"За" и "против" добива на шистов газ в България - дискусия в студиото на "Нашият ден"

Протест на граждани против проучванията и добива на шистов газ в България.
Снимка: БГНЕС

Аз съм не по-малко еколог, каза заместник-директорът на Геологическия институт  на БАН доц. д-р Радослав Наков пред "Нашият ден", като уточни, че екологията не открива работни места, за разлика от геологията.

Припомняме ви и едно от първите му изявления по темата. На 19 юли 2011 година по повод на намерението на правителството да подпише договора с "Шеврон" "до броени дни" доц. д-р Радослав Наков направи следното изявление в медиите:
Евентуалното намиране на шистов газ е голям шанс за нашата икономика, който не бива да изпуснем.

Шистовият газ, образно казано, се намира в "кирпичена тухла", за да го извадим, трябва да я напукаме, това е основната разлика с природния газ, извлечен от порьозни скали, иначе по състав двата газа са идентични, няма допълнителна опасност, обясни Наков. Според него трябва да свикнем със сондажите и изкопите, независимо че те са "рани" върху ландшафта, и трябва да намерим начин за минимални нарушения върху околната среда.

Нашата земя се оказа не много богата на конвенционални находища на нефт и газ и понеже в природата всичко се компенсира с нещо друго, защо да не се окаже, че сме много богати на шистов газ? Ами нали ако се открие шистов газ, тогава няма да има повишения на цените на парното и на газа, аргументира се Наков.

Темата предизвика изключителна слушателска активност. Можете да прецените сами на колко от поставените въпроси беше даден отговор, като чуете в звуковия файл дискусията в “Нашият ден” с водещ Иво Христов и участници доц. Радослав Наков и Марияна Христова.