Аларма Пънк Джаз 6 ½ - двудневен ъндърграунд фестивал на втория етаж

Група „Мазут” (Русе + Троян + Свищов = София). Бандата ще излезе за втори път на „Аларма”, закривайки мини-фестивала малко преди полунощ в петък.
Снимка: личен архив на групата

Фестивалът „Аларма Пънк Джаз” на програма „Христо Ботев” продължава с пълна сила и през ноември – с някои стари и някои нови познайници от балканската ъндърграунд сцена. Междинното 6 ½ издание ще се проведе на ключовите дати 10 и 11 ноември, т.е. навръх 22-ата годишнина от една доста съмнителна Промяна и на рождения ден на Вонегът. Датите съвсем не са случайни, тъй като антиутопичният тон е важен елемент в музиката на всяка една от групите.
Мини-фестът ще започне с гръцката пост-пънк/инди-рок банда The No Sin, чиято вокалистка Лиа Йока е още преподавател към катедра „История на изкуството” в Солунския универскитет и активист от Групата за солидарност с имигрантите „Кландестина”. Музиката на The No Sin носи енергията на Пати Смит и политическите послания на Джело Биафра. Чисто като звук е най-близо да американския гаражен рок от 90-те, но едновременно с това на ниво текстове е част именно от нашата – гръцката, българската, балканската – антиутопична реалност. След тях на сцената ще излязат „Ша Ша” – вече в електрически вариант. Това ще е и радиопремиерата на електрическите „Ша-Ша”.
На 11 ноември купонът на втория етаж на „Лавеле” 19 продължава от 21 ч. със сайбър-пънк психопатите MAZUT (Русе-Троян-Свищов) и Da Small TragoediaZ, почетни участници на първия Aнти-Fа фестивал у нас „Аларма срещу расизима и дискриминацията”, заиграващи се с демоничните символи на нацизма, но изповядващи точно противоположните идеи – от рагтайм, или „американска черна музика”, до блек метъл, „черната музика на европейския север”, по думите на фронтмена им Теди Манол.
Главна атракция на вечерта и основни гости на фестивала ще бъдат музикантите от хърватския спейс-джаз/психеделик/пост-рок квартет FJODOR – група, която много ще допадне на феновете на Man Zero от Загреб и Hesus Attor от Риека, герои на предишни издания на „Аларма Пънк Джаз”. В момента FJODOR правят второ турне-промоция на новия си албум Riding Through The Black Hole (2011). Първото беше през лятото – с над 20 концерта в Дания, Финландия, Литва, Латвия, Естония, Русия, Чехия и Унгария, а настоящото обхваща главно Балканите. FJODOR творят мрачна атмосферична инструментална музика, която на моменти прилича на краут-рок, на моменти на инди-джаз, а на моменти в нея изпъкват дори балкански и други ориенталснки мотиви. Големи съвместни турнета досега са правили заедно с датчаните The Univerzals и със словенците Coma Stereo. В България идват за пръв път и са обещали да свирят повече от час и половина за феновете на „Аларма”.
Бар CODA пък e поредното знаково място за алтернативна култура в столицата, което „Аларма Пънк Джаз” включва в серията си „Звуково изобразяване на града”. Концертите, както си му е редът, ще се предават пряко по програма „Христо Ботев” на БНР, с изключение на този на The No Sin, който ще се излъчва по Радио София (94,5 FM). Началният час за днес е 19.00 (и в ефира на Радио София от 20.00 ч.), а за утре, 11 ноември – 21.00 (и в ефира на програма „Христо Ботев” от 21.20 до полунощ).