Радиоенциклопедия „Тайните на човешкото тяло”: Отношението към човешкото тяло в различни култури и религии

Снимка: Архив
Може би в Азия най-задълбочено са проникнали в тайните на човешкото тяло. За него се говори още в свещените писмени паметници на индуизма, Ведите - в Химна за Поруша в Риг Веда и в Химна за човешкото тяло в Атхарва Веда, който се смята за най-древното описание на нашия организъм. До какви прозрения са достигнали будистите и китайските лечители? Какви са представите за физическа красота? Когато става дума за божественото начало на човешкото тяло, как да си обясним наличието на косми по него, което ни доближава до животните? Ще стане дума и за човешкото тяло в изкуството - какво е позволено и какво е забранено да се изобразява от анатомията на човека, според различните религии. Кой наш орган най-често вдъхновява творците да го пресъздават и защо?
Ще чуете доц. Милена Братоева, индолог от Центъра за източни езици и култури, Людмила Класанова, която изследва будистката култура в Индия и Тибет, япониста доц. Нако Стефанов, Александра Ивойлова, уредник на еврейския исторически музей „Шалом” в сградата на софийската синагога, Кемал Рашид, имам в пловдивската Джумая джамия, както и д-р Емил Илиев, практикуващ китайска медицина, дерматолога д-р Жана Казанджиева, офталмолога Веселин Даскалов.


ВИЖТЕ ОЩЕ

На гости при берберите и звездите в Южното полукълбо

Камили, сприятелили се от хилядолетия с пясъчните дюни на Сахара и извисяващите се наоколо Атласки планини. Живописни килими, цветове и аромати, оживели сякаш от приказните страници на „1001 нощ“. Странни на пръв поглед джамии, увенчани неслучайно с три различни по големина топки в името на религиозната толерантност... Това е само бегли щрихи от една..

публикувано на 19.07.18 в 17:05

Обезлюдяващи села със стряскащи имена

Близо 600 български села са изчезнали от картата на страната. Това сочи статистиката. Цифрите показват, че 571 села от общо 5 000 са или напълно обезлюдени или с по един жител. По този път вървят и селата Вещица, Краводер, Кривонос, Ребро, Гърло, Непразненци, Държава, Углярци, Мишеморков хан, Недоклан, Дупините и още много други. Тези села също имат..

публикувано на 19.07.18 в 14:10

Неподозираните възможности на човешкото тяло

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Radioenciklopediq/111020_Choveshkoto tialo_3.mp3 Какви способности на човешкия организъм все още нямат обяснение? Какво не знаем за връзката между тяло и дух. Какво ни разкрива йога? Реална ли е способността на някои йоги да мултиплицират физическото си тяло и то да бъде видяно на различни места в едно и също време? Какво..

публикувано на 19.07.18 в 08:05
Соломон Паси (вляво) и доц. Здравко Попов

Исак Паси – просветителят, будителят

90-годишнината от рождението на проф. Исак Паси не е от най-фанфарните събития на тази година, но в същото време задължава да активираме интелектуалната си памет, за да отдадем дължимото на един човек, посветил се с цялото си същество на науката, честността на разума и справедливостта на академичните дела. Няма съмнение, проф. Исак Паси е сред българските..

публикувано на 18.07.18 в 17:10

Доводите „за” и „против”

Защо астрономът Джо Рао от планетариума „Хейдън” в Ню Йорк предизвика скандал с твърдението си, че зодиакалните знаци се различават с цял месец спрямо установените отпреди две хилядолетия, но използвани все още в наши дни? По какво се различава Тропическият от Сидериалният зодиак и как това е свързано с космическите влияния на различни небесни..

публикувано на 18.07.18 в 16:55