Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Латиноамериканските тенори властват на световните оперни сцени

Снимка: Архив

На мода са латиноамериканските сериали. Хора от всяка възраст и пол гледат в захлас и обсъждат с вълнение безкрайните сюжети и мелодраматичните перипетии на героите. Но съвсем наскоро си дадох сметка, че в последните петнайсeтина година в оперния свят на мода са латиноамеариканските тенори. Подобно на своите прочути събратя – тримата тенори Павароти, Доминго и Карерас, и те изнасят съвместни концерти. Такива са прочутите четирима мексиканци: Рамон Варгас, Хорхе Негрете, Фернандо де ла Мота и Алфредо Портийа. Доскоро испанските тенори владееха световните оперни сцени. Днес това са няколко невероятни латиноамериканци – те идват от Перу, Мексико, Аржентина, Венецуела.

Хуан Диего Флорес е носител на най-високото отличие на страната си – Големият крьст на ордена на Слънцето на Перу, получава и орден на Лима за принос към културата. Освен това е обявен за най-добрия тенор в света. Баща му е прочут перуански певец и китарист, майка му също е певица и управлява клуб за жива музика, а самият Хуан често замества разболели се музиканти. Това беше огромен опит за мен, тъй като в клуба идваха хора от всякакви възрасти и ние трябваше за имаме огромен репертоар – от наследените от инките уеньос до Елвис Пресли. И до днес тази музика е в съзнанието ми, защото независимо дали е джаз, опера или поп, ако е добре структурирана, всяка музика е добра.

Хуан влиза в консерваторията в Лима, за да учи поп пеене, но невероятният му глас го отвежда в националния хор на Перу и скоро той вече пее в Коронационната меса на Моцарт и Малката тържествена меса на Росини. Получава стипендия за Филаделфия, а след това и подкрепа от Ернесто Паласио – също перуанец, за да работи с него в Италия. Началото на голямата кариера за Флорес е на фестивала Росини в Пезаро. И до днес Росини и всички белкантови роли са негов специалитет. През 2007 година Миланската скала открива своя сезон с „Дъщерята на полка” от Доницети. Тази вечер е нарушена 74-годишната традиция да няма бисове по време на спектаклите. Неистовите аплодисменти на публиката водят до бисиране на прочутата ария на Тонио с 9-те До-та. Същото става следващата година в Метрополитън опера, Ню Йорк. Там подобно нещо не се е случвало от 1994 година.

Хосе Кура пее, дирижира симфонични оркестри и хорови състави. Роден е в Аржентина. Явяването му на сцената в Хамбург през 2003 година в ролята на Туриду от „Селска чест” на Маскани е шок за всички оперни ценители. И вокално, и артистично, той е точно онзи Туриду, когото публиката отдавна не е виждала – грабващият дамските сърца италианец – красив, освободен, секси. Впечатляващи са превъплъщенията му и в ролите на митичния Самсон на Сен-Санс и в изтерзания от ревност Отело на Верди.

Акиле Мачадо вероятно е най-малко познатият от певците, които представяме днес. От Венецуела е и е ученик на Алфредо Краус. Негов специалитет са вердиевите герои: Херцогът, Дон Карлос, Рикардо. Освен оперните роли Акиле изнася рецитали, подготвя камерни програми, пее в ораториални творби. Заедно с китариста Акиле Баес записаха поредица от традиционни песни от Венецуела, която се ползва с огромен успех.

Още един аржентинец ви представям днес – Марсело Алварес. От дебюта си през 1994 година досега той е изпълнил около 30 роли в най-големите оперни театри. Публиката го обича и той изнася и концерти, на които изпълнява както популярни италиански канцонети, така и любимите танга на Карлос Гардел. Съвместните концерти с трагично загиналия италински тенор Салваторе Личитра бяха много популярни.

Рамон Варгас е учил в Мексико, Виена и Милано. Международният му дебют е впечатляващ – през 1992 в Метрополитън опера, в „Лучия ди Ламермур” на Доницети, като замества Павароти и партнира на Джун Андерсън. Разбира се, след подобно начало следват Миланската скала след една година, Ковънт Гардън и всички останали театри. Има много награди: артист на годината, най-добър певец. Може би единствен от всички тези тенори, Варгас е певецът, който не се увлича по модните напоследък кросовър концерти. Той се ограничава в класически песенни рецитали, немски песни и мелодии от френски, мексикански и испански композитори от 19 и 20 век.

Роландо Виязон започва с изучаване на музика, актьорско майсторство, модерни и класически танци. След всички тези изкуства в един момент той открива операта и пътят му вече е предопределен. Печели конкурс и стипендия за обучение в операта на Сан Франциско, където работи с Джоун Съдърланд. Там дебютира като Алфред от „Травиата” на Верди. Европейските му дебюти са в Генуа и в Лион. Но отново ролята на Алфред му отваря вратите към голямата сцена – на Парижката опера при Бастилията през 2000 година.

По публикацията работи: Светлана Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25