Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събитията в Сирия през погледа на журналиста Мохамед Халаф

Младежи в Сирия протестират срещу управлението на президента Башар Асад.
Снимка: ЕПА / БГНЕС
В края на миналата седмица сирийският президент Башар Асад предупреди в интервю, че с действията си може да предизвика “земетресение” в региона. Той подчерта, че Сирия не може да бъде сравнявана с Египет, Тунис и Йемен, че в Сирия не може да бъде приложен либийския сценарии. Сирия се намира в много тежка ситуация. Все повече се усилват процесите на недоволство спрямо Асад.
От 7 месеца се ползват всички сили за тормоз - армията, службите, други военни формации. Около 20-30 хиляди са изчезналите. Асад трябваше да търси друго решение, не в заплашване на света с дестабилизация и войни, а да търси начин да тръгне към реформи. Той много подробно проучва опита на бившите комунистически страни, когато те започнаха кръглите маси след напускането на властта. Той много добре знае, че всякакви преговори с опозицията ще доведат до разпад. Асад има възможност да ползва Хизбула, който предизвика различни неприятни събития и в Ливан, а не само в Израел.
Той може да предизвика лоши събития и вътре в Ирак, защото има и други инструменти срещу американската армия. Асад може да направи всичко това, но то няма да му помогне. Напротив, така се предизвика реакцията не само на сирийския народ, а и на другите арабски държави срещу него. Сега той се опитва да отбягва проблема, въпреки че е ясно, че са необходими реформи, които да доведат до изчезването на еднопартийната система, както това беше в бившите социалистически държави. Няма начин в ерата на глобализацията да живее диктатура. Арабският свят не е изолиран от света.
Глобализираната младеж иска да живее по друг начин, не търпи смазване на правата си. Въпросът не е само политически, а е на реализация. Младежта, която представлява близо 65% от населението вече не търпи такъв начин на управление. Те търсят други ценности. Лошото е, че Сирия опитва със Северна Корея и съдействието на Иран да създаден предпоставки за притежаване на атомно оръжие, което да ги прави силни. МААЕ вече констатира това. Не вярвам, че новия свят ще позволи на диктаторите да притежават атомна сила.
В новите условия при инспекциите е трудно да се укрият нещата. Това не са нормални държави, в които може да се позволи да застрашават сигурността на целия свят. Много трудно може да се направи прогноза за развоя на събитията в Сирия. Ако гледаме избора на Преходния съвет на Либия и избирането на новия премиер-експерт, ние сме обнадеждени. Изборът беше много точен. Това ни дава надежди.
Сигурен съм, че Асад ще падне рано или късно, но не знам кога. В Сирия населението е разделено по етнически, религиозни и сектантски принципи и това ще доведе до дестабилизация и вътрешна гражданска война. Проблемите между арабските държави са различни. Общото е, че властта се заблуждава, че може да продължи така, а това не може да стане.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В очакване на третото издание на Technovation

Третото издание на "Техновейшън" (Technovation) се очаква да стартира скоро, събирайки вниманието на иноваторите и ентусиастите в технологичния сектор. Рубриката “Денят делово“ на предаването е посветена на предстоящото събитие, гост е Таня Кръстева, главен редактор на списание "Мениджър“. Кръстева подчертава важността на технологичния сектор за..

обновено на 18.04.24 в 15:12

Симеон Ананиев: Увеличението на цените в БДЖ е оправдано, но услугата си остава некачествена

Националният железопътен превозвач БДЖ обяви, че се налага промяна в цените на билетите за пътуване с влак. Причината за това е драстичното увеличение на разходите на дружеството през последните няколко години. Според официално изявление от държавните железници, увеличението ще бъде средно от около 20% и ще влезе в сила от 7 май 2024 година ...

обновено на 18.04.24 в 12:38

Започва кариерен форум за бъдещи енергетици

Кариерният форум "Презареди кариерата си" 2024 представлява изключително значимо събитие в България, целящо да представи възможностите за професионално развитие във възобновяемата енергетика. Организиран от сдружение "Соларна Академия България" и M3 Communications Group, Inc., този форум събира водещи представители от енергийния сектор, държавната..

обновено на 18.04.24 в 12:14

Защо децата трябва да започват четенето със съвременни автори и теми?

В ефира на "Нашият ден, Виктория Бешлийска , известна писателка и авторка на два обичани български романа  "Глина" и "Сърце" , сподели своето мнение по няколко актуални теми.  Тя изрази загрижеността си относно програмата, особено в областта на литературата и другите разказвателни предмети в училищата, като отбеляза, че децата се чувстват..

обновено на 18.04.24 в 11:38

Да рециклираш "ценната пластмаса" в домашни условия

Свикнали сме да възприемаме пластмасата като вредител, който задушава природата. Организацията "Ценна пластмаса" има за цел да промени тази представа. Как битовите пластмасови отпадъци и натрупаните вкъщи найлонови торбички могат да заживеят нов живот – в "Нашият ден" разказва Георги Балинов . "Гледах на пластмасата като на нещо много..

публикувано на 18.04.24 в 10:49