Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вярвайте и в най-смелите мечти, тогава те се сбъдват

Христо Велков - най-добрият български ветроходец за 2011 година, носител на Златен глобус "Кор Кароли", сред Тихия океан на яхтата "Serenite" в мигове на покой.
Снимка: личен архив
Знаете ли колко вида цъфтящи растения се срещат в Колумбия? – Над 40 000. А колко са видовете птици в тази южноамериканска страна? – Над 1 500, като се започне от най-малката колибри до най-голямата птица – андският кондор.
Колумбия е изумително красива и богата на природни ресурси. Но има и много бедни хора: бедни на средства, не на сетива и любознателност. Сутрин, когато някой колумбиец си купи вестник, го слага на земята. Всички се скупчват и започват да го четат, като оживено коментират световните събития за деня.
А знаете ли къде се намират Канибалските острови? Коя е столицата им? Нарича се Сува. Държавата се състои от 322 острова, само 1/3 обитавани някога… от канибали. И досега на някои от островите Фиджи, както е съвременното име на страната, има вярващи в шаманизма. Христо Велков е бил и там: наложило се е да спре, понеже имал проблем с яхтата. И както се предполага, че действат главните шамани – с модерни средства, шаманът му пратил SMS с магия, която да оправи двигателя. Е, яхтата тръгнала по традиционен начин, след ремонт. Но важен бил жестът…
А кое е най-щастливото място на земята – Вануату, друга екзотична за нас точка върху глобуса. Намира се в югоизточната част на Тихия океан. Архипелагът е на 1 750 км от френска Нова Каледония, западно от Фиджи, южно от Соломоновите острови. Наоколо – вода. Островите имат действащи вулкани, на ден стават по 5-6 земетресения. По-цивилизованите племена знаят какво е GSM. Но понеже няма електричество, ползват слънчева батерия. Какво е да мериш времето от предишния до следващия циклон.
Там хората са щастливи не заради притежанието на материални богатства, а защото умеят да се радват и на най-малките хубави неща. Ценят ведростта и точката на спокойствие между хората и природата. Яхтата на Христо Велков носи име със същото значение „Serenite” – ведрина, спокойствие.
С нея за тези 3 години плаване Христо Велков измина над 17 500 морски мили. И заслужи отличието за най-добър български ветроходец на 2011 година и Златен глобус „Кор Кароли”.
Сред важните неща, които мореплавателят цени, е възможността да се занимава с филантропия. Посвещава част от времето си на движението „Спешъл олимпикс” и за интеграция чрез спорт на хора с ментални увреждания.
По публикацията работи: Петра Талева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христофор Караджов

Христофор Караджов: Войните на Русия с Украйна и Иран с Израел са прокси войни

Израел и Иран в центъра на вниманието на света днес. Изместиха ли събитията в Близкия изток Украйна? Каква е връзката между САЩ, Русия и войната в Украйна с конфликта между Иран и Израел, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Христофор Караджов , преподавател по журналистика в Калифорнийския университет.   Връзката между Иран – Израел..

публикувано на 19.04.24 в 18:10

Маргарита Шурупова: Голям срам е, че не успяхме да спрем Путин навреме

Проектът "Очевидците на 24 февруари"  навършва две години през тази седмица.  Негов автор е руската журналистка Маргарита Шурупова , която избяга от Русия в България два месеца след началото на войната в Украйна, 2022. Тогава Маргарита започва да прави интервюта с руски и украински бежанци ,  пръснати из цяла Европа и САЩ. До този момент е..

публикувано на 19.04.24 в 16:00
Димитър Главчев и Румен Радев

Възможна ли е конституционна криза?

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" д-р Орлин Колев, експерт по конституционно право, преподавател в ЮФ на СУ "Св. Кл. Охридски", член на Комисията за защита от дискриминация и дългогодишен консултант на предаването, отговаря на слушателски въпроси в предаването "Законът и Темида". Георги Слатински от София: Ако..

публикувано на 19.04.24 в 15:00

Как хора със зрителни нарушения могат да създават комикси?

В утрешния 20 април и вдругиден в Националното читалище на слепите "Луй Брайл 1928" ще се проведе творческа работилница, която обещава да събере зрящи и незрящи в интерактивна игра за създаване на комикси . Идеята зад събитието е да се изгради връзка между различни хора и да се предостави възможност за творческо изразяване. Проектът, наречен "Социално..

обновено на 19.04.24 в 14:21

Измеренията на домашното насилие и родителските конфликти?

Домашното насилие остава една доста трудна и вечна тема. Какви могат да бъдат измеренията на домашното насилие и родителските конфликти? Как и от кого се упражнява насилие върху бащата и доведената майка на 10-годишно момиче?  Частният случай на Вяра Врагова от София. "От почти 7 години живея с мъжа си, който има 3 деца. Третото дете е от жена, за..

публикувано на 19.04.24 в 12:40