В дебат за толерантността днес “Да пием турско кафе”

Под този надслов журналистическото сдружение “Балкански форум” организира в Столична библиотека разговор за толерантността към “другия” и “различния” в зала със символичното име “Вяра”. Проекта ще представят довечера колеги, между които е и Таня Мангалакова, която каза в ефира на „Нашият ден”:
Това е проект за толерантност и неслучайно го представяме преди изборите, тъй като все говорим за нея, но тя си остава на ниво празни лозунги. Всъщност нашият подход към толерантността е артистичен. Ние започнахме да изследваме наследството от Османската империя, защото оттам идва традицията да се пие кафе в джезве. Проведохме едни проучвания и пътувания на наши членове и активисти от района на Родопите, Лудогорието, Стара планина и София, за да видим до каква степен в днешното ежедневие на българина е запазена традицията и дали не е превърната само в туристическа атракция.
Намерихме нещо интересно. В смесените региони, където има турци, например в гр. Исперих, в Кърджали, в Разград, в Балчик, вече няма място в града, където да пием турско кафе. В Златоград го сервират едно “кафе на пясък въртяно”, което си е старото турско кафе. Кафето на пясък е по-скоро туристическа атракция, както е в Търново и Етъра. В днешно време нашите, българските турци са си запазили традицията само вкъщи. Тоест те си уважават традицията.
Тъй като проектът използва изключително Интернет и социалните мрежи, ние създадохме една онлайн брошура и получихме доста интересни коментари и поздравления. Най-вече хората са харесали нашия подход към темата за толерантността. Каквото и да говорим - предразсъдъци към турци и мюсюлмани има, обаче същевременно хората си пият турско кафе. Това е парадокс като този по курортите. Представяме си ги уж с фесове , но по техните курорти много ни харесва. Връщаме се от почивка и пак започваме да мърморим. Това се дължи на взаимното непознаване между нас.
Кафето е символ.Кафето е една фантастична платформа да се съберем, да си поговорим, да се разберем като хора. То е задължително в Родопите, в Лудогорието. Когато човек отиде там, веднага му сервират кафе. Радвам се, че в исперихското село Девинци, продаваха филджани - чашките без дръжки за турско кафе и то само по 90 ст. Подариха ни, защото в София няма откъде да си купиш такива чашки. Девинци ги купили, защото имало поръчка за изработката им от нашия завод в Нови Пазар за Саудитска Арабия. Така че по места хората са си абсолютно толерантни и нямат проблеми. Връзката се къса на ниво политици.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Надя Славова, Мартина Кръстева и Дияна Христова (отляво надясно)

Пътуващите добродейци се отправят към забравени села

Хора с добри сърца и желание да дарят топлина се обединяват в социалните мрежи, за да осъществят едно необикновено пътуване. Неговата крайна цел са отдалечените села от Средна Дунавска равнина, чиито обитатели са често забравени от небето, а някои от тях не могат да си осигурят дори най-необходимите хранителни продукти, заради липса на финансови средства...

публикувано на 15.10.18 в 13:10
Мартина Кръстева, Стефан Лазаров и Елена Йорданова (отляво надясно)

Кариера с кауза – здраве без пауза

В студиото на „Нашият ден“ търсим добрите примери с участието на Елена Йорданова и Стефан Лазаров, организатори на шестото издание на форум „Кариера с кауза”, който тази година ще премине под наслов „Здраве без пауза“. „Идеята ни беше да се фокусираме върху това, че каквато и кариера или кауза да избереш, със сигурност това отнема страшно много енергия..

публикувано на 15.10.18 в 12:33

Жените от малките селца

Със света през погледа на жените, които само в малките селца можем да открием, ви срещаме в „Нашият ден“.  Образът на онази жена, която сте виждали във всяко българско село, независимо от възрастта, диалекта и материалното й благополучие, носи сякаш винаги едно и също послание, неуловимо, но за сърцето категорично ясно.  Ще ви срещнем, първо, с..

публикувано на 15.10.18 в 11:05

Да те назидават, когато критикуваш

Да те назидават, когато критикуваш, и има ли общественото мнение право на контрол върху действията и бездействията на управляващите. За това, както за това (не)възстановимо ли е доверието във властта и заслужава ли го тя, говорим в „Нашият ден“ със социолога Стефан Георгиев и политолога Стойчо Стойчев. Повече в звуковия файл.

публикувано на 15.10.18 в 10:51
Нина Цанева и Петя Раева (вдясно)

„Зелената линия“ на Петя Раева, която можем да споделим в ежедневието си

В Международния ден на затлъстяването – 11 октомври – в „Нашият ден“ гостува Петя Раева – бивш депутат, политик, който вече не се нуждае от представяне, след като направи своеобразна революция с възгледа си за здравословен начин на живот и със своя режим на хранене, представени в двете части на книгата и „Радостта от храненето“. В студиото разговаряхме за..

публикувано на 15.10.18 в 10:20