Радиоенциклопедия „Тайните на човешкото тяло”: Отношението към човешкото тяло в различни култури и религии

Снимка: Архив
Може би в Азия най-задълбочено са проникнали в тайните на човешкото тяло. За него се говори още в свещените писмени паметници на индуизма, Ведите - в Химна за Поруша в Риг Веда и в Химна за човешкото тяло в Атхарва Веда, който се смята за най-древното описание на нашия организъм. До какви прозрения са достигнали будистите и китайските лечители? Какви са представите за физическа красота? Когато става дума за божественото начало на човешкото тяло, как да си обясним наличието на косми по него, което ни доближава до животните? Ще стане дума и за човешкото тяло в изкуството - какво е позволено и какво е забранено да се изобразява от анатомията на човека, според различните религии. Кой наш орган най-често вдъхновява творците да го пресъздават и защо?
Ще чуете доц. Милена Братоева, индолог от Центъра за източни езици и култури, Людмила Класанова, която изследва будистката култура в Индия и Тибет, япониста доц. Нако Стефанов, Александра Ивойлова, уредник на еврейския исторически музей „Шалом” в сградата на софийската синагога, Кемал Рашид, имам в пловдивската Джумая джамия, както и д-р Емил Илиев, практикуващ китайска медицина, дерматолога д-р Жана Казанджиева, офталмолога Веселин Даскалов.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Людмил Леонидов, Радка Казанджиева, Огняна Маждракова-Чавдарова и Румен Леонидов

Премълчаните събития и факти от живота и гибелта на Васил Лъвский

Акцентите в предаването са свързани с последните проучвания на българските историци, изследващи трагичната съдба на Васил Иванов Кунчев. Поканил съм доц. д-р Огняна Маждракова-Чавдарова, чиято книга „Васил Левски сред своите в родината и отвъд Дунава“ току-що излезе. В нея авторката за първи път обяснява как 24-годишният дякон Игнатий се превръща във..

публикувано на 20.02.19 в 17:10
Дончо Папазов

Дончо Папазов за „Невъзможният път“ и за това кога човек тръгва по трудните пътища

„Човек пътува със спомени“. Парадоксалното е, че това са думи на един човек, който през целия си живот не е седял на едно място.   Става въпрос за Дончо Папазов - мореплавател и един от първите български леководолази, човек, който се определя като мечтател и късметлия. Няма как да не сте чували за неговите приключения –   със съпругата си..

публикувано на 20.02.19 в 08:35

За Апостола смирено и искрено

Можем ли да говорим за героите си без да крещим. Можем ли да разкажем на децата си за техния живот и подвизи без фалшива патетика. Умеем ли да провидим истинския им образ отвъд потока даровити, но и бездарни, кичозни, нагли, просташки интерпретации и долнопробни присламчвания към обаянието им. Какви думи и какъв тон подхождат на истинските ни чувства и..

публикувано на 19.02.19 в 17:10

Радиоенциклопедия „Апостолът и Свободата“: Заветите на Левски: дух и морал

За Къкринската Голгота на Апостола, за тефтерчето му с „Народе“ и последвалите го четири въпросителни, за отчетността в харченето на народни пари, за заветите останали в неговите писма и документи и дали ги следваме говорим с Васил Василев – председател на Общобългарския комитет „Васил Левски“, проф. Иван Стоянов – председател на фондацията „Васил..

публикувано на 19.02.19 в 10:31
Марио Иванов

По следите на един музеен експонат от IV век

Реставрирана стъклена чаша от IV век е един от онези 250 експоната, представени в 12-тата национална изложба „ Българска археология 2018 “, която се откри преди дни в Националния археологически институт с музей. Става въпрос за луксозна стъклена чаша от IV век век, изключително фина изработка, открита в некропол до Ямбол. Според д-р Марио Иванов..

публикувано на 18.02.19 в 15:35