Пътят на кехлибара

Разхождайки се по балтийския бряг, можем да видим късчета кехлибар.
Снимка: Архив
Когато в края на 19 век работниците от археологическата експедиция на британския археолог Остин Лейърд разкопават древния асирийски град Калах на хълма Нимруд в днешен Ирак, попадат на невероятна находка. Сред гигантските варовикови статуи на чудовища с брадати човешки глави и тела на лъвове, между два релефа на крилати духове-пазители с шишарки в едната ръка и котлета в другата, се появява малка кехлибарена статуетка на мъж със златен нагръдник. Висока е само 24 сантиметра, но е направена толкова майсторски, че изобразеният асирийски владетел Ашурнасирпал сякаш всеки момент ще даде заповед за поредния завоевателен поход.
„Но това е балтийски кехлибар - чуди се Лейърд. - Как е попаднал тук, на брега на река Заб, на хиляди километри от Балтика и то преди почти 2800 години?”
Британският археолог така и не намира отговор на този въпрос - допреди няколко години даже учените не знаеха нищо за древния търговски път, наречен Пътят на кехлибара.
Как балтийският „слънчев камък” достига до Средиземно море и какви тайни крие кехлибарената сова от латвийското село Юодкранте?

24 август
ВИЖТЕ ОЩЕ
„Искри“ 2018

Старт на 36 Национален конкурс за детско литературно творчество „Искри“ 2019

Децата, които пишат, с нетърпение очакват поредното издание на „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Днес програма „Христо Ботев“ обявява началото на „Искри“ 2019. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази,..

обновено на 28.02.19 в 11:06

Сансовино и Венеция

Италианският архитект Якопо Сансовино е бил много важна фигура в развитието на венецианската архитектура. Той е първият, който въвежда стила на Късния Ренесанс във Венеция през 16 век. Като главен архитект на Венеция прави проект за обновяване на центъра на града и превръщането му в символ на свободната република. Започва строеж на поредица от сгради,..

публикувано на 13.02.19 в 08:10

Кой развали времето?

„А, какво чудесно време! Точно за разходка! Но защо летя с краката нагоре, каква е тая вода, която ме облива и носи, носи и облива, май че времето се развали…“. Това си мърмори папагала от африканската приказка „Как боата развали времето“. Можете да я чуете в понеделник, на 11 февруари . „Някога, много много отдавна, небето било ниско. То било толкова..

публикувано на 10.02.19 в 08:05

Кои са професиите на бъдещето?

Неделното ни детско предаване е за всички Вас, които не отлепвате очи от смартфоните си. Ако се чудите защо избрахме тази тема, та обичайно вкъщи ви се карат, когато седите постоянно с телефон в ръка, то е защото ще си говорим за професиите на бъдещето. В морската ни столица Варна се запознахме с Борис Георгиев и с Галин Желязков, специалисти по виртуална..

публикувано на 09.02.19 в 08:00

Замъкът на Албакърки

В най-високата част на испанското градче Куеляр в Сеговия се издига красив, бял замък, известен като Замъкът на графовете Албакърки. Основите му са поставени още през XI век. След смъртта на крал Хуан II Кастилски, първородният му син, Енрике IV, поема владението на кралството и прогонва сестра си Исабела и брат си Алфонсо в замъка Куеляр, доскоро дом на..

публикувано на 06.02.19 в 11:35