев (отляво надясно)

„Моето семейство“: Живко и Райна Василеви

Гости: брат и сестра музиканти, сърцето на етно-джаз-уърлд формацията Outhentic – кавалджията Живко Василев и певицата и перкусионист Райна Василева. С тях говорим за музиката като начин на порастване, за смелостта да експериментираш със стиловете и за предстоящия им концерт в София Лайф Клуб в началото на ноември.

публикувано на 22.10.18 в 09:30

Бог е с нас

Повод за разговор ни дава новата книга на проф. Калин Янакиев, преподавател във Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, член на Международното общество за изследвания на средновековната философия. Спряхме се на това доколко ние сме с Христос и кое ни пречи да Го изберем. Има разбира се и случаи, в които си мислим, че сме христови, но с..

публикувано на 21.10.18 в 08:05