Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аларма Пънк Джаз 6 ½ - двудневен ъндърграунд фестивал на втория етаж

Група „Мазут” (Русе + Троян + Свищов = София). Бандата ще излезе за втори път на „Аларма”, закривайки мини-фестивала малко преди полунощ в петък.
Снимка: личен архив на групата

Фестивалът „Аларма Пънк Джаз” на програма „Христо Ботев” продължава с пълна сила и през ноември – с някои стари и някои нови познайници от балканската ъндърграунд сцена. Междинното 6 ½ издание ще се проведе на ключовите дати 10 и 11 ноември, т.е. навръх 22-ата годишнина от една доста съмнителна Промяна и на рождения ден на Вонегът. Датите съвсем не са случайни, тъй като антиутопичният тон е важен елемент в музиката на всяка една от групите.
Мини-фестът ще започне с гръцката пост-пънк/инди-рок банда The No Sin, чиято вокалистка Лиа Йока е още преподавател към катедра „История на изкуството” в Солунския универскитет и активист от Групата за солидарност с имигрантите „Кландестина”. Музиката на The No Sin носи енергията на Пати Смит и политическите послания на Джело Биафра. Чисто като звук е най-близо да американския гаражен рок от 90-те, но едновременно с това на ниво текстове е част именно от нашата – гръцката, българската, балканската – антиутопична реалност. След тях на сцената ще излязат „Ша Ша” – вече в електрически вариант. Това ще е и радиопремиерата на електрическите „Ша-Ша”.
На 11 ноември купонът на втория етаж на „Лавеле” 19 продължава от 21 ч. със сайбър-пънк психопатите MAZUT (Русе-Троян-Свищов) и Da Small TragoediaZ, почетни участници на първия Aнти-Fа фестивал у нас „Аларма срещу расизима и дискриминацията”, заиграващи се с демоничните символи на нацизма, но изповядващи точно противоположните идеи – от рагтайм, или „американска черна музика”, до блек метъл, „черната музика на европейския север”, по думите на фронтмена им Теди Манол.
Главна атракция на вечерта и основни гости на фестивала ще бъдат музикантите от хърватския спейс-джаз/психеделик/пост-рок квартет FJODOR – група, която много ще допадне на феновете на Man Zero от Загреб и Hesus Attor от Риека, герои на предишни издания на „Аларма Пънк Джаз”. В момента FJODOR правят второ турне-промоция на новия си албум Riding Through The Black Hole (2011). Първото беше през лятото – с над 20 концерта в Дания, Финландия, Литва, Латвия, Естония, Русия, Чехия и Унгария, а настоящото обхваща главно Балканите. FJODOR творят мрачна атмосферична инструментална музика, която на моменти прилича на краут-рок, на моменти на инди-джаз, а на моменти в нея изпъкват дори балкански и други ориенталснки мотиви. Големи съвместни турнета досега са правили заедно с датчаните The Univerzals и със словенците Coma Stereo. В България идват за пръв път и са обещали да свирят повече от час и половина за феновете на „Аларма”.
Бар CODA пък e поредното знаково място за алтернативна култура в столицата, което „Аларма Пънк Джаз” включва в серията си „Звуково изобразяване на града”. Концертите, както си му е редът, ще се предават пряко по програма „Христо Ботев” на БНР, с изключение на този на The No Sin, който ще се излъчва по Радио София (94,5 FM). Началният час за днес е 19.00 (и в ефира на Радио София от 20.00 ч.), а за утре, 11 ноември – 21.00 (и в ефира на програма „Христо Ботев” от 21.20 до полунощ).

По публикацията работи: Цветан Цветанов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стефан Божков и Валери Чакалов

Стефан Божков и Валери Чакалов със съвместна нова излжба

В галерия "Ракурси" беше открита съвместната изложба на последните произведения на двама известни художници – Валери Чакалов и Стефан Божков. От години те често показват работите си заедно и в експозициите ясно личи онова "свободно общуване" между творбите им, "разговорът", който протича между тях. Различни като изразни средства, те..

публикувано на 29.03.24 в 15:00

Пътеводител из римския свят от Марк Сидоний Фалкс и Джери Тонър

"Обиколете Римската империя в нейния разцвет с Марк Сидоний Фалкс и неговия придружител, не особено изтънчения брит, д-р Джери Тонър", приканват издателите на книгата "Голямата обиколка на Римската империя".  Изглежда, че авторите са двама, но всъщност е един в две роли. Д-р Джери Тонър, който е ръководител на Катедрата по класическа филология и..

публикувано на 29.03.24 в 13:29

24 часа театър – събитие за истински ценители!

Наближаването на Международния ден на театъра е идеален повод за начало на театралният маратон на "Алма Алтер". От сутринта на 30-и март до сутринта на 31-ви март  театърът ще бъде дом на любители на театъра, готови да се потопят в света на театралното изкуство и да преживеят неповторими емоции. Разговорът в "Нашият ден" с Мариела Димитрова ,..

обновено на 29.03.24 в 10:44

Поетичен спектакъл в чест на Иван Радоев

ДКТ "Иван Радоев" - Плевен представя на 30 март поетичния пърформанс "Един бял лист" по стихотворения на големия български поет и драматург Иван Радоев. Така ще отбележи 97 години от рождението му.  Спектакълът е по идея на Калоян Радоев, внук на поета, а режисурата е на Йордан Славейков. Участват: Иван Радоев-син, Антъни Пенев, Димитър Николов,..

публикувано на 29.03.24 в 10:40

Пианистът Виктор Костов: Вълнението е това, което остава скрито за публиката

В Световния ден на пианото в рубриката "Темите на деня" гостува талантливия млад пианист  Виктор Костов . Преди дни в зала "България" се случи един незабравим музикален спектакъл, който остави всички присъстващи изцяло пленени от виртуозното изпълнение на вълнуващи мелодии. Концертът, озаглавен "Магията на вариациите", представи изключителни..

обновено на 29.03.24 в 10:31