Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аларма Пънк Джаз 6 ½ - двудневен ъндърграунд фестивал на втория етаж

Група „Мазут” (Русе + Троян + Свищов = София). Бандата ще излезе за втори път на „Аларма”, закривайки мини-фестивала малко преди полунощ в петък.
Снимка: личен архив на групата

Фестивалът „Аларма Пънк Джаз” на програма „Христо Ботев” продължава с пълна сила и през ноември – с някои стари и някои нови познайници от балканската ъндърграунд сцена. Междинното 6 ½ издание ще се проведе на ключовите дати 10 и 11 ноември, т.е. навръх 22-ата годишнина от една доста съмнителна Промяна и на рождения ден на Вонегът. Датите съвсем не са случайни, тъй като антиутопичният тон е важен елемент в музиката на всяка една от групите.
Мини-фестът ще започне с гръцката пост-пънк/инди-рок банда The No Sin, чиято вокалистка Лиа Йока е още преподавател към катедра „История на изкуството” в Солунския универскитет и активист от Групата за солидарност с имигрантите „Кландестина”. Музиката на The No Sin носи енергията на Пати Смит и политическите послания на Джело Биафра. Чисто като звук е най-близо да американския гаражен рок от 90-те, но едновременно с това на ниво текстове е част именно от нашата – гръцката, българската, балканската – антиутопична реалност. След тях на сцената ще излязат „Ша Ша” – вече в електрически вариант. Това ще е и радиопремиерата на електрическите „Ша-Ша”.
На 11 ноември купонът на втория етаж на „Лавеле” 19 продължава от 21 ч. със сайбър-пънк психопатите MAZUT (Русе-Троян-Свищов) и Da Small TragoediaZ, почетни участници на първия Aнти-Fа фестивал у нас „Аларма срещу расизима и дискриминацията”, заиграващи се с демоничните символи на нацизма, но изповядващи точно противоположните идеи – от рагтайм, или „американска черна музика”, до блек метъл, „черната музика на европейския север”, по думите на фронтмена им Теди Манол.
Главна атракция на вечерта и основни гости на фестивала ще бъдат музикантите от хърватския спейс-джаз/психеделик/пост-рок квартет FJODOR – група, която много ще допадне на феновете на Man Zero от Загреб и Hesus Attor от Риека, герои на предишни издания на „Аларма Пънк Джаз”. В момента FJODOR правят второ турне-промоция на новия си албум Riding Through The Black Hole (2011). Първото беше през лятото – с над 20 концерта в Дания, Финландия, Литва, Латвия, Естония, Русия, Чехия и Унгария, а настоящото обхваща главно Балканите. FJODOR творят мрачна атмосферична инструментална музика, която на моменти прилича на краут-рок, на моменти на инди-джаз, а на моменти в нея изпъкват дори балкански и други ориенталснки мотиви. Големи съвместни турнета досега са правили заедно с датчаните The Univerzals и със словенците Coma Stereo. В България идват за пръв път и са обещали да свирят повече от час и половина за феновете на „Аларма”.
Бар CODA пък e поредното знаково място за алтернативна култура в столицата, което „Аларма Пънк Джаз” включва в серията си „Звуково изобразяване на града”. Концертите, както си му е редът, ще се предават пряко по програма „Христо Ботев” на БНР, с изключение на този на The No Sin, който ще се излъчва по Радио София (94,5 FM). Началният час за днес е 19.00 (и в ефира на Радио София от 20.00 ч.), а за утре, 11 ноември – 21.00 (и в ефира на програма „Христо Ботев” от 21.20 до полунощ).

По публикацията работи: Цветан Цветанов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лекции по теми на съвременността през призмата на архитектурата

Цикъл публични лекции на тема "Архитектура, медии, критика" на фондация "Ново архитектурно наследство" с подкрепата на Гьоте-институт, България, поставят фокус върху наболели проблеми на архитектурната среда, в която живеем. Две от лекциите са вече факт, предстоят още две.  Третата е на тема: "Make Architecture Great Again! | Паметници, паркове,..

публикувано на 19.04.24 в 08:45

"Анна непоправимата" – театрален разказ за Анна Политковская

Премиерният спектакъл "Анна непоправимата" очаква първата си среща с публика тази вечер. Пиесата е на италианския драматург Стефано Масини и е посветена на руската журналистка и защитник на човешките права Анна Политковская. На 7 октомври 2006 година Политковская е застреляна в асансьора на сградата, където живее в Москва. Предполага се,..

публикувано на 19.04.24 в 08:35

Феникс Върбанов с изложба в галерия "Стубел"

За първи път Феникс Върбанов представя изкуството си в галерия "Стубел". Живеещият в Париж художник определя себе си като космополит и често казва, че е дар от Бога да бъде посредник между три култури. Българската, китайската и френската култура са дълбоко вкоренени в същността на този артист – с родители прочутия Марин Върбанов и майка Сун Хуай Куей...

публикувано на 18.04.24 в 18:00

Або представя втората си книга с разкази

За първата си книга "Поводи за връщане" Або беше написал: "Имал съм късмета да живея на четири континента и да обиколя над 40 държави, преди да стана на 27 години. Живял съм в Пекин, Арекипа, Финикс, Манчестър, Лондон, Самоков, София – в разбъркан ред. Обичам да се запознавам с нови култури, да научавам езиците им и да чета литературата им в оригинал...

публикувано на 18.04.24 в 16:35
Подготовката на българския
павилион във Венеция

60-ото юбилейно издание на Венецианското биенале

На 19 април в 17.00 часа в зала "Тициан" (Sala Tiziano) е официалното откриване на Българския павилион на 60-то юбилейно издание на Венецианското биенале. Най-важният форум за съвременно изкуство в света ще се проведе от 20 април до 24 ноември 2024 г. и ще представи националните проекти на 331 артисти от различни държави. "Чужденци навсякъде" е..

публикувано на 18.04.24 в 16:15