Радиоенциклопедия „Тайните на човешкото тяло”: Отношението към човешкото тяло в различни култури и религии

Снимка: Архив
Може би в Азия най-задълбочено са проникнали в тайните на човешкото тяло. За него се говори още в свещените писмени паметници на индуизма, Ведите - в Химна за Поруша в Риг Веда и в Химна за човешкото тяло в Атхарва Веда, който се смята за най-древното описание на нашия организъм. До какви прозрения са достигнали будистите и китайските лечители? Какви са представите за физическа красота? Когато става дума за божественото начало на човешкото тяло, как да си обясним наличието на косми по него, което ни доближава до животните? Ще стане дума и за човешкото тяло в изкуството - какво е позволено и какво е забранено да се изобразява от анатомията на човека, според различните религии. Кой наш орган най-често вдъхновява творците да го пресъздават и защо?
Ще чуете доц. Милена Братоева, индолог от Центъра за източни езици и култури, Людмила Класанова, която изследва будистката култура в Индия и Тибет, япониста доц. Нако Стефанов, Александра Ивойлова, уредник на еврейския исторически музей „Шалом” в сградата на софийската синагога, Кемал Рашид, имам в пловдивската Джумая джамия, както и д-р Емил Илиев, практикуващ китайска медицина, дерматолога д-р Жана Казанджиева, офталмолога Веселин Даскалов.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Направи място на бабата!

Можете да чуете подобни реплики в обществения транспорт например. Колкото и да са добронамерени, винаги се сепвам от това фамилиарно „роднинско“ назоваване на напълно непознат човек. Зная, че и други споделят смущението ми, което обаче не променя генерално картината. Чичо, леля, батко, кака са в редовно обращение   в речта на българина. За..

публикувано на 13.11.18 в 16:45
Остров св. Анастасия

На остров Света Анастасия

До остров Света Анастасия туристите обикновено отиват през лятото, при много слънчево време. Как живее островът през есента? Как изглежда при бури? А как звучи? Да, островът наистина звучи и тътне. Знае го управителят Павлин Димитров. Той познава в различни ситуации това удивително късче земя сред водата. Има желание, наред с богатата културна програма..

публикувано на 13.11.18 в 15:01
Крепостта Хисарлъка

Есенни маршрути в Кюстендил

Искате да се порадвате на очарователната есен в по-топъл район на страната? Тогава тръгнете към Кюстендил. Ива Брусарска, главен експерт в отдел „Туризъм“ в общината е готова да разказва дълго и с любов за града и неговите забележителности. За много жители на Кюстендил хълмът Хисарлъка е любимо място за разходки. Намира се на 2 км югоизточно..

публикувано на 13.11.18 в 12:45

Радиоенциклопедия „Българското читалище – по устава на времето”: Криза и възземане в свободна България

Енергията на прохождащата млада държава е насочена към създаване на институции и закони, а свободните граждани се впускат в политиката и предприемачеството. Читалищата остават на заден план за повече от десетилетие. За някои от тях кризата започва още по-рано – по време на подготовката и избухването на Априлското въстание, защото тъкмо..

публикувано на 13.11.18 в 09:35
Борислав Митов, носител на награда „Еврика“ за най-добър млад фермер

Еврика! Успешни българи: Борислав Митов

Борислав Митов е носител на наградата „Еврика“ за 2015 год. за най-добър млад фермер. За него земеделието е наследствен поминък. Баща му Божидар Митов - известен зърнопроизводител в Североизточна България,   и сега продължава да оре и сее големи площи. Синът е достоен наследник на бащата. За това говорят и останалите му награди за  нови технологии и..

публикувано на 12.11.18 в 17:05