В дебат за толерантността днес “Да пием турско кафе”

Под този надслов журналистическото сдружение “Балкански форум” организира в Столична библиотека разговор за толерантността към “другия” и “различния” в зала със символичното име “Вяра”. Проекта ще представят довечера колеги, между които е и Таня Мангалакова, която каза в ефира на „Нашият ден”:
Това е проект за толерантност и неслучайно го представяме преди изборите, тъй като все говорим за нея, но тя си остава на ниво празни лозунги. Всъщност нашият подход към толерантността е артистичен. Ние започнахме да изследваме наследството от Османската империя, защото оттам идва традицията да се пие кафе в джезве. Проведохме едни проучвания и пътувания на наши членове и активисти от района на Родопите, Лудогорието, Стара планина и София, за да видим до каква степен в днешното ежедневие на българина е запазена традицията и дали не е превърната само в туристическа атракция.
Намерихме нещо интересно. В смесените региони, където има турци, например в гр. Исперих, в Кърджали, в Разград, в Балчик, вече няма място в града, където да пием турско кафе. В Златоград го сервират едно “кафе на пясък въртяно”, което си е старото турско кафе. Кафето на пясък е по-скоро туристическа атракция, както е в Търново и Етъра. В днешно време нашите, българските турци са си запазили традицията само вкъщи. Тоест те си уважават традицията.
Тъй като проектът използва изключително Интернет и социалните мрежи, ние създадохме една онлайн брошура и получихме доста интересни коментари и поздравления. Най-вече хората са харесали нашия подход към темата за толерантността. Каквото и да говорим - предразсъдъци към турци и мюсюлмани има, обаче същевременно хората си пият турско кафе. Това е парадокс като този по курортите. Представяме си ги уж с фесове , но по техните курорти много ни харесва. Връщаме се от почивка и пак започваме да мърморим. Това се дължи на взаимното непознаване между нас.
Кафето е символ.Кафето е една фантастична платформа да се съберем, да си поговорим, да се разберем като хора. То е задължително в Родопите, в Лудогорието. Когато човек отиде там, веднага му сервират кафе. Радвам се, че в исперихското село Девинци, продаваха филджани - чашките без дръжки за турско кафе и то само по 90 ст. Подариха ни, защото в София няма откъде да си купиш такива чашки. Девинци ги купили, защото имало поръчка за изработката им от нашия завод в Нови Пазар за Саудитска Арабия. Така че по места хората са си абсолютно толерантни и нямат проблеми. Връзката се къса на ниво политици.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Костадин Николов в студиото на

Пътят към планината е път към себе си

В Международния ден на планините, който се отбелязва от 2003 г. и цели устойчивото развитие на планинските региони, се срещаме с пътешественика и разказвач Костадин Николов. Първата планинска дестинация, към която ни отвежда събеседникът в „Нашият ден“ са Родопите, които опознава още от дете, защото израства във Велинград. Именно от родния си град на 20..

публикувано на 11.12.18 в 16:26

Вера Ганева: Искам да разкажа за всички онези добри хора, които са помагали в живота ми

На 20 години започнах работа. Всички ми помагаха и ме насърчаваха да уча нови неща. През целия ми живот, когато съм била зле, се е намирал някой, който да ми подаде ръка. Винаги. Обичах да чета и все още обичам. Трудно си намирам интересни книги, обичам романи. Съседите знаят и винаги ми оставят прочетеното от тях, звънят и ми дават книги, и в пощенската..

публикувано на 11.12.18 в 14:55

Антон Ганев: Моята история е моята леля

Чухме поканата да изпратим истории за доброто заедно с моята леля. Моята история е самата Тя. На 66 години е, само с петнайсет повече от мен, но когато загубих майка си като дете, ме отгледа с цялата любов, на която едно младо момиче с такова сърце е способно. Съвсем сигурен съм, че заради мен никога не се ожени и всъщност баща ми без нея (защото нямаше..

публикувано на 11.12.18 в 14:50

Петя Накова: В жените има много сила и смелост

Във времето, в което разказваме истории за доброто, избрахме да говорим с Петя Накова за книгата и „Годината на осемте химии“. В нея авторката разказва истории за злото, но пък с добър край. Истинските разкази на жени, които са чули диагнозата рак на гърдата и са успели да се преборят с коварната болест разкриват всичко за миговете си на отчаяние,..

публикувано на 11.12.18 в 13:40
Галерия

Историческа разходка из улица „Хан Крум“ в София

В рамките на това издание на рубриката „Моята история“ на „Семейно радио“ ви предлагаме да се разходите с нас из една от най-емблематичните улици на София. Наш водач ще бъде Валя Попова. Тя е човек, влюбен в столицата, но е и своеобразен фланьор, който обикаля централните улици на града и се опитва през обектива на своя фотоапарат да запечата духа на..

публикувано на 11.12.18 в 12:10