"За" и "против" добива на шистов газ в България - дискусия в студиото на "Нашият ден"

Протест на граждани против проучванията и добива на шистов газ в България.
Снимка: БГНЕС

Аз съм не по-малко еколог, каза заместник-директорът на Геологическия институт  на БАН доц. д-р Радослав Наков пред "Нашият ден", като уточни, че екологията не открива работни места, за разлика от геологията.

Припомняме ви и едно от първите му изявления по темата. На 19 юли 2011 година по повод на намерението на правителството да подпише договора с "Шеврон" "до броени дни" доц. д-р Радослав Наков направи следното изявление в медиите:
Евентуалното намиране на шистов газ е голям шанс за нашата икономика, който не бива да изпуснем.

Шистовият газ, образно казано, се намира в "кирпичена тухла", за да го извадим, трябва да я напукаме, това е основната разлика с природния газ, извлечен от порьозни скали, иначе по състав двата газа са идентични, няма допълнителна опасност, обясни Наков. Според него трябва да свикнем със сондажите и изкопите, независимо че те са "рани" върху ландшафта, и трябва да намерим начин за минимални нарушения върху околната среда.

Нашата земя се оказа не много богата на конвенционални находища на нефт и газ и понеже в природата всичко се компенсира с нещо друго, защо да не се окаже, че сме много богати на шистов газ? Ами нали ако се открие шистов газ, тогава няма да има повишения на цените на парното и на газа, аргументира се Наков.

Темата предизвика изключителна слушателска активност. Можете да прецените сами на колко от поставените въпроси беше даден отговор, като чуете в звуковия файл дискусията в “Нашият ден” с водещ Иво Христов и участници доц. Радослав Наков и Марияна Христова.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер в Брюксел по време на обиколката на британския премиер в отчаян опит да предоговори условията по Брекзит

Свършиха ли резервните планове за Брекзит?

Дългосрочна криза, парализирана политическа класа и общество е разединено подобно на българското веднага след падането на Живков – така обобщиха ситуацията, в която се намира Великобритания Любомир Кючуков, бивш зам.-министър на външните работи и бивш посланик на България в Лондон, Ели Хауърд, бивша директорка на българската секция на Би Би Си, и..

публикувано на 12.12.18 в 10:57
Костадин Николов в студиото на

Пътят към планината е път към себе си

В Международния ден на планините, който се отбелязва от 2003 г. и цели устойчивото развитие на планинските региони, се срещаме с пътешественика и разказвач Костадин Николов. Първата планинска дестинация, към която ни отвежда събеседникът в „Нашият ден“ са Родопите, които опознава още от дете, защото израства във Велинград. Именно от родния си град на 20..

публикувано на 11.12.18 в 16:26

Вера Ганева: Искам да разкажа за всички онези добри хора, които са помагали в живота ми

На 20 години започнах работа. Всички ми помагаха и ме насърчаваха да уча нови неща. През целия ми живот, когато съм била зле, се е намирал някой, който да ми подаде ръка. Винаги. Обичах да чета и все още обичам. Трудно си намирам интересни книги, обичам романи. Съседите знаят и винаги ми оставят прочетеното от тях, звънят и ми дават книги, и в пощенската..

публикувано на 11.12.18 в 14:55

Антон Ганев: Моята история е моята леля

Чухме поканата да изпратим истории за доброто заедно с моята леля. Моята история е самата Тя. На 66 години е, само с петнайсет повече от мен, но когато загубих майка си като дете, ме отгледа с цялата любов, на която едно младо момиче с такова сърце е способно. Съвсем сигурен съм, че заради мен никога не се ожени и всъщност баща ми без нея (защото нямаше..

публикувано на 11.12.18 в 14:50

Петя Накова: В жените има много сила и смелост

Във времето, в което разказваме истории за доброто, избрахме да говорим с Петя Накова за книгата и „Годината на осемте химии“. В нея авторката разказва истории за злото, но пък с добър край. Истинските разкази на жени, които са чули диагнозата рак на гърдата и са успели да се преборят с коварната болест разкриват всичко за миговете си на отчаяние,..

публикувано на 11.12.18 в 13:40