Радиоенциклопедия „Тайните на човешкото тяло”: Отношението към човешкото тяло в различни култури и религии

Снимка: Архив
Може би в Азия най-задълбочено са проникнали в тайните на човешкото тяло. За него се говори още в свещените писмени паметници на индуизма, Ведите - в Химна за Поруша в Риг Веда и в Химна за човешкото тяло в Атхарва Веда, който се смята за най-древното описание на нашия организъм. До какви прозрения са достигнали будистите и китайските лечители? Какви са представите за физическа красота? Когато става дума за божественото начало на човешкото тяло, как да си обясним наличието на косми по него, което ни доближава до животните? Ще стане дума и за човешкото тяло в изкуството - какво е позволено и какво е забранено да се изобразява от анатомията на човека, според различните религии. Кой наш орган най-често вдъхновява творците да го пресъздават и защо?
Ще чуете доц. Милена Братоева, индолог от Центъра за източни езици и култури, Людмила Класанова, която изследва будистката култура в Индия и Тибет, япониста доц. Нако Стефанов, Александра Ивойлова, уредник на еврейския исторически музей „Шалом” в сградата на софийската синагога, Кемал Рашид, имам в пловдивската Джумая джамия, както и д-р Емил Илиев, практикуващ китайска медицина, дерматолога д-р Жана Казанджиева, офталмолога Веселин Даскалов.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Мартин Рачев

Еврика! Успешни българи: Мартин Рачев

Той е само на 26, а вече има предложения за работа от световноизвестни IT фирми. Казва се Мартин Рачев и е на 26 години. Три последователни години е стипендиант на фондация „Еврика“. В момента е асистент по Приложна математика във Факултета по приложна математика и информатика на Техническия университет, София. Завършил е математическата гимназия „Гео..

публикувано на 24.09.18 в 17:05
На 23 септември по случай 110-годишнината от обявяването на независимостта на България, община Велико Търново, Регионален исторически музей и „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД организират историческа възстановка „Посрещане на Княз Фердинанд I  в Търново и обявяване Независимостта на България“ и атракционно пътуване с „Корона експрес“ – ретро влак с парен локомотив.

По стъпките на българската държавност във Велико Търново

Регионалният исторически музей във Велико Търново поднася празнична изненада за жителите и гостите на града. По случай 110 години от обявяването на независимостта на България екипът на музея предлага тематични обиколки „По стъпките на българската държавност“. Маршрутът преминава по знакови историческите места, свързани с българската държавност..

публикувано на 21.09.18 в 16:45

Да подгоним дивото

За мнозина е безсмислено занятие да бъдат броени дивите зайци и другите животни в ловните полета. Таксациите обаче дават важни сведения за състоянието на природата и на дивеча, който живее в нея. Казано по научному – за биоразнообразието и неговото значение за успешния лов – за тези неща си говорим със Стоян Николов, Герасим Герасимов и Росен Мирчев,..

публикувано на 21.09.18 в 16:35

Огледалните неврони

Понятието „огледални неврони“ се появява за първи път след изследванията на италианеца Джакомо Ризолати и един негов колега в невробиологичната лаборатория на университета в Парма, когато е регистрирана специфичната дейност на нервни клетки в предните дялове на мозъчната кора, свързани с двигателната активност и езиковите умения. По-късно се оказва, че те..

публикувано на 21.09.18 в 09:00

Виртуалната реалност – между магия и мания

Обичайно свързваме термина „виртуална реалност“ с някакъв нереален свят, роден и управляван с помощта на информационните технологии, въпреки че напоследък редица изследователи в тази област предпочитат да го заместват с по-неутралните „виртуална среда“ и „виртуален свят“, за да избегнат свръхочакванията, създавани от него като алтернатива. Но кога се..

публикувано на 20.09.18 в 17:05